Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Μακροζωία και πλούτος

Μακροζωία και πλούτος. Δύο έννοιες επιθυμητές από τον κάθε άνθρωπο.
¨Χρόνια Πολλά¨είναι μια φιλοφρόνηση,που την επαναλαμβάνουμε πολλές φορές τον
χρόνο. Μια ευχή καλοδεχούμενη για όλο τον κόσμο. Όταν ένας συνάνθρωπός μας ¨πιάσει¨ πολλά χρόνια ζωής, λέμε: ¨Αυτός έζησε σαν τον Μαθουσάλα¨.

Ο Μαθουσάλας ήταν ένα βιβλικό πρόσωπο και έζησε κατά την Παλαιά Διαθήκη 969 έτη. Απέθανε ένα έτος προ του Κατακλυσμού. Αναφέρεται ως παράδειγμα μακροζωίας μεταξύ των ανθρώπων.

Όλοι αγαπάμε τα πλούτη, την άνετη ζωή, το ονειρεμένο περιβάλλον. Όταν θέλουμε να χαραχτηρίσουμε κάποιον ζάμπλουτον, τον αποκαλούμε συχνά ¨Κροίσο¨.

Κροίσος ήταν το όνομα του βασιλιά της Λυδίας, περιώνυμος για τα πλούτη του. Θεωρούσε τον εαυτό του , ως τον ευτυχέστερον των ανθρώπων. Κάποτε ο σοφός Σόλων του είπε: ¨Μηδένα προ του τέλους μακάριζε¨. Πράγματι, το τέλος του υπήρξε λίαν ατυχές.

Είναι αρκετά άραγε, με τα δύο αυτά αγαθά να ζήσει ο άνθρωπος ;Ασφαλώς όχι. Διότι προηγούνται άλλα πιο σπουδαία. Είναι η υγεία το πρώτον και κύριον. Άνευ αυτής ουδέν. Όλα είναι μάταια. Είναι η ειρήνη, η συνεργασία των λαών. Όταν έχουμε συνεχείς πολέμους, δεν γνωρίζουμε ¨τι θα ξημερώσει αύριο¨.Ακολουθούν και άλλα ¨ων ουκ έστιν αριθμός¨.

Ας το καταλάβουμε όλοι. Ας το πάρουμε απόφαση. Ένα ΄πέρασμα¨είναι η ζωή. Άλλοι το κάνουν γρήγορα,άλλοι αφού περάσουν χρόνια. Και εκείνο που μένει είναι το έργο και η φήμη του ονόματος του καθενός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: