Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Στον μυθικό Όλυμπο


               Ήταν απόγευμα Πέμπτης , όταν αποφασίσαμε να ανέβουμε στο μυθικό βουνό . Το ραντεβού κλείστηκε για την επόμενη , στα Καλύβια Ελασσόνος . Εκεί μας περίμενε ο Γιώργος , ο οποίος ήταν ο οδηγός μας γι αυτήν την ανάβαση στον ΄Ολυμπο από τη μεριά της Ελασσόνος , όπου η πρόσβαση είναι ευκολότερη . Κάτι που δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι που επιθυμούν ή επιχειρούν να φθάσουν στην κατοικία των μυθολογικών θεών των Έλλήνων από την πλευρά της Πιερίας και ειδικότερα του Λιτοχώρου , όπου φυσικά υπάρχει καλύτερη υποδομή και οργάνωση . Περίπου στις 7.30 το απόγευμα η ομάδα επιβιβάστηκε σε ένα αγροτικό αυτοκίνητο και μετά από μια ώρα και κάτι φθάσαμε στο καταφύγιο του Χρηστάκη , αφήνοντας πίσω τον ελασσονίτικο κάμπο με τα γραφικά χωριά του , που πραγματικά από ψηλά έμοιαζαν σαν ζωγραφιά . Πίσω , αφήσαμε και τις υψηλές θερμοκρασίες αφού καθώς ανηφορίζαμε προς την καλύβα του Χρηστάκη , αναγκαστήκαμε να φορέσουμε τα  χειμωνιάτικα , χωρίς υπερβολή . To κρύο ήταν τσουχτερό . Η χαρά μας έγινε μεγαλύτερη όταν φθάσαμε στο καταφύγιο που βρίσκεται στα 2.500 μέτρα και συναντήσαμε φίλους και γνωστούς απόν τα χωριά της Ελασσόνας ( Σαραντάπορο , Πύθειο , Γεράνεια , Κρανιά και Καλύβια ) οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει νωρίτερα και είχαν φροντίσει να έχουν φωτιά για να ζεσταθούμε . Η παρέα μεγάλωσε γύρω από τη φωβτιά , όπου στήθηκε ένα μικρό πανηγύρι . Ο ήχος από το κλαρίνο του Στέφανου συντρόφευε το τραγούδι της παρέας κάτω από ντα μαγικά αστέρια του ουρανού και της γοητείας της φύσης . Λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην παρέα προστέθηκαν δύο βοτανολόγοι από την Αθήνα , οι οποίοι άρχισαν μέσα στη νύχτα να φωτογραφίζουν μοναδικά λουλούδια στο πλαίσιο μιας έρευνας για την πλούσια χλωρίδα του Ολύμπου . Πριν την ανατολή του ηλίου ξεκινήσαμε για τον Μύτικα , 2.918 μ. την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας . Εκεί που όλα έδειχναν ότι θα είχαμε καλή μέρα και θα μας βοηθούσε στην ανάβαση αλλά και στο να απολαύσουμε τις απαράμιλλες ομορφιές του μυθικού βουνού , τα πράγματα δυσκόλεψαν καθώς τη διαύγεια διαδέχθηκε η ομίχλη που απλώθηκε παντού .

               Τελικά , επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά αυτοί που υποστηρίζουν ότι στον Όλυμπο μπορείς να νιώσεις όλες τις εναλλαγές του καιρού . Μετά από μια ώρα διαδρομή φθάσαμε στο Σκολιό . Απέναντι και προς την πλευρά της Λάρισας βρίσκονται δεκάδες ομαλές κορυφές , αρκετές από τις οποίες με υψόμετρο πάνω από 2.000 μ. , όπως ο Άγιος Αντώνιος 2.815 μ. , ο Καλόγερος 2.700 μ. , η Τούμπα 2.801 μ. και ο Προφήτης Ηλίας 2.803 μ. Επόμενος σταθμός η Κακιά Σκάλα , όπου συναντιούνται οι διαδρομές από το Λιτόχωρο και την Ελασσόνα . Καθίσαμε για να πάρουμε κάποιες ανάσες απαραίτητες , διότι από εκείνο το σημείο η ανάβαση στον Μύτικα συναντάει πολλές δυσκολίες . Θέλει μεγάλη προσοχή . Χρειάζεται να κρατάτε αποστάσεις από τυχούσα προπορευόμενη ομάδα στα δύσκολα σημεία και  προσέχετε τις λιθοπτώσεις . Κινηθείτε αργά , προσεκτικά και αν προκαλέσετε λιθόπτωση προειδοποιείστε έγκαιρα όσους ακολουθούν . Αν νιώθετε ανασφάλεια να σας κυριεύει , μην συνεχίζετε , όπως το έκαναν και πολλοί από την παρέα μας , οι οποίοι παρέμειναν και μας ανέμεναν στην Κακιά Σκάλα , απ’όπου φαίνεται ο Μύτικας , όταν ο καιρός είναι καλός . Τελικώς τρία άτομα από την παρέα μας καταφέραμε να ανεβούμε στον Μύτικα , όπου κυματίζει η Ελληνική σημαία και υπάρχει και το βιβλίο επισκεπτών . Μαζί μας δύο γκρουπ 50 ατόμων από τη Βουλγαρία , μια ομάδα ορειβατών από τη Θεσσαλονίκη , Αυστριακοί , Αμερικανοί , Ιρλανδοί , Γερμανοί και Άγγλοι κατάκτησαν την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας . Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται με λόγια .

               Όπως μας έλεγαν και οι ξένοι ο Όλυμπος δεν είναι απλά ένα βουνό . Είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης , είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο με σπάνιες ομορφιές που μαγεύουν τον επισκέπτη και γαληνεύουν την ψυχή .

 
               Βαγγ. Μητρούσιας-Λάρισα 29-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: