Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί επέστρεψε ;


                                                      Γιατί επέστρεψε ;

          Ένας απρόσμενος , αν και όχι άγνωστος επισκέπτης σε χωριό του Θεσσαλικού κάμπου .  
Απόρησαν οι κάτοικοί του , όταν τον ξαναείδαν . Καμαρωτός – καμαρωτός , με το ασπρόμαυρο κουστούμι του , ¨ κροταλίζοντας ¨ το κοκκινωπό ράμφος του .
Είχε φύγει με όλες τις ¨επισημότητες ¨ πριν από κάνα δίμηνο . Νάτος πάλι  , όμως ,
να τους κοιτά αφ΄υψηλού , ως σύγχρονος στυλίτης …
         Άγιοι Ανάργυροι , τέλη Νοεμβρίου . Η επιστροφή ενός πελαργού παραξένεψε
εμάς τα νοήμονα δίποδα . Είχε αναχωρήσει μαζί με τα άλλα αποδημητικά , αλλά φαίνεται το μετάνιωσε . Έκπληκτοι , λοιπόν , χωριανοί , τον είδαν να θρονιάζεται ξανά στη φωλιά του . Εκεί στην κορυφή του στύλου και της φιλόξενης ¨ θέσης ¨ που προ καιρού έφτιαξε η επιχείρηση ηλεκτρισμού . Μόνος , αλλά ατρόμητος , άρχισε τις πτήσεις και τις προσγειώσεις του , ακόμη στο διπλανό γήπεδο του χωριού , αναζητώντας τροφή . Απορίες , ερωτήματα , ενδιαφέρον , συνόδευσαν την άφιξή του . Γιατί επέστρεψε ; Θα βρει να τρώει ; Θα αντέξει τον χειμώνα ; Ενημερώθηκε η Ορνιθολογική και ο τοπικός τους ¨σύνδεσμος ¨.  Θέσαμε και εμείς τα ερωτήματά μας . Οι πελαργοί , λοιπόν , μεταναστεύουν προς την Αφρική , χρησιμοποιώντας εναέριες διαδρομές μόνο ¨όμως ¨ πάνω  από τη στεριά . Γι’ αυτό και δεν φεύγουν νότια , αλλά βορειοανατολικά για να περάσουν μέσω Μακεδονίας και Θράκης στην Τουρκία και από εκεί γραμμή για το νότο .
       Ωστόσο δεν είναι σπάνιο κάποια άτομα να παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους . Αυτό συνήθως συμβαίνει  από νεαρά και άπειρα πουλιά ( όπως στην περίπτωσή μας ) ,  ή  από γηραιά που δεν έχουν τις δυνάμεις για το μακρύ ταξίδι .
       Είναι ανθεκτικά , βρίσκουν έστω και δύσκολα την τροφή τους . Ωστόσο αν πέσει βαρυχειμωνιά , είναι πολύ πιθανό να πετάξουν νότια , στον ελλαδικό χώρο , αναζητώντας πιο ήπιες συνθήκες .
       Σε κάθε περίπτωση , αγώνα επιβίωσης θα δώσει το λελέκι , έχοντας την συμπάθεια και την έγνοια των κατοίκων του χωριού .
       Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – 4/12/2018       

Δεν υπάρχουν σχόλια: