Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

                            ΑΓΑΠΙΟΣ Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

          Την πρώτη μέρα της Άνοιξης , 1η Μαρτίου 2017 , διάλεξε να ¨ πετάξει ¨ στη ¨ Γειτονιά των Αγγέλων ¨, ο αγαπητός και αλησμόνητος φίλος Αγάπιος Μιχαηλίδης ¨ 1938 – 2017 ¨ .
          Είμαι Ανατολίτης , έλεγε και καμάρωνε .Ήταν περήφανος για τον τόπο καταγωγής του , από τα παράλια της Ιωνίας . Άνθρωπος νοικοκύρης , εργατικός και δραστήριος , διωγμένος πρόσφυγας ο πατέρας του Γεώργιος Μιχαηλίδης ,  άνοιξαν βυρσοδεψείο στα Παλαιά του Βόλου , με συνεταίρο τον Αναστάσιο Χατζηαναστασίου , στη δεκαετία του 30 .
         Ο Αγάπιος δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με την οικογενειακή επιχείρηση . Μαζί με τον γαμπρό του Νίκο Γουτζούλια ανοίγουν μεγάλο κατάστημα χονδρικής – λιανικής ,το ¨ Α-Ω ¨ επί της οδού Κ . Καρτάλη του Βόλου , ασχολούμενοι με το εμπόριο διακοσμητικών και οικιακών συσκευών .
       Φύσει ανήσυχος ο Αγάπιος δεν επαναπαύεται από την επιτυχημένη εμπορική του εμφάνιση στο Βόλο . Ήθελε κάτι πιο υψηλό και μεγάλο που να ξεπερνά τα τοπικά σύνορα και να έχει μεγάλη εμβέλεια . Έψαξε και το βρήκε . Εκεί Ανατολικά στη μακρινή και μυστηριώδη Κίνα , πριν ¨δυτικοποιηθεί¨ αυτή η τεράστια χώρα , πήγε , γνωρίστηκε , έκανε εμπορικές συμφωνίες για εισαγωγές ειδών διακόσμησης και οικιακής χρήσεως . Το τόλμημα επέτυχε . Η συνέχεια καλή και με προοπτικές . Η Ελληνική αγορά δέχεται τις Κινέζικες κατασκευές . Μια αγαστή συνεργασία με τους ξένους , που συνεχίζεται μέχρι σήμερα .
       Στις ανθρώπινες σχέσεις , ο Αγάπιος , είχε μια αρχοντιά επάνω του . Κέρδιζε τον συνομίλητή του με τον καλό του λόγο,με τα ευγενικά του αισθήματα , με τις σωστές θέσεις και επιλογές του .  Με τον Αγάπιο ήμασταν φίλοι από τα εφηβικά μας χρόνια . Αλησμόνητες έμειναν οι παρέες μας , τα πάρτι μας,οι εκδρομές μας . Περάσαμε καλά , εκείνα τα χρόνια της νιότης . Εκείνες τις ανεπανάληπτες δεκαετίες του 60 και του 70,τότε που οι φιλίες ήταν δυνατές και αψεγάδιαστες .
       Ήταν καλός οικογενειάρχης . Με τη γυναίκα του Ορθοδοξία απέκτησαν δύο παιδιά τον Γιώργο και την Όλγα που του χάρισαν δύο χαριτωμένες εγγονούλες .
      Όλα πήγαιναν καλά . Και ξαφνικά ο αιφνίδιος θάνατος έπεσε σαν κεραυνός για τον πάρει από κοντά μας .
     Σήμερα ο μικρός το δέμας , αλλά μεγάλος σε ψυχικά αποθέματα Αγάπιος Μιχαηλίδης , δεν βρίσκεται ανάμεσά μας . Έφυγε για το ανεπίστροφο ¨ ταξίδι ¨ , εκεί , που όλοι κάποτε θα πάμε . Έως , τότε , καλή αντάμωση ακριβέ μου φίλε .

 Βασίλης Παλαμηδάς - Βόλος-15-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: