Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

                                Ταξιαρχία Πεζοναυτών

          Η 32η  Ταξιαρχία Πεζοναυτών αποτελεί επίλεκτη Μονάδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων , με έδρα την πόλη του Βόλου .
         Το έμβλημα της Ταξιαρχίας είναι σχήματος μεσαιωνικής ασπίδας , μπλε χρώματος και η παράσταση πάνω σε αυτό συμβολίζει το αρχαίο πλοίο ¨ Αργώ ¨ , το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον μυθικό ήρωα Ιάσονα , για τον βασιλιά της Ιωλκού Αίσονα , κατά την διάρκεια της Αργοναυτικής εκστρατείας του στον Εύξεινο Πόντο , τη σημερινή Μαύρη Θάλασσα , για την αρπαγή του χρυσόμαλλου  δέρατος από τη μυθική Κολχίδα .
        Η επιχείρηση αυτή θεωρείται ως η πρώτη αμφίβια επιχείρηση παγκοσμίως και περιγράφεται ως γνωστόν στην Ελληνική Μυθολογία . Οι δύο λέξεις στην κορυφή του εμβλήματος , ¨ ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ ¨ , αποτελούν τμήμα της φράσης : ¨ θαρσείν χρη ταχ’ αύριο έσετ’ άμεινον ¨ , που σημαίνει : ¨ Πρέπει να έχετε θάρρος ίσως αύριο να είναι καλύτερα ¨ . Τη φράση αυτή είπε η θεά Αθηνά , δια του στόματος του πολυμήχανου Οδυσσέα , στους Έλληνες που πολιορκούσαν την Τροία , όταν αυτοί ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους , με αποτέλεσμα να εμψυχωθούν και να την καταλάβουν με την καταδρομική επιχείρηση και τον ¨ Δούρειο Ίππο¨ .
       Η 32η ΤΑΞΠΝ συγκροτήθηκε επισήμως με την αναδιοργάνωση  του Εληνικού Στρατού μετά το τέλος των δύο Βαλκανικών πολέμων , που προέβλεπε τη συγκρότηση 42 Συνταγμάτων Πεζικού ( 1ο-42ο ) από τα οποία τα πέντε τελευταία ήταν τα Συντάγματα Ευζώνων .
     Το 32 Σύνταγμα Πεζικού (Λαψίστα ) , από το οποίο προήλθε η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών , δημιουργήθηκε το 1913 και υπήχθη στην ΙΧ Μεραρχία . Το 1951 μετονομάσθηκε πάλι σε 32 Σύνταγμα , για να διαλυθεί το 1954 και να ξανασυσταθεί το 1959 , ενώ το 1961 μετονομάστηκε σε 139 ελαφρύ Σύνταγμα Πεζικού . Το 1967 το ΕΣΠ μετονομάστηκε σε 32 Σύνταγμα Πεζικού και το 1978 υπήχθη στη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων .
     Τα Μάϊο του 1988 συγκροτήθηκε η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών ( Μαράβας ) , υπαγομένη αρχικά στη 1η Στρατιά και το 1998 υπήχθη στο Β΄Σώμα Στρατού . Από το 2009 επανεντάχθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις με παρακολούθηση από την Διέυθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ .
     Περιλαμβάνει τρία Τάγματα Πεζοναυτών .
                           Βασίλειος Παλαμηδάς - Βόλος - 23/8/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: