Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Χαρισματικός και ταλαντούχος

¨Εφυγε¨νέος. Ήταν 49 ετών. Πρόκειται για τον αείμνηστο στιχουργό, σεναριογράφο και θεατρικό συγγραφέα Πυθαγόρα Παπαθανασίου (1930-1979). Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1930. Στις μαθητικές του εργασίες στο γυμνάσιο υπέγραφε ως Πυθαγόρας. Όταν ο φιλόλογος της τάξης τον ρώτησε, γιατί δεν γράφει και το επώνυμό του, απάντησε γελώντας :
¨Ένας είναι ο Πυθαγόρας, όλοι με ξέρουν, δεν χρειάζεται το επώνυμο ¨.

Χαρισματικός και ταλαντούχος έγραψε τους στίχους τραγουδιών, που έγιναν επιτυχίες. Ποιος δεν τραγούδησε το ¨Κάθε λιμάνι και καημός¨, την ¨Κυρά Γιώργαινα¨, τον ¨Σταμούλη τον λοχία¨, τον ¨Επιπόλαιο¨και τόσα άλλα δικά του τραγούδια.

Σταθμός στην καριέρα του αποτέλεσε η συνεργασία του ,το 1972, με τον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα , όπου μαζί έγραψαν και εμελοποίησαν έναν κύκλο τραγουδιών με γενικό τίτλο ¨Μικρά Ασία¨.

Για το παραπάνω έργο έγραψε στο ¨Βήμα¨της 31-8-1972, ο Παύλος Παλαιολόγος : ¨Μικρά Ασία¨ο τίτλος, του Καλδάρα η μουσική, του Πυθαγόρα οι στίχοι, του Νταλάρα και της Αλεξίου το τραγούδι…Δεν είναι Σεφέρηδες, Σικελιανοί, Παλαμάδες. Ούτε μουσικοί με παγκοσμιότητα που δονούν το πεντάγραμμο.

Ναι αλλά στις στροφές είμαστε εμείς, είναι ο πόνος, ο καημός, το βογκητό ενός λαού. Μαζί μ’αυτό και η βαθύτατη ανθρωπιά…Δόξες του Έθνους, μεγάλοι ποιητές, ακαδημαϊκοί και Νόμπελ σας στρώνω δάφνες για να περάσετε. Συμπαθάτε μας όμως, όταν σας λέμε ότι με τη δική σας λύρα,με τους υψηλούς φθόγγους, δε ράγισε η ψυχή της μάζας, όσο οι απλοϊκοί αυτοί στίχοι και τα λαϊκά μοτίβα , που γυρίζουν τις στροφές ενός δίσκου ¨.

Το 1975 έγραψε τους στίχους, με μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου του θρυλικού ΄΄Υπάρχω¨με ερμηνευτή τον Στέλιο Καζαντζίδη. Μετά τον θάνατο του Πυθαγόρα, στις 13 Νοέμβρη 1979 ο Καζαντζίδης είπε για τον Πυθαγόρα : ¨…Θα ήταν ίσως πλεονασμός να μιλήσω για τον αξέχαστο Πυθαγόρα σαν στιχουργό. Ο άνθρωπος Πυθαγόρας θα μείνει πάντα στη μνήμη μου, στη θύμηση, στη καρδιά μου. Συναισθηματικός,ανιδιοτελής, καθαρός, φίλος. Μεγάλο το μέγεθος του καλλιτέχνη και του ανθρώπου, όπως μεγάλο και το κενό που άφησε ο χαμός του¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια: