Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Είμαστε όλοι Λουδοβίκοι

               Ποιος είναι το κράτος ; Η απάντηση δίνεται ανάλογα με το πολίτευμα . Ο Λουδοβίκος 14ος έλεγε ¨ το κράτος είμαι εγώ ¨ και έτσι αναλάμβανε όλες τις ευθύνες . Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την προφανή : ¨Το Κράτος είμαστε εμείς¨ . Εμείς όλοι . Το κράτος είναι οι πολίτες του .

               Χρησιμοποιώ αυτή τη μικρή εισαγωγή για να μιλήσω για τους φόρους . Τι σχέση έχει άραγε ο Λουδοβίκος με τα δικά μας χαράτσια . Εκείνος επέβαλε τη φορολογία και την εισέπραξε διά της βίας . Στη Δημοκρατία δεν υπάρχει κάποια ανωτάτη αρχή που να επιβάλλει φόρους χωρίς την έγκριση του λαού . Οι παρεκτροπές τιμωρούνται . Το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε για το αυθαίρετο χαράτσι ακινήτων που επιβλήθηκε μέσω λογαριασμών ρεύματος .

               Η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν αιφνιδίασε με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο . Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο φτιαγμένο χωρίς συναισθηματισμούς . Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σφικτό , που δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα . Είναι όμως ένα τίμιο νομοσχέδιο . Με αυτό κατήλθε στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία . Με αυτό κέρδισε τις εκλογές . Με αυτές τις προτάσεις συγκρότησε Κυβέρνηση τριών κομμάτων από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου .

               Για να συνεχίσει η Ελλάδα να υπάρχει ως οργανωμένο κράτος δεν αρκεί να λέμε ¨ το κράτος είμαι εγώ¨. Καθένας από εμάς έχει μερίδιο ευθύνης στην επιλογή των πολιτικών αποφάσεων . Η πολιτική βούληση δεν θα έχει αποτέλεσμα αν οι Έλληνες δεν στηρίξουμε το φορολογικό νομοσχέδιο . Μπορούμε να το στηρίξουμε κάθε μέρα , σε κάθε μας συναλλαγή . Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καθένας από εμάς δίνει λύση στο πρόβλημα .

               Κάθε φορά που ζητάμε ταμειακή απόδειξη σε μαγαζί , βοηθάμε ένα συνταξιούχο . Κάθε φορά που πιέζουμε τον δικηγόρο, τον γιατρό ,τον υδραυλικό να κόψει απόδειξη , βοηθάμε στην δίκαια κατανομή του οικονομικού βάρους . Το κράτος δεν είναι ένας αφηρημένος κουμπαράς , ο οποίος πληρώνει νοσοκομεία , σχολεία , συγκοινωνία , καθαριότητα . Το Κράτος συντηρείται από τις εισφορές του καθένα από εμάς . Αν λοιπόν βοηθάμε κάποιον να μην πληρώσει φόρο πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο . Τον φοροφυγά τον συντηρεί ο συνεπής φορολογούμενος .

               Από μελέτη ξένων πανεπιστημίων προκύπτει ότι τα μη δηλωθέντα φορολογικά εισοδήματα ανέρχονται στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες . Tι σημαίνει αυτό : Ότι αν όλοι δήλωναν τα εισοδήματά τους δεν θα υπήρχε ανάγκη περικοπών .

               Ας δούμε τον εαυτό μας σαν μικρό βασιλιά : Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στο κράτος . Η ανάληψη των ευθυνών και η ατομική πίεση προς τους φοροφυγάδες είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ζήσουμε εμείς καλά και τα παιδιά μας καλύτερα .

 

               Ζέττα Μακρή – τ. βουλευτής Μαγνησίας .

               Βόλος 27-12-2012 .  

                

            

Δεν υπάρχουν σχόλια: