Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ο μεγάλος μετρ της γελοιογραφίας


               Κάθε μέρα στα ¨ ΝΕΑ ¨ και στην πρώτη σελίδα δεσπόζει  το σκίτσο του ¨δάσκαλου¨ της πολιτικής γελοιογραφίας Κώστα Μητρόπουλου . Ό,τι γινόταν με τον Δημήτρη Ψαθά στις δεκαετίες του 50 και 60 , με τους αναγνώστες να ρίχνουν με την πρώτη ματιά  στο χρονογράφημα του Ψαθά , έτσι και στις μέρες μας , τα τελευταία χρόνια , ο κόσμος αναζητά το σκίτσο του Μητρόπουλου με την πρώτη ματιά στην εφημερίδα .

               Χαλκέντερος στη δουλειά του . Ακόμα και σήμερα και ας έχουν περάσει 55 χρόνια εργασίας ( 1960-2015 ) , εργάζεται ασταμάτητα .

               Η  πολιτική γελοιογραφία είναι για τον Κώστα Μητρόπουλο το στοιχείο του . Πάντα μέσα στα γεγονότα , πάντα μέσα στις πολιτικές εξελίξεις να μας δίνει με το μυαλό και το πενάκι του το πολιτικό σκίτσο της ημέρας , ολόφρεσκο και ατόφιο , χωρίς φόβο και πάθος .

               Στο βιβλίο του με τον τίτλο ¨ Τα καλύτερά μας χρόνια ¨που κυκλοφόρησε , εκτός από τις 285 γελοιογραφίες , περιλαμβάνει και δύο ¨ αυτομαστιγώματα ¨, που κάνει στον εαυτό του , ο ίδιος ο Μητρόπουλος . Το πρώτο έχει τίτλο : ¨ Έτσι είναι , νομίζετε , δεν νομίζετε ¨ . Το δεύτερο : ¨ Προσωπικά περιαυτολογικά δεδομένα ¨ .

               Στην πρώτη του αφήγηση γράφει :

              ¨Μεταξύ 1960 – 2015 μας έτυχαν τα απόνερα του Εμφυλίου , μια καραμπινάτη δικτατορία , μια πατενταρισμένη χρεοκοπία , τρεις υποτιμήσεις , δεκατέσσερις σεισμοί , τριάντα μία πλημμύρες , διακόσιες δέκα πυρκαγιές και εμπρησμοί , πέντε εντελώς άχρηστοι πρωθυπουργοί , πενήντα δευτερεύοντες υπουργοί , δύο αρχιεπίσκοποι θουκύριε φυλακήν τω στόματί μου , μια μοναρχία της πεντάρας ,  δεκαπέντε  αριστεροί αρχηγοί μειωμένης αντιλήψεως , δέκα δεξιοί ηγέτες για τα μπάζα και ένας λαός σκάρτος με εκλάμψεις , μανιακός και των επιδοτήσεων .

               Στη δεύτερη αφήγηση αναφέρεται στη δημοσιογραφική πορεία του : ¨ Είχα κατά καιρούς διευθυντές : Πρώτος , ο Γιώργος Γεωργαλάς , ένας κοντόχοντρος λινοτύπης , που είχε εκδώσει την ¨ Αθλητική ηχώ ¨ . Δεύτερος ο Κώστας Καραγιώργης στον ¨Ριζοσπάστη¨ , που του είπε να αγοράζει την Γαλλική ici paris , για να μάθει από τις σχεδιαστικές γραμμές των γελοιογράφων της . Ύστερα ο Γιώργος Σαββίδης , στον ¨ Ταχυδρόμο¨ , που αν δεν υπήρχε , οι μισοί Έλληνες δεν θα είχαν δοκιμαστεί καν  . Μετά ο Λέων Καραπαναγιώτης , που ήταν ¨μοναδικός¨ στο να εκμαιεύει γελοιογραφίες . Ακολουθεί ο Σταύρος Ψυχάρης που ¨ βλέπει το σκίτσο ως ανάγνωση και μετά ως διευθυντής ¨.

               Αυτός είναι ο Κώστας Μητρόπουλος . Ένας μεγάλος ¨ παίκτης ¨ στο χώρο της πολιτικής σάτιρας . Το έχει αποδείξει περίτρανα ¨ με τη συνεχή και αδιάκοπη παρουσία του , για 55 χρόνια στο ¨ ΒΗΜΑ¨ και στα ¨ΝΕΑ¨ .

 

               Β.Π. – Βόλος , Δεκέμβριος 2014 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: