Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Πρίγκιπας Κάρολος και Μονή Βατοπεδίου

Κάθε χρόνο, την άνοιξη, με το δικό του ιδιωτικό αεροσκάφος, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας, αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο της Καβάλας και από εκεί με θαλαμηγό προωθείται στο λιμανάκι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, στην οποία καταλύει μονίμως την τελευταία πενταετία, που επισκέπτεται το ¨Περιβόλι της Παναγιάς ¨.

Όπως λένε οι μοναχοί, ο Βρετανός γαλαζοαίματος, δηλώνει γοητευμένος από το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τη κατανυκτική ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους και γι’αυτό κάθε χρόνο περνάει λίγες μέρες στο Βατοπέδι. Η ηγεσία της Μονής του έχει παραχωρήσει ευρύχωρο διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο του ξενώνα, με θέα τον Άθωνα και το βόρειο Αιγαίο και εκεί περνάει τις ώρες του διαλογιζόμενος και ζωγραφίζοντας.

Έργα του μάλιστα, που φιλοτεχνεί στο Άγιο Όρος, βγαίνουν σε δημοπρασία στο Λονδίνο και τα χρήματα διατίθενται για τις ανάγκες της Αθωνικής Πολιτείας. Ο πρίγκιπας Κάρολος, κινείται, κατά την εβδομαδιαία συνήθως παραμονή του στο μοναστήρι, πολύ διακριτικά και υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών της προσωπικής του φρουράς.

Ξυπνάει στις έξι το πρωί, κάνει τον πρωινό του περίπατο, παρακολουθεί κάποιες από από τις λειτουργίες της μοναστηριακής καθημερινότητας, τρώει μια φορά την ημέρα στο δωμάτιό του ή στη Τράπεζα με τους μοναχούς και παρακολουθεί την πορεία των εργασιών ήπιας διάνοιξης μονοπατιών, την οποία και χρηματοδοτεί.

Αγιορείτες που συνομιλούν μαζί του, λένε, πως ο φλεγματικός Βρετανός έχει
¨θεολογικές αναζητήσεις¨, αλλά όταν ερωτώνται αν εκτός από τη φύση τον ελκύει και η Ορθόδοξη θρησκεία, αποφεύγουν να απαντήσουν.

Δεν θέλουν, προφανώς, να τροφοδοτήσουν την υφέρπουσα φιλολογία , ότι δήθεν ο μελλοντικός αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας έχει ασπαστεί την Ορθοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: