Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Ο αριθμός 7

Από τους αρχαίους χρόνους, ο αριθμός 7 θεωρούνταν ιερός για όλους σχεδόν τους λαούς της γης. Είναι ο μόνος αριθμός που δεν διαιρείται, ούτε πολλαπλασιάζεται μέσα στα όρια της δεκάδας και φαντάζει σαν σύμβολο μοναδικό αιώνιο και ακίνητο.

Επτά ήταν τα ¨θαύματα¨του κόσμου, σαν δημιουργήματα του ανθρώπου. Επτά και οι σοφοί της αρχαίας Ελλάδος, ως απαύγασμα της επιστημονικής τους επιδόσεως.

Κατά την Παλαιάν Διαθήκην η δημιουργία του κόσμου συνετελέσθη από τον Θεό επί έξι ημέρας αλλά ¨την εβδόμην ημέραν κατέπαυσεν από πάντων των έργων Αυτού¨. Έξι οι μέρες εργασίας της εβδομάδος με τη εβδόμην ημέραν αναπαύσεως. Η Αγία Γραφή αναφέρεται στη ¨Επτάφωτο Λυχνία¨, να συγχωρούν δηλαδή οι Ιουδαίοι επτά φορές, αλλά ο Ιησούς απάντησε : ¨Όχι μόνον επτάκις, αλλά εβδομηκοντάκις επτά ¨.

Επτά είναι τα μυστήρια της Εκκλησίας, επτά και οι μέχρι σήμερα Οικουμενικοί Σύνοδοι. Οι Μουσουλμάνοι οφείλουν να επισκεφθούν την Μέκκα επτά φορές, να θυσιάσουν επτά κριούς και να κάνουν το γύρο της ιερά λίθου της Καάβας επτά φορές. Επίσης ο Μουσουλμάνος οφείλει να προσεύχεται επτά φορές την ημέρα και δικαιούται επτά συζύγων.

Το χρονικό διάστημα των 7 ετών παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία. Η εθνική αντίσταση μαζί με τον εμφύλιο κράτησαν 7 χρόνια (1942-1949). Επτά ήταν (1956-1963) τα χρόνια της πρώτης διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή. Επτά ήταν (1967-1973) τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους στρατιωτικούς. Με τη μεταπολίτευση 7 χρόνια (1974-1981) κυβέρνησε τη χώρα η Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια και πάλι 7 χρόνια (1981-1988) κυβέρνησε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ. Και τέλος 7 χρόνια και κάτι μήνες κυβέρνησε σαν Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης.

Ο μαγικός αριθμός 7 θα συνεχίσει και στο μέλλον να μας απασχολεί με τη μοναδική ιδιορρυθμία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: