Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Εμετρήθης , εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής


                 Εμετρήθης , εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής

          Φίλος Λαρισαίος συγγραφέας περιγράφει σε πόνημά του , ένα ενδιαφέρον περιστατικό , που συνέβη προ ετών στη Λάρισα, μεταξύ του στρατιωτικού ιεροκήρυκος και μετέπειτα Μητροπολίτου Φλώρινας Μακαριστού Αυγουστίνου και νεαρού δημοσιογράφου .
        ¨  Οι παλαιότεροι  Λαρισαίοι , θα θυμούνται ασφαλώς τον λιτό και δραστήριο ιεροκήρυκα , που υπηρετούσε ως στρατιωτικός ιερέας στην πόλη μας , λίγο μετά την απελευθέρωση . Τον μαχητικότατο εκείνον κληρικό , τον Αυγουστίνο Καντιώτη , τον μετέπειτα Δεσπότη της Φλώρινας . ΄Εμεινε στη μνήμη μας σαν πνεύμα καθαρό και γρήγορο . Σαν άνθρωπος με συνέπεια στα έργα και στις πράξεις του .
         Ένας δημοσιογράφος νεαρός , που προφανώς πολύ λίγο ήξερε τον Καντιώτη , θέλησε να του πάρει συνέντευξη . Τον έμπασαν , λοιπόν , στο γραφείο του Δεσπότη και τον παρακάλεσαν να περιμένει τον γέροντα . Αυτός στρογγυλοκάθισε στη πολυθρόνα , έβαλε το ένα πόδι επάνω στο άλλο , ρύθμισε το μαγνητόφωνό του κι άναψε ένα τσιγαράκι , λιβανίζοντας τα πέριξ , με περισσή αναίδεια .
         Σε λίγο μπαίνει σβέλτος και αποστεωμένος ο Καντιώτης . Με το αετίσιο μάτι του επισκοπεί αμέσως τον ράθυμα καθήμενον στην πολυθρόνα νεαρόν και του λέει : ¨ Πως από δω;¨ . Για μια συνέντευξη , του λέει , πως ήλθε , χωρίς μάλιστα να κάνει τον κόπο να σηκωθεί . Ο γέροντας έσμιξε τα φρύδια του , σφίχτηκε και χωρίς περιστροφές του είπε : ¨ Πήγαινε σε παρακαλώ . Εμετρήθης , εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής . 
         Οι τρεις αυτοί αόριστοι των ρημάτων είναι μετάφραση των λέξεων ΜΑΝΗ , ΘΕΚΕΛ , ΦΑΡΕΣ , που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη  ( Κεφ. 5 , στιχ. 25 ) . Ο Βασιλιάς Βαλτάσαρ πήρε τις τρεις αυτές λέξεις σαν μήνυμα από τον Θεό και κάλεσε τον Δανιήλ να τις ερμηνεύσει . Ο Δανιήλ ερμήνευσε και του είπε : ¨ Για έναν έκλυτο και άδικο βίο , που έκανες Βασιλιά μου,ο Θεός σου παραγγέλλει , πως σ’εμέτρησε ( δηλαδή σε έκρινε ) , σε ζύγισε ( δηλαδή σε δίκασε ) , και τη Βασιλεία σου , αφού είσαι ανάξιος , θα σου την πάρει και θα την μοιράσει στους Μήδους ¨ .
       Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – 10/2/2019                 .
     
          

Δεν υπάρχουν σχόλια: