Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Συγκινητικόν και ωραίον γεγονός


               Η εφημερίδα της Αθήνας ¨ Πατρίς ¨ δημοσίευσε την 21-9-1912 ρεπορτάζ με τίτλο : ¨ Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποχαιρετά τα παιδιά του αναχωρούντα δια το μέτωπον ¨ .

               Ένα συγκινητικόν και ωραίον γεγονός , μία αληθινή μυσταγωγία εξετυλίχθη χθες την μεσημβρίαν εις την οικίαν του κ. Πρωθυπουργού . Ο μεγαλύτερος υιός αυτού Κυριάκος κατετάχθη ως εθελοντής εις τον Ελληνικόν Στρατόν . Συγχρόνως , όμως , και ο μικρότερος υιός του Βενιζέλου , ο Σοφοκλής , μαθητής ων της Σχολής των Ευελπίδων , ετοποθετήθη ως υπαξιωματικός εις το Σύνταγμα , όπου κατετάχθη και ο αδελφός του , και ο φιλόστοργος πατήρ Πρωθυπουγός , παρέθεσε χθες το τελευταίον οικογενειακόν γεύμα εις τα αναχωρούντα δια τα σύνορα τέκνα του . Γύρω της τραπέζης δεν παρεκάθησαν παρά οι στενοί συγγενείς του Βενιζέλου και οι δύο υιοί του , περιβεβλημένοι αμφότεροι με στρατιωτικήν στολήν .

               Ο Πρωθυπουργός και όλοι οι οικείοι ήσαν προσκεκλημένοι . Περί τα επιδόρπια ο Βενιζέλος ήγειρε το ποτήριόν του δια να προσφωνήσει τους στρατιώτας υιούς του . Η σκηνή είχε κάτι το απείρως συγκινητικόν και ευγενές . Ο πολιτικός , ο ισχυρός , ο διοικητής , ο ρήτωρ , είχαν υποχωρήσει προ του πατρός , ο οποίος με τρέμουσαν φωνήν ωμίλησε προς τα τέκνα του :

             ¨Είσθε τα μόνα τέκνα μου , και αμφότεροι πηγαίνετε όπου σας εκάλεσεν η πατρίς . Είσθε και οι δύο υπό την Αγίαν Σημαίαν της . Είσθε στρατιώται της . Ως πατήρ σας εύχομαι να επανέλθετε σώοι και υγιείς . Εάν , όμως , η ανάγκη της πατρίδος το καλέσει , σας εύχομαι , αν ποτέ επιστρέψητε , να επιστρέψητε παρασημοφορεμένοι υπό των εχθρικών σφαιρών . Την ουλήν , την οποίαν θα λάβητε εις το πεδίον της μάχης , θεωρώ ως το μεγαλύτερον παράσημον , όπερ δύναται να κοσμήσει τα στήθη σας ¨.  

 

             Β.Π.- Βόλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: