Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Μιλάει 32 γλώσσες

Η είδηση πέρασε στα ¨ψιλά¨των εφημερίδων.Λίγοι την πρόσεξαν. Ελάχιστοι της έδωσαν σημασία. Και όμως λέει πολλά….

Ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Ιωάννης Οικονόμου,στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομιλεί 32 γλώσσες.

Μεγαλωμένος σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδος, στα Χανιά της Κρήτης, ο Γιάννης Οικονόμου, λέει ότι από πολύ μικρός γοητευόταν από τους ¨διαφορετικούς¨ήχους των τουριστών. Σε ηλικία πέντε ετών ζήτησε από τους γονείς του να μάθει Αγγλικά. Μετά από δύο χρόνια θέλησε να μάθει Γερμανικά, συνέχισε με Ιταλικά και Γαλλικά και όταν αποφοίτησε από το λύκειο μιλούσε οκτώ γλώσσες, μεταξύ των οποίων Ρωσικά, Τουρκικά και Αραβικά. Σήμερα μιλάει πολύ καλά 16 γλώσσες και μπορεί να διαβάσει και να εκφραστεί σε άλλες 16 .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στην πολυγλωσσία, τίμησε τον Ιωάννη Οικονόμου και άλλους 3 Ευρωπαίους πολύγλωσσους και στελέχη της Ε.Ε. Την Σουηδέζα Μαργκαρέτα Φάουστ, τον Ιρλανδό Σαν ο Ράϊαν και τον Πορτογάλο Ζοάο Πέντρου Γκόμες.

Ο Ιωάννης Οικονόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους: ¨Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι για μένα ¨γέφυρα¨ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Δεν αρκεί να διαβάζεις μια γλώσσα, πρέπει και να την εξασκείς. Η εκμάθηση είναι μια ευχαρίστηση και διασκέδαση και πρέπει ο νέος να αναζητεί την ιστορία και τον πολιτισμό, που κρύβεται πίσω από κάθε γλώσσα.

Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, με την παρουσία τους και τη προσφορά τους, τιμούν τη χώρα μας. Μέσα σε τούτο το δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς, η παρουσία του Γιάννη Οικονόμου γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: