Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Σαμαρίνα


               Κάποιοι την ονομάζουν Μύκονο της Πίνδου , άλλοι τη θεωρούν ως το ψηλότερο καφαλοχώρι των Βαλκανίων . Οι περισσότεροι όμως λένε : Σαν τη Σαμαρίνα πουθενά . Και έτσι είναι αφού είναι το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου έχοντας όλο το χρόνο ζωντανή παρουσία με καταστήματα και ξενοδοχεία στην πλατεία και περιμετρικά του οικισμού , που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα άλλο απο εκείνα των πλέον δημοφιλέστερων προορισμών της χώρας , χειμώνα – καλοκαίρι .

               Τι είναι , όμως , εκείνο που ξεχωρίζει τη Σαμαρίνα από τα άλλα βλαχοχώρια ; Η φιλοξενία ; Όχι , αυτή υπάρχει παντού . Είναι το γεγονός ότι αν και είναι το πλέον απομακρυσμένο χωριό του νομού Γρεβενών , κάτω από τον Σμόλικα , το δεύτερο σε υψόμετρο βουνό της Ελλάδας με 2.637 μέτρα ( Ο Όλυμπος 2.917 μέτρα ) , οι Σαμαριναίοι δεκαετίες τώρα δούλεψαν και κράτησαν , το κεφαλοχώρι αυτό ζωντανό όλες τις εποχές του χρόνου , ακόμα και τότε που δεν υπήρχε καν σωστός δρόμος .

               Και ύστερα ήρθε η οκονομική κρίση . Η Σαμαρίνα άντεξε , προσαρμόστηκε και παραμένει ένας οικονομικός προορισμός με σεβασμό στον επισκέπτη . Διαθέτει 1.300 κατοικίες , σύμφωνα με τα ρολόγια της Ύδρευσης και της ΔΕΗ . Μεγάλη κτηνοτροφία σε αιγοπρόβατα και βοοειδή , που βόσκουν στα καταπράσινα λιβάδια γύρω από τον Σμόλικα .

               Η Σαμαρίνα διαθέτει πάνω από110 κλίνες σε ξενοδοχεία , ξενώνες και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια , όλο τον χρόνο προσφέροντας υψηλές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές . Με τους σύγχρονους και ασφαλείς δρόμους , με επίκεντρο το κεφαλοχώρι , υπάρχει άνετη πρόσβαση των Γρεβενών , των Ιωαννίνων και της Καστοριάς . Ειδικά δε σε 15 λεπτά της ώρας , σε απόσταση 12 χιλιομέτρων , ο επισκέπτης φτάνει σε σύγχρονο ασφαλτοστρωμένο δρόμο στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας .

 

              Εφ. ¨Ελευθερία – Λάρισα 14-8-2015 

            

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: