Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Παρακμή μιας πόλης

                                 Παρακμή μιας πόλης

          Βελεστινιώτης την καταγωγήν , για πολλά έτη Δήμαρχος Βελεστίνου , με πλούσιο συγγραφικό έργο , πνευματικός άνθρωπος , ο Βασίλειος Καραμπερόπουλος , σε επιστολή του στη ¨ ΘΕΣΣΑΛΙΑ¨ της 15/2/2018 , εκθέτει το κατάντημα και τη μιζέρια της πατρίδος και γενέτειράς του , της πόλης του Βελεστίνου , της άλλοτε Αρχόντισσας του κάμπου , που σήμερα περνά ¨ ώρες δύσκολες ¨ , με αβέβαιες αναπτυξιακές μελλοντικές προοπτικές .
          Θεώρησα σκόπιμο να αναδημοσιεύσω τις αναμνήσεις του Β . Καραμπερόπουλου , για το Βελεστίνο , για να δούμε όλοι μας, τι είχαμε και τι χάσαμε και φτάσαμε στο σημείο  να οδηγηθεί  σε ένα ¨ τέλμα ¨μια ιστορική πόλη .
          Γεγονότα , παραλείψεις και άστοχες αποφάσεις της διοίκησης , είχαν άμεση επίπτωση στα λειτουργικά και οικονομικ της πόλης του Βελεστίνου , ανέκοψαν την ανάπτυξή της και  διέρρηξαν τη συγκοινωνιακή επικοινωνία με το εσωτερικό της Θεσσαλίας . Υπήρξε βαρύτατο το πλήγμα . Και αυτό φαίνεται από την κίνηση της αγοράς . Άλλαξαν βέβαια και οι συνθήκες λειτουργίας της . Άλλοτε υπήρχαν στην αγορά του Βελεστίνου 14 μπακάλικα , σήμερα κανένα .  Δύο με Τρία Μάρκετ λειτουργούν στις παρυφές της πόλης . Άλλοτε υπήρχαν 11 μανάβικα , σήμερα κανένα . Τα μανάβικα τα απορρόφησε η λαϊκή αγορά . Άλλοτε υπήρχαν 3-4 καφενεία , σήμερα υπάρχουν 10 καφετέριες . Άλλοι καιροί , άλλες εποχές . Η κατάργηση , όμως , των υπηρεσιών μας έπληξε , μας έκανε πιο φτωχούς . Ας απαριθμήσουμε τις περιπτώσεις .
              Κατάργηση Σιδηροδρομικής Γραμμής Καλαμπάκας με άμεση συνέπεια την οικονομική υποβάθμιση και τη διακοπή επικοινωνίας με το εσωτερικό της Θεσσαλίας , όπως δυσχεραίνεται και η επικοινωνία με τον Βόλο .
Κατάργηση των γραφείων της Δ.Ε.Η.
Κατάργηση του Αγρονομείου Φερρών .
Κατάργηση του Ειρηνοδικείου Φερρών , που λειτουργούσε από το 1881 και ήταν το πρώτο σε κίνηση μετά το Ειρηνοδικείο Βόλου και Αλμυρού .
Κατάργηση ακόμα και του μεταβατικού Πλημμελειοδικείου .
Κατάργηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ , που εξυπηρετούσε 15 χωριά της περιοχής ως και τα εργοστάσια της Β΄Βιομηχανικής περιοχής Βόλου .
Κατάργηση των γραφείων του Ο.Τ.Ε.
Υποβάθμιση λειτουργίας του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης .
Κατάργηση τώρα του Υποθηκοφυλακείου .
Αποφάσεις λανθασμένες που έπληξαν την πόλη του Βελεστίνου οικονομικά και λειτουργικά , επέβαλαν σε ταλαιπωρίες τους κατοίκους της περιοχής και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της πόλης .
           Μερικές από τις καταργήσεις , όπως η Γραμμή Καλαμπάκας , το Ειρηνοδικείο , το Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. ήταν από τους βασικούς πυλώνες δημιουργίας και ανάπτυξης , που μαζί με τις συνέπειες από την στέρεψη των πηγών της Υπέρειας Κρήνης και το εξ αυτής κλείσιμο 10 υδρόμυλων , 5 ντιστρελών και μαντανίων και της μετατροπής σε ξερικά 6000 στρεμμάτων ποτιστικών αγρών , έδωσαν την χαριστική βολή για να καταστεί το Βελεστίνο σπουδαίο εμπορικό και παραγωγικό κέντρο . Δείχνουν ακόμα οι καταργήσεις υπηρεσιών πόση ανευθυνότητα υπάρχει στις αποφάσεις του κέντρου , με τις οποίες μποϋκοτάρεται κάθε αναγεννητική προσπάθεια και παραμελούνται περιοχές όπου η ανάπτυξη και προκοπή είναι επιτακτικές .

Β.Π. – Βόλος            

Δεν υπάρχουν σχόλια: