Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Ιστορία για αρκούδες

Έχουν και τα ζώα τη δική τους ιστορία. Όπως αυτή με τα αρκουδάκια, που συνέβη τον Οκτώβριο 2006 σε βουνό της Μακεδονίας μας.

Έχασαν τη μητέρα τους και άρχισαν να περιπλανώνται στα δάση του Γράμμου. Καθώς όμως η πραγματικότητα ξεπερνά πολλές φορές τη φαντασία και συνήθως δεν ¨προτιμά¨ το ιδανικό και ευτυχισμένο τέλος των ταινιών, τα δύο αρκουδάκια αντί να υιοθετηθούν από τον Μεγάλο Αρκούδο, υιοθετήθηκαν από έναν κτηνοτρόφο της περιοχής.

Ο κτηνοτρόφος αφού έδιωξε τα σκυλιά του, που τα εντόπισαν, τα πήρε στη στάνη, όπου και προσπάθησε να τα φροντίσει με τη σύζυγό του. Τα δύο αρκουδάκια εξοικειώθηκαν τόσο με τους ανθρώπους , που δεν μπορούσαν να επιβιώσουν μόνα τους στη φύση. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να παίζουν καθημερινά με τα σκυλιά του βοσκού, τα ζώα δηλαδή, που αν βρίσκονταν στο δάσος θα ήταν γι’αυτά εχθρός, φόβος και κίνδυνος.

Όταν ύστερα από λίγο καιρό ειδοποιήθηκε ο ¨Αρκτούρος¨, είχε κοπεί κάθε πιθανότητα επιστροφής στο φυσικό περιβάλλον. Από τη φύση στο ΄Καταφύγιο Αρκούδας¨ στο Νυμφαίο-Φλώρινας. Εκεί θα ζήσουν ¨ελεύθεροι πολιορκημένοι¨, μια ζωή που δεν τη διάλεξαν, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, είναι πια ό,τι το καλύτερο. Ζουν σε μια κατάσταση ημιελεύθερη μαζί με 13 καφέ αρκούδες στα 50 περιφραγμένα στρέμματα του δασικού καταφυγίου, συγκροτώντας έτσι τη μεγαλύτερη αρκουδο-οικογένεια της Ευρώπης. Για τους 45.000 επισκέπτες, κάθε χρόνο, του καταφυγίου είναι οι ¨μικροί¨, γιατί ο μεγαλύτερος αρκούδος ο ¨Ανδρέας¨ 43 ετών σήμερα , είναι ο παππούς, ο μεγαλύτερος σε ηλικία καφέ αρκούδας στον κόσμο.

Τώρα ο Μανώλης και ο Κυριάκος, έτσι τα ονόμασαν, είναι μόνιμοι ¨τρόφιμοι¨στο Νυμφαίο-Φλώρινας. Ο βιολόγος του ¨Αρκτούρου¨δήλωσε : ¨ Αν ήταν στο δάσος, μετά από ένα χρονικό διάστημα , θα αποχωρίζονταν από τη μητέρα τους, αφού θα είχαν διδαχθεί όλα τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Θα προσπαθούσαν να ορίσουν τη δική τους χωροκράτεια και να βρουν το πιο απόμερο και ήσυχο σημείο στο δάσος, για να κάνουν τη φωλιά τους, για το χειμέριο ύπνο τους. Τώρα όλοι, ευελπιστούμε, να κάνουν το ίδιο και στο Καταφύγιο της Αρκούδας ¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια: