Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

                                             Που είναι ο Παναγής

              Ο αείμνηστος συγγραφέας , σκηνοθέτης , δημοσιογράφος Ορέστης Λάσκος
καταγόμενος από την Ελευσίνα , έφτιαξε με τη φαντασία του μια ιστορία – μύθο και τη δημοσίευσε στο τύπο στα τέλη της δεκαετίας του σαράντα . Έγραφε λοιπόν :
           ¨Ένας πλανόδιος έμπορος στα Μέγαρα , ¨ έστησε ¨ στη εκκλησία την ίδια μέρα
τέσσερις νύφες και από τότε οι Μεγαρίτες τον ψάχνουν ¨.
             Λόγω της γνωστής παλαιόθεν έχθρας με τους Ελευσίνιους , αυτοί , δηλαδή ,οι Ελευσίνιοι άρχισαν να φωνάζουν στους περαστικούς Μεγαρίτες  ¨ Που είναι ο Παναγής ; ¨ Έτσι έμεινε αυτή η χαρακτηριστική φράση .
             Αθηναίος δημοσιογράφος – ερευνητής , που ασχολήθηκε με την παραπάνω ιστορία γράφει : ¨ Ο μύθος εξελίσσεται , κάπου , στο διάστημα του μεσοπολέμου . Είναι αδιανόητον , ακόμη και σήμερα που είμαστε μια πόλη 30.000 κατοίκων ένας ξένος να μπορέσει να αρραβωνιασθεί ταυτόχρονα 4 κοπέλες και να μείνει κρυφό . Πόσο μάλλον σε μια πόλη , που στο διάστημα του μεσοπολέμου δεν αριθμούσε περισσότερους από δύο χιλιάδες κατοίκους .
             Γνωστό άλλωστε , ότι σε θέματα τιμής – ηθικής , είμαστε σαν τους Κρητικούς  
και τους Μανιάτες . Για να μπει ένας ξένος  ( Πας μη Μεγαρεύς ξένος ) , σε Μεγαρίτικο σπίτι , θα πρέπει να περάσει από ¨ σαράντα κόσκινα ¨. Ήταν δυνατόν , λοιπόν , σε μια μικρή πόλη με σκληρή ηθική κοινωνία , όπως των Μεγάρων , να συμβεί κάτι τέτοιο !
             Ας υποθέσουμε ότι είχε συμβεί . Δεν θα ήταν γνωστά τα ονόματα των νυμφών και οι οικογένειες τους ; Κανένας δεν ξέρει τίποτε , ακόμα , και σήμερα μετά από
 80 χρόνια  .
             Τα γεγονότα , ειδικά για στα Μέγαρα , δεν μένουν κρυφά . Γι αυτό από την έρευνά μου , το θεωρώ μύθο .
             Με αφορμή την παραπάνω ιστορία , ας αναφερθούμε και στον Μεγαρίτη Παναγή , που έμενε κοντά στους Αγίους Μάρτυρες , με καλή περιουσία , αλλά , εργένης γυναικάς . Έφαγε όλη την περιουσία στις διασκεδάσεις . Η Κατοχή τον βρίσκει μαυραγορίτη να γυρνάει στα χωριά της Αχαΐας . Εκεί αποπλάνησε μια κοπέλα . Την κοπάνισε και οι συγγενείς της κοπέλας ήρθαν στα Μέγαρα , αναζητώντας τον . Ρωτούσαν , λοιπόν , ¨ που είναι ο Παναγής ; ¨
             Μια διαφορετική ιστορία , που δεν έχει καμιά σχέση με την προηγούμενη .
             Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 26/1/2017
         

                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια: