Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Διπλωματία


               Η διπλωματία απαιτεί επιδεξιότητα , αυτοσυγκράτηση κρυψίνοια , ευελιξία . Το ιδανικό είναι να στηρίζεται σε ισχυρό στρατό και εύρωστη οικονομία , οπότε όπως διδάσκουν τα διπλωματικά εγχειρίδια η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι άκρως αποτελεσματική . Προσθέτουν , όμως , τα ίδια εγχειρίδια , ότι και σε περιπτώσεις που δεν υπήρχαν τα δύο παραπάνω στηρίγματα , μια καλή διπλωματία  ¨έσωσε πολλάκις πολλά ή επιβράδυνε μοιραίες λύσεις ¨ .

               Για όλους αυτούς τους λόγους οι λέξεις πρέσβης και πρεσβευτής υπαγορεύουν εννοιολογικώς την άσκηση της διπλωματίας από ηλικιωμένα , νουνεχή και σεβάσμια πρόσωπα . Είναι γνωστό το ανέκδοτο του βασιλέως της Γαλλίας , που πρωτοτύπησε στέλνοντας στο Βατικανό ένα νεαρότατο και αγένειο (χωρίς γένεια) διπλωμάτη . Όταν ο Πάπας εξέφρασε τη δυσάρεστη έκπληξή του , ο νεαρός απεσταλμένος , αυθόρμητος , εξωστρεφής και εκρηκτικός απάντησε : ¨Άγιε πάτερ , αν ο βασιλεύς μου γνώριζε ότι αποδίδετε τόση σημασία στη γενειάδα θα σας έστελνε για πρεσβευτή έναν τράγο . ( Φυσικά ο νεαρός διπλωμάτης δεν έμεινε ούτε μια μέρα στο Βατικανό ) .
               Πριν από αρκετές δεκαετίες ο πρέσβης Β.Π.Παπαδάκης σημείωνε : ¨ Σήμερον η γνησία διπλωματία δεν είναι το ψεύδεσθαι , αλλά το χειρίζεσθαι εντέχνως και έως εκεί που πρέπει την αλήθειαν ¨

Δεν υπάρχουν σχόλια: