Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μέχρι εκεί έφταναν τα σύνορα


               Στη συνοικία Παλαιά-Βόλου, κοντά σον σιδηροδρομικό σταθμό, ένας μικρός δρόμος φέρει την ονομασία ¨οδός Μελούνας¨. Ας αναφερθούμε στα κριτήρια, βάσει των οποίων, επέλεξε η Δημοτική Αρχή Βόλου την ονοματοδοσία αυτού του δρόμου .

               Η Μελούνα είναι ελληνική αυχενική κορυφογραμμή και συγχρόνως διάβαση στις ΝΔ προσβάσεις του Κάτω Ολύμπου με υψόμετρο 540 μέτρα. Από αυτόν τον αυχένα επικοινωνεί η πεδιάδα της Ελασσόνος με την πεδιάδα του Πηνειού ποταμού . Η διάβαση της Μελούνας βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τον Τύρναβο.

               Μετά τον άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897 η γραμμή της Μελούνας αποτελούσε την οροθετική γραμμή του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

               Πριν 100 ακριβώς χρόνια, το 1912, με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων ξεκίνησε η νικηφόρος προέλαση από τα υψώματα της Μελούνας. Δόθηκαν μάχες, έπεσαν κορμιά στα στενά της Μελούνας και του Σαρανταπόρου, που είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ελληνικών εδαφών και την επέκταση των προς βορράν συνόρων μας .

               Σε μια πανηγυρική τελετή, στην ιστορική τοποθεσία της Μελούνας, έγιναν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, τα αποκαλυπτήρια του ¨Μνημείου Ελευθερία και Δόξα¨ για τους πεσόντες μαχητές της ιστορικής μάχης της Μελούνας.

                Το μέλλον για να είναι ευοίωνο, απαιτεί οι μνήμες να διατηρούνται. Και το αναγερθέν ¨Μνημείον πεσόντων¨ στη Μελούνα είναι μια μαρτυρία από τις πιο ιστορικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: