Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Βασιλιάς για ένα χρόνο


               Το φαινόμενο είναι μοναδικό . Είναι όμως και πραγματικό . Πρόκειται για το βασιλιά Εδουάρδο Η΄ ( 1891 – 1972 ) της Μεγάλης Βρετανίας , ο οποίος βασίλευσε στη χώρα του, λιγότερο από δώδεκα  μήνες .

               Γεννήθηκε στο Ρίτσμοντ Πάρκ του Σούρεϋ στην Αγγλία και ήταν ο πρωτότοκος γιος του δούκα της Υόρκης και μετέπειτα Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ και της Βασίλισσας της Υόρκης Μερί τουΤεκ.

Παρακολούθησε μαθήματα σε ναυτικό κολλέγιο στην Οξφόρδη και το 1911 έγινε πρίγκιπας της Ουαλίας . Κατά τη διάρκεια   του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου , υπηρέτησε ως υπηρεσιακός αξιωματικός στη Γαλλία , στην Ιταλία , στην Αίγυπτο . Την χρονική περίοδο ( 1916 – 1936 ) , πραγματοποίησε πολλά ταξίδια ανά τον κόσμον .

              Ανήλθε στο θρόνο στις 20 Ιανουαρίου 1936 μετά τον θάνατο του πατέρα του . Ο Εδουάρδος ήταν αρκετά δημοφιλής στο λαό της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι που στις 16 Νοεμβρίου 1936 , ανακοίνωσε στον Πρωθυπουργό Στάλνεϋ Μπάλντβιν την πρόθεσή του να παντρευτεί την Αμερικανίδα Βάϊολετ Ουάλας Ουώρφηντ Σίμπσον , δύο φορές διεζευγμένη . Στην κατ’ιδίαν συνάντησή τους στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ο Άγγλος Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Σίμπσον δεν θα γινόταν δεκτή από την αγγλική κοινωνία και ότι αφού θα γινόταν η Βασίλισσά τους θα έπρεπε η επιλογή του να είναι σεβαστή . Στις 11 Δεκεμβρίου 1936 , ο Εδουάρδος Η΄, προκειμένου να αποφύγει μια επικείμενη παραίτηση της Κυβέρνησης , ανακοίνωσε την παραίτησή του ενώπιον του Αγγλικού λαού και εξήγησε τους λόγους , που τον ανάγκασαν σ’αυτήν . Στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Γεώργιος ΣΤ΄ . Στον ίδιο δόθηκε ο τίτλος του δούκα του Ουίνδσορ .

               Μετά την παραίτησή του έφυγε από τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι . Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κατέφυγε στη Λισσαβόνα , ενώ  λίγο αργότερα διορίστηκε διοικητής των νήσων Μπαχάμες . Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη πόλη του φωτός .

               Απεβίωσε από καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας του πάθους του στο κάπνισμα , στις 28 Μαΐου 1972 στο Παρίσι . Ενταφιάστηκε στο κάστρο των Ουίνδσορ . Δεν απέκτησε απογόνους . Ανιψιά του είναι η σημερινή Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισσάβετ Β΄ .

 

              Β.Π.- Βόλος , Αύγουστος 2015                 .   

Δεν υπάρχουν σχόλια: