Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ευοίωνα σημάδια

                                    Ευοίωνα σημάδια

          ¨ Θαρσείν χρη ¨ , είναι το σημερινό μας θέμα . Στις αρχές του 2ου π.χ. αιώνα ,  κρατούσα τότε μεγάλη πολιτικοστρατιωτική δύναμη , ήταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία . Τότε ο Αρκάς στρατηγός Φιλοποίμην , διέβλεψε πολύ γρήγορα , πως η διάθεση του Ρωμαίου Υπάτου Φλαμινίνου και οι βλέψεις του , απέβλεπαν σε μια σίγουρη εμπλοκή με την Ελλάδα .
            Η Ελλάδα κινδύνευε σοβαρά . Τότε ο Σπαρτιάτης στρατηγός Φιλοποίμην , έσπευσε να συμβουλευθεί το Μαντείο των Δελφών , για το μέλλον της Ελλάδας . Και η Πυθία του έδωσε τον εξής χρησμό : ¨ Ασκός κλυδωνιζόμενος , μηδέποτε βυθιζόμενος ¨ . Δηλ. η ιέρεια των Δελφών , παρομοίωσε την Ελλάδα με έναν φουσκωμένον ασκό . Αυτός ο ασκός όσο φουρτουνιασμένη κι αν ήταν η θάλασσα , μπορούσε να γινόταν άθυρμα των κυμάτων , να κλυδωνίζεται σε μπόρες και τρικυμίες ποτέ ,όμως , δεν θα βυθιζόταν .
            Αν , λοιπόν , ρίξουμε μια ματιά στη μακραίωνα ιστορία της πατρίδας , θα πεισθούμε για την αλήθεια του χρησμού . Κι αν πέρασαν από τα αγιασμένα τούτα  χώματα , εχθροί και άσπονδοι φίλοι μας . Στρατιές ολόκληρες . Πέρασαν οι Γότθοι και οι Άβαροι . Ήρθαν οι άσπονδοι φίλοι μας  οι Φράγκοι , οι δήθεν σύμμαχοί μας , οι Σταυροφόροι , οι λήσταρχοι . Ρήμαξαν Εκκλησίες και μνημεία . Βεβήλωσαν χώρους ιερούς .Τους καλέσαμε για βοήθεια σαν ομόθρησκοί μας κι αυτοί , έγιναν κατακτητές μας . Ρήμαξαν τα πάντα .
           Ακολούθησαν οι βάρβαρες ορδές του Αττίλα . Οι Τούρκοι ,  400 χρόνια απάνθρωπης κατοχής . Μετέτρεψαν το λαμπρό Βυζάντιο σε χώρο δυστυχίας . Έσβησαν τα φώτα ενός μακραίωνος πολιτισμού . Κι απλώθηκε παντού ο εξανδραποδισμός , η βία , το σκοτάδι .
          Αλλά ο ασκός κατά την Πυθία , πάντα επέπλεε . Βαθιά υπέβοσκε η ελπίδα και ο πόθος για λευτεριά και ανεξαρτησία .
          Ακολούθησαν οι Ενετοί . Τα παράλιά μας γέμισαν από Ενετικά πλοία και κάστρα Ενετικά , που σώζονται ακόμα και σήμερα .
          Μας τίμησαν και οι Γερμανοί , Ναζί . Οι λουστραρισμένοι της Ευρώπης . Οι ατσαλάκωτοι με τη βρώμικη ψυχή . Δεν άφησαν τίποτα όρθιο , στην πατρίδα μας . Δημόσια Ταμεία , Μουσεία του Πολιτισμού μας . Ρήμαξαν τα πάντα κι έφυγαν όλοι στον αγύριστο . Άφησαν μόνο πίσω τους ν’απλώνεται μία εφιαλτική  απάντηση αίματος και ντροπής .
           Τελειώσαμε ; Όχι δα ! Τέσσερα χρόνια ακόμα καταστροφικά με το ανόητο εγχείρημα του σύντροφου  Νίκου Ζαχαριάδη , το βλακώδες αλληλοφάγωμα . Γεφύρια να γκρεμίζονται από ελληνικά χέρια . Χωριά να ερημώνονται . Αδέλφια να αλληλοσκοτώνονται . Μαύρη κακοριζικιά .Παρηγοριά κι ελπίδα μας , μέσα σε τούτη την ανεμοζάλη στάθηκε η Εθνική μας αντίδραση . Με ανδραγαθήματα και έργα κλέους και τιμής . Δόξα του Έθνους . Η δόξα του Αλβανικού έπους και η υπέρτατη αξία της Εθνικής μας Αντίστασης κατά των Ιταλών και Γερμανών .
           Ο ασκός κλυδωνίζεται , αλλά δεν βυθίζεται . Κι ακόμα και τώρα που η πατρίδα μας παραπαίει ,  με χρεωκοπίες και Μνημόνια .
           Όλα τούτα μας οδηγούν στη σκέψη , πως σωθήκαμε από τόσες και τόσες μπόρες . Και το φυτίλι της Εθνικής επιβίωσης , άσβεστο μας παραστέκει . Ελπίζουμε πως δεν  είναι ένα φωτάκι στο βάθος του τούνελ , αλλά το άπλετο φως της ανόρθωσης .
           Για να γίνει ,όμως, τούτο μια πραγματικότητα , πρέπει να κρατηθούμε μακριά από απαισιοδοξία και απελπισία . Το αίσθημα μακριά από κάθε παραίτηση , από κάθε προσπάθεια . Όσο μπορούμε όρθιοι και μαχητές .
           Το πολιτικό μας σύστημα και η κομματίλα των κομμάτων απέδειξαν ανικανότητα . Διαφθορά και ιδιοτέλεια . Χρόνια προβλήματα εκκρεμούν , για πολλά χρόνια . Προβλήματα που παραλύουν τη χώρα μας . Πως τόσες φορές το Ελληνικό κύτταρο έλαμψε δραστικά ; Έτσι και τώρα . Οργάνωση και δράση χρειάζονται , με μπροστάρηδες ανθρώπους με ήθος , πίστη και οράματα . Με σοβαρή πνευματική ηγεσία και δρώσα εκκλησία .
           Και προπαντός με αιτήματα , άμεσων μεταρρυθμίσεων . Μείωση των βουλευτών σε 200 . Κάτω τα χέρια των πολιτικών από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία . Να μείνει ελεύθερη η Δικαιοσύνη στο έργο της . Ο λαός προσδοκά το δίκαιο απ’αυτή . Να καταργηθεί η παραγραφή κάθε αδικήματος κατά του Δημοσίου .Να ληφθεί μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών και για την πάταξη των χουλιγκάνων , παρακρατικών συμμοριών , ψυχανώμαλων ατόμων , που τρομοκρατούν την πολιτεία . Και κυρίως να ανορθώσουν την διαλυμένη Παιδεία .
            Και θα δούμε τότε , πως ο κλυδωνιζόμενος ασκός ο ¨ ουδέποτε βυθιζόμενος , θα πλέει σε πελάγη γαλήνης και ευτυχίας για την πατρίδα μας .

            Κ.Π. – Λάρισα 5/1/2018                  .       

              

Δεν υπάρχουν σχόλια: