Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

                                  ¨ Ρολς - Ρόις ¨ 

             Μέσα στη παγκόσμια ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας περίοπτη θέση κατέχει η Αγγλική ¨ Ρολς – Ρόις ¨ . Για ένα αιώνα υπήρξε το πρότυπο του σήματος
¨ Μέιν Ιν ίγκλαντ¨, το οποίο σημαίνει αρίστην ποιότητα , στερεότητα , ανεπίληπτο κατασκευήν και εγγυημένη διάρκεια .
            Αρχίζοντας από μίαν παράγκα , οι δύο Άγγλοι μηχανικοί αυτοκινήτων , ο Ρολς και ο Ρόις στις αρχές του εικοστού αιώνος , κατόρθωσαν να ιδρύσουν μίαν βιομηχανίαν διεθνούς προβολής , την οποίαν παρέλαβαν και επεξέτειναν οι επίγονοί τους . Εκτός από τα αυτοκίνητα η βιομηχανία αυτή κατασκεύζει κινητήρες πλοίων και αεροπλάνων και η παραγωγή της έχει την δικαία φήμη της αψόγου τελειότητας ! Ειδικώς τα αυτοκίνητα , έχουν μίαν επιβλητική μεγαλοπρέπεια και διατηρούν πάντοτε την σοβαράν γραμμήν  των παλαιών μοντέλων με ελαφράς τινας παραχωρήσεις στις νέες απαιτήσεις της αυτοκινητιστικής αισθητικής !
                 Διά να διατηρήσει την φήμη της και το γόητρό της , η ¨ Ρολς Ρόις ¨ δεν πωλούσε αυτοκίνητα εις τον πρώτον τυχόντα! Εξέταζε το ποιόν του ! Ο αγοραστής αυτοκινήτου αυτής της εταιρείας , έπρεπε να είναι άξιος , δια να τιμηθεί με την απόκτηση του ! Το χρήμα ήταν υπόθεση δευτερεύουσα ! Έτσι μόνον υψηλά πρόσωπα ιστάμενα πρόσωπα , άρχοντες του πλούτου , μέλη βασιλικών οικογενειών , αρχηγοί Κρατών , μεγιστάνες των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής και γενικώς άνθρωποι εκλεκτής μάρκας , κρίνονταν κατάλληλοι να κυκλοφορούν με Ρολς Ρόις , χωρίς να την εκθέτουν .
                Στη δεκαετία του 60 , ¨σερ¨ της Αθηναϊκής διπλοπενιάς , που κέρδιζε κάθε βράδυ πολλά χρήματα ,επιθύμησε να αγοράσει ¨ Ρολς Ρόις ¨, να κάνει το ¨ κομμάτι ¨ του και ¨να μπει στο μάτι¨ συναδέλφων του . Η αίτησή του απορρίφθηκε με εύσχημο τρόπο . Οι μεγιστάνες της Μέσης Ανατολής , ήσαν βεβαίως ευπρόσδεκτοι . Έχουν έναν τίτλο ! Και αυτοί έδιναν ειδικές παραγγελίες , ώστε η λιμουζίνα τους να είναι ένα κινητό ανάκτορο , εφοδιασμένο με τις τελευταίες τεχνολογίες και εκθαμβωτική πολυτέλεια .
               Όλα αυτά όμως μέσα ! Το έξω διατηρούσε πάντοτε την αυστηρή φυσιογνωμία του .
                Ως προς το τέλειο της μηχανής , είναι γνωστόν , ότι τα αυτοκίνητα της Ρολς Ρόις παραδίδονταν με κλειδωμένη τη μηχανή . Δεν επιτρέπονταν επέμβαση συνεργείων και ξένης χειρός . Εάν ποτέ τύχαινε τεχνική βλάβη , ειδοποιείτο  το εργοστάσιο και απέστελλε αεροπορικώς ειδικόν τεχνίτη , προς αποκατάσταση της βλάβης .
               Αλλά κατά βεβαίωση της εταιρείας , μηχανή Ρολς Ρόις δεν υφίσταται βλάβη .
              Κάποτε κάτοχος Ρολς Ρόις υπέστη βλάβη σένα ταξίδι του στην Ισπανία . Κατέφθασε μηχανικός και προέβη στην επισκευή . Ο πελάτης θεώρησε υποχρέωσή του να ευχαριστήσει τηλεγραφικώς την εταιρεία , για την ταχεία εξυπηρέτηση . Και έλαβε ως απάντηση , το εξής τηλεγράφημα : ¨ Προφανώς πρόκειται  περί λάθους παραλήπτη , διότι τα αυτοκίνητα Ρολς Ρόις ουδέποτε υφίστανται βλάβη¨ .
             Αυτό θα πει  αυτοκρατορικό κύρος .
             Στους σημερινούς καιρούς νέες αυτοκινητοβιομηχανίες κολοσσοί  , δεσπόζουν της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου , όμως , η ακτινοβολία , η αρχοντιά , η μεγαλοπρέπεια μιας Ρολς Ρόις θα παραμένει μοναδική και αξεπέραστη .     Φίλος του καλού αυτοκινήτου – Βόλος 22/6/16.

              

Δεν υπάρχουν σχόλια: