Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Κακή συνήθεια

Με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, Νοσοκομεία κ.λ.π. ας αναφερθούμε σε ένα σχετικό περιστατικό, που συνέβη πριν από 130 χρόνια και αφορούσε τη ρύπανση της Αθήνας.

Σ το βιβλίο του ¨Αθηναϊκή Σάτιρα¨, ο Γιάννης Καιροφύλας γράφει: ¨΄Ηταν μία κακή συνήθεια το ¨ουρείν¨στους τοίχους, συνήθεια που για μεγάλο διάστημα και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διατηρήθηκε στη Αθήνα .Γινόταν όμως από ανάγκη, εδώ που τα λέμε, δεν υπήρχαν δημόσια ουρητήρια ,ούτε και πολλοί από τους δημόσιους χώρους , όπως χαραχτηρίζονταν καφενεία, εστιατόρεια κ.λ.π. διέθεταν παρόμοια. Έτσι οι Αθηναίοι υποχρεώνονταν σε πολλές γωνιές της πόλης τους, ακόμη και στο κέντρο,όπως ήταν η οδός Σταδίου, να πνίγονται υπό αμμωνιώδους δυσωδίας.


Η εύκολη, λοιπόν, λύση στο πρόβλημα ήταν να κάνουν οι ενοχλούμενοι περίοικοι μεγάλους σταυρούς στους τοίχους, ώστε όσοι ήθελαν να ανακουφισθούν να διστάσουν να ουρήσουν στο σημείο εκείνο¨.

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης με τα ιδιαίτερα γυμνασμένα διεισδυτικά του μάτια, ένας άριστος ρεπόρτερ με σατιρική κριτική διάθεση, έδινε στην εφημερίδα του ¨Ασμοδαίος ¨, την ακόλουθη εικόνα για την οδό Σταδίου:

¨Εις την διαστάυρωσιν της οδού Σταδίου, την άγουσαν εις την Εθνικήν Τράπεζαν, φαίνονται κάτωθεν τοίχου πολλοί σταυροί, άμα δε πλησιάσει κανείς εκεί,πνίγεται υπό αμμωνιώδους δυσωδίας. Εφιστώμεν εις τούτο την προσοχήν της αστυνομίας, ίνα μη κακόβουλος τις Φράγκος λάβει αφορμήν εκ τούτου να σημειώσει εν τω ημερολογίω του: ¨Οι Ορθόδοξοι Έλληνες τοσούτον ασεβείς και αντιχριστιανοί κατήντησαν , ώστε κοσμούσι διά σταυρών τους τοίχους τους προορισμένους εις το ουρείν ¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια: