Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Καθεδρικός ναός Παναγία των Παρισίων

                                              Καθεδρικός ναός Παναγία των Παρισίων   
                         Όταν ανέτειλε η μέρα της Τρίτης 16 Απριλίου 2019 και τα δάκρυα στέγνωσαν ,τα μάτια στράφηκαν στη σιλουέτα που κυριαρχούσε , τα τελευταία 850 χρόνια , στη καρδιά  του Παρισιού . Ο Καθεδρικός της Νοτρ Νταμ ήταν ακόμη εκεί . Η τρομερή     πυρκαγιά που          κατέκαψε τη στέγη και γκρέμισε τον κεντρικό πύργο δεν κατέστρεψε τα δύο κωδωνοστάσια           της πρόσοψης , ούτε τα πολύχρωμα βιτρό στις ονομαστές ροζέτες ,          ούτε το μοναδικό               εκκλησιαστικό όργανο και τους θησαυρούς της Χριστιανικής πίστης που φυλάσσονταν στο           εσωτερικό του ναού .
                         Περίπου 400 πυροσβέστες πάλευαν 9 ώρες με       φλόγες         ψηλότερες από       οποιοδήποτε πυροσβεστικό όχημα , αρκεί να σημειωθεί ότι ο πύργος έφθανε σε ύψος    τα           96 μέτρα , ενώ οι γερανοί της πυροσβεστικής μετά βίας     ανεβαίνουν       στα     30   μέτρα .         Οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού , έδειχναν τα ξύλινα καθίσματα    των            πιστών ανέπαφα , το ιερό και το άγαλμα της Παναγίας ανέπαφο και μία ζώνη  καταστροφής        στο κέντρο , εκεί όπου έπεσαν τα συντρίμμια του πύργου και τα καμένα δοκάρια  της στέγης .  Ο επικεφαλής  αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Δήμου του Παρισιού χαρακτήρισε ¨ θαύμα ¨       το γεγονός ότι δεν καταστράφηκε κανένα εσωτερικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του ναού, πέρα      από τον υψηλό άμβωνα , που είχε κατασκευαστεί μόλις το 1989. Επιπλέον , τα 16 αγάλματα          που βρίσκονταν στη στέγη , είχαν απομακρυνθεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ,προκειμένου   να συντηρηθούν σε εργαστήριο της νότιας Γαλλίας .                            
                          Αμέσως μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς , τέθηκε σε ισχύ     το   σχέδιο     της          διάσωσης των πολυτίμων αντικειμένων που βρίσκονταν στο εσωτερικό       του ναού ,   ώστε       να απομακρυνθούν ιερά κειμήλια , όπως το στεφάνι που έφερε στη Γαλλία    ο Λουδοβίκος ο 9Ος το 1239 , υποστηρίζοντας ότι ανήκει στο Ιησού .                   
                          Χθες το πρωί , και ενώ παρέμενε η αγωνία της της στατικής επάρκειας    του ναού , η πλατεία μπροστά από τον ναό , αλλά και ολόκληρο το Ιλ ντε λα Σιτέ , το νησάκι που    φιλοξενεί τον ναό παρέμειναν κλειστά για το κοινό . Ξεκίνησε η προσπάθεια να απαντηθεί το μεγάλο  ¨ γιατί ; ¨ Το πως έγινε , έπειτα από 8,5 αιώνες να καεί η Παναγία των Παρισίων  στη δική μας , τεχνολογικά εξελιγμένη εποχή .   
                          Ο εισαγγελέας της έδρας του Παρισιού , δήλωσε        ότι     δεν      υπάρχουν         προφανείς ενδείξεις εμπρησμού . Ομάδα περίπου 50 ανακριτών και εμπειρογνωμόνων       εργάζεται για τον προσδιορισμό των αιτίων της πυρκαγιάς , που ξέσπασε στις 18.20 ΄  , το   απόγευμα της Δευτέρας 15 Απριλίου 2019 , ενώ στο εσωτερικό του ναού         βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα . Οι εργαζόμενοι για την αναστήλωση της στέγης , που    βρίσκονταν   εκείνη την ώρα στις σκαλωσιές , άκουσαν συναγερμό για φωτιά , έλεγξαν και δεν βρήκαν τίποτα . Είκοσι τρία λεπτά αργότερα , όταν ακούστηκε ο δεύτερος συναγερμός , ήταν πια πολύ αργά .                                      
                          Η διασημότερη         φωτογραφία του βομβαρδισμένου   από τη   ναζιστική    αεροπορία καθεδρικού ναού του Λονδίνου στις 29 Δεκεμβρίου 1940 είναι αυτή   με  τον    τίτλο ¨ Ο Άγιος Παύλος επιβιώνει ¨ . Η πυρκαγιά των Παρισίων προκάλεσε θλίψη  σε όλον τον πλανήτη , ενώ , όπως και ο Άγιος Παύλος , η Νοτρ Νταμ επέζησε . Ο επιβλητικός  ναός είναι ταγμένος να ζήσει . Επαναστάτες θρυμμάτισαν τα γλυπτά του . Βασιλείς αντικατέστησαν τα βιτρό με αυστηρό λευκό μάρμαρο και φιλόδοξοι αρχιτέκτονες του 19ου αιώνα έδωσαν στον ναό γοτθικό ρυθμό , προσπαθώντας να σβήσουν τις μεσαιωνικές καταβολές του . Η Παναγία είναι ζωντανό μνημείο και έτσι θα μείνει .
                         Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος – 18-4-2019  .    

Δεν υπάρχουν σχόλια: