Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Τα δύο βραβεία

Ανακοίνωσε η Ακαδημία Αθηνών τα 15 βραβεία της ¨Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών¨, για το έτος 2008. Ανάμεσα στους 15 βραβευμένους ξεχώρισα δύο. Είναι οι άνθρωποι, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο έτος που έφυγε.
Ας διαβάσουμε το σκεπτικό βράβευσης της Ακαδημίας Αθηνών και μετά να δούμε πιο αναλυτικά το έργο και την προσφορά των βραβευθέντων :

¨Βραβείο εις μνήμην Μαυρικίου Αντωνίου Καζέ και Φανής χήρας Μ – Αντ. Καζέ , με χρηματικό έπαθλο 5.000 Ευρώ, στον Έλληνα , που διακρίθηκε για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής, πατέρα Αντώνιον Παπανικολάου, ιερέα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στον Κολωνό και ιδρυτή της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ¨Κιβωτός του κόσμου¨, για το εξαιρετικό εθελοντικό έργο, που επιτελεί για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά .

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Όλιβερ Ζάμμιτ , πατέρα του δολοφονηθέντος νεαρού Αυστραλού Ντούζο Ζάμμιτ , το καλοκαίρι στη Μύκονο, για φιλαλληλία και ευγενή ανθρωπισμό ¨.

¨Πάτερ Αντώνιος : ¨Από το παράθυρό μου έβλεπα νέα παιδιά εγκαταλειμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση. Άρχισα να αναρωτιέμαι πως μπορώ να βοηθήσω. Στην αρχή ήταν μια παρέα εφήβων. Πλησίασα και ζήτησα να παίξουμε έναν αγώνα μπάσκετ. Σήμερα στη ¨Κιβωτό¨έρχονται 187 παιδιά όλων των ηλικιών . Η πόρτα μας γι αυτά θα είναι πάντοτε ανοιχτή ¨.

Ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου είναι εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Κολωνού. Η περιοχή είναι από τις πιο επικίνδυνες στην Αθήνα, αφού δρουν συμμορίες, ενώ σχεδόν σε κάθε γωνιά γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε, ένιωσε την ανάγκη να αντιδράσει, όπως λέει. Έτσι, με τη
βοήθεια εθελοντών, δημιουργήθηκε η ¨Κιβωτός του κόσμου¨, μια Οργάνωση με στόχο να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα ¨να σταθούν στα πόδια τους ¨.

¨Στόχος μας είναι τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, πέρα από αυτόν που έχουν γνωρίσει. Μόνο κίνητρό μας, είναι η αγάπη και σε αυτή βασιζόμαστε ¨, λέει γεμάτος ικανοποίηση.

Η ¨Κιβωτός του κόσμου¨, ιδρύθηκε το 1998 από τον 26χρονο τότε ιερέα, που διαπιστώνοντας τις πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, θέλησε να βοηθήσει με σκοπό να ανατρέψει και να βελτιώσει αυτή την άσχημη κατάσταση και να αποτελέσει, η ¨Κιβωτός¨, μία εστία φροντίδας και ελπίδας για το μέλλον αυτών των παιδιών της ¨΄αλλης Αθήνας¨.

¨Το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιουλίου 2008, μια παρέα 4 Αυστραλών αποχώρησε από μπαρ της περιοχής παραντάϊς-Μυκόνου με τετράχρονη μοτοσικλέτα. Την παρέα ακολούθησε με δίκυκλο μοταποδήλατο ο 18χρονος υπεύθυνος χώρου στάθμευσης στο μπαρ, επειδή θεώρησε υπόπτους για αφαίρεση τσάντας θαμώνος του καταστήματος, που ουδέποτε δηλώθηκε στο Α.Τ. Μυκόνου. Ο 18χρονος φώναξε police ,τους κάλεσε να σταματήσουν. Την ίδια στιγμή 25χρονος πορτιέρης του μαγαζιού κατέφθασε στο σημείο. Ακολούθησε συμπλοκή. Αποτέλεσμα της επίθεσης ο θανάσιμος τραυματισμός του Ντούζο Ζάμμιτ και ο ελαφρός τραυματισμός δύο ακόμη Αυστραλών.

Ο πατέρας του αποβιώσαντος, αφού δώρισε τα ζωτικά όργανα του γιου του, μετέφερε τη σορό του στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας στο ¨τελευταίο στάδιο ενός τραγικού ταξιδιού ¨.

Η γενναιόδωρη απόφαση μιας οικογένειας από το Σύδνεϋ να δωρίσει τα όργανα του αγαπημένου της γιου στην Ελλάδα είχε άμεση επίδραση στο ποσοστό παροχής δωρεάς οργάνων στη χώρα…Οι γιατροί της Ελλάδος , έκαναν λόγο για αύξηση της δωρεάς οργάνων ιδίως λόγω της δημόσιας χειρονομίας του Όλιβερ Ζάμμιτ ¨

Η Ακαδημία τους βράβευσε. Η κοινωνία αναγνώρισε την προσφορά τους. Και δεν είναι μικρό πράγμα, σήμερα, να κατακτάς ένα βραβείο συλλογικής κοινωνικής αποδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: