Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Πήγαμε στις Πρέσπες ...


                                                           Πήγαμε στις Πρέσπες …
               Ήταν βράδυ Παρασκευής 25 Ιανουαρίου 2019 . Είχαν περάσει τα μεσάνυχτα και ο ύπνος ακόμη να με πιάσει . Είχε προηγηθεί εκείνο το εφιαλτικό μεσημέρι της ψήφισης  στη Βουλή , της εφιαλτικής Συμφωνίας των   Πρεσπών  ,                 με την Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα  και τον λαό να σιωπά και να      αγανακτεί              για το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας . Πήγαμε στις   Πρέσπες       μόνο           για να δώσουμε , να εκχωρήσουμε ένα κομμάτι της Πατρίδας μας , του τόπου μας . Δεν πήραμε τίποτε κι αυτό είναι το μεγάλο λάθος μας .
              Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται  , εδώ και χρόνια , χωρίς  να   τολμούμε   να αλλάξουμε στάσεις και τακτικές .
             Άργησα να κοιμηθώ . Μια γριά χοντρομπαλού χτυπούσε την πόρτα . Σηκώθηκα και της άνοιξα :
           -  Ποια είσθε τι θέλετε ; Την ρώτησα .
          -   Είμαι η Ελλάδα και ήρθα να σου πω τον πόνο μου .

             Την κοίταξα , με κοίταξε , σαν  κουκουβάγια σε μπαξέ  ,  και μου είπε με φωνή θολή , που μάνα θύμιζε τρελή :     
          ¨ Σε χώμα φύτρωσα  ζεστό , αιώνες πριν απ΄τον Χριστό . Ζούσα καλά και ευχάριστα , κι έπαιρνα μόνο άριστα . Μα , σαν προχώρησε ο καιρός , έγινε ο κόσμος μοχθηρός και με βατέψανε , που λες , αράδα βάρβαρες φυλές . Σελτζούκοι ,  Σλάβοι , Ενετοί , λες κι ήταν όλοι τους βαλτοί . Τότε κατάλαβα γιατί καμένο ήμουνα χαρτί , δίχως χαρά , δίχως γιορτή .
             Σιγά – σιγά και ταπεινά , μ’αγώνες και με βάσανα , καινούργια έβγαλα φτερά , μα ήρθαν  και τα χειρότερα . Είδα τα ίδια μου παιδιά να  δίνουν σ’άλλους τα κλειδιά και με χιλιάδες ψέματα , με προδοσίες κι αίματα , να μου σπαράζουν την καρδιά !
             Γι’αυτό μια νύχτα σκοτεινή θ’ανέβω στην Καισαριανή , με κουρασμένα βήματα να κλάψω για τα θύματα , στ’αραχνιασμένα μνήματα .
             Κι εκεί ψηλά στον Υμηττό , αντίκρυ στον Λυκαβηττό , μικρό κεράκι θα κρατώ , να φέγγει χρόνους εκατό ¨ .
             Υ.Γ.  Η  ¨ Χοντρομπαλού ¨ είναι ένα τραγούδι από τον κύκλο τραγουδιών με τίτλο ¨ Κατά Μάρκον ¨ , που έγραψε σε μεγάλο δίσκο ο Νίκος Γκάτσος , το 1991, με μουσική του Στ. Ξαρχάκου και ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα .
             Β.Π. – Βόλος – 29-1-2019                      .  





Δεν υπάρχουν σχόλια: