Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Η βάση της ζωής

Για το ψωμί γράφτηκαν άπειρα κείμενα. Μέσα στα τόσα ας προστεθεί και τούτο :

Ευλογημένο ψωμί ! Για σένα κοπιάζει ο κάθε άνθρωπος. Για σένα ιδρώνει. Κι είναι ο ιδρώτας αυτός τόσο ιερός, όσο ιερό είναι το αίμα που χύνεται για την πατρίδα.

Ευλογημένο ψωμί ! Εσύ είσαι που χορταίνεις το κάθε στόμα, που δυναμώνεις το κορμί και του δίνεις πνοή να συνεχίσει τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.
Εσύ είσαι που έβγαλες τον πρωτόγονο άνθρωπο από τη βαρβαρότητα και τον έφερες στο φως του πολιτισμού. Χάρη σ’εσένα ο άνθρωπος έπαψε να’ναι κυνηγός κι έγινε γεωργός . Έτσι δέθηκε με τη γη κι απόκτησε μόνιμη στέγη και πατρίδα.

Εσύ είσαι που μαζεύεις γύρω σου όλη την οικογένεια, σ’ένα τραπέζι, όλα τα μέλη μαζί. Και καθώς τρώνε από το κοινό ψωμί, από το δικό σου το κορμί, νιώθουν πως είναι όλοι τους ένα σώμα και μια ψυχή.

Εσύ είσαι που δημιουργείς τους πιο αγνούς και ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Όλοι οι όρκοι πατιώνται , εκείνος που είναι δύσκολο να πατηθεί, είναι αυτός που τόσο συχνά ακούμε : ¨ Στο ψωμί που φάγαμε μαζί ¨ .

Εσύ είσαι που ξυπνάς το πιο ευγενικό συναίσθημα , την ευγνωμοσύνη . Ακόμη κι ο πιο κακός άνθρωπος δύσκολα θα πειράξει τον ευεργέτη του, δύσκολα θα προδώσει το ψωμί που έφαγε από τα χέρια του.

Ευλογημένο ψωμί ! Εσύ είσαι που μπορείς να κάνεις τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Όταν σε δίνει στο φτωχό ή στο παιδάκι που πεινάει , είναι σα να μοιράζει την ψυχή του. Κι όταν μοιράζεται η ψυχή , τότε ¨ο ήλιος γίνεται πιο βέβαιος για τον κόσμο ( Γ.Ρίτσος) .

Ευλογημένο ψωμί ! Εσύ είσαι που για τον πιστό συμβολίζεις το σώμα του Χριστού, που με το κρασί το θείο αίμα Του, σμίγεις στο Άγιο Δισκοπότηρο και γίνεσαι Θεία Μετάληψη για τη σωτηρία της ψυχής του.

Ευλογημένο ψωμί, εσύ είσαι η βάση της ζωής. Για σένα έδωσαν τη ζωή τους τα καλύτερα παιδιά μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής. Για σένα ο μεγάλος μας ποιητής, ο Ελύτης, θα τραγουδήσει τους λυπημένους του στίχους :

¨Του θεού το στάρι στα ψηλά καμιόνια
το φόρτωσαν και πάει .
Μες στη έρμη κι άδεια πολιτεία μένει
το χέρι που μονάχα
Με μπογιά θα γράψει στους μεγάλους τοίχους
ΨΩΜΙ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ¨ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: