Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ο μεγαλοαγρότης της Θεσσαλίας

Τούτες τις μέρες έχουμε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, κλείσιμο δρόμων από τον κόσμο της αγροτιάς. Αγωνίζονται οι αγρότες για τα δίκαια αιτήματά τους. Ανάμεσα στο πλήθος των αγροτών ξεχωρίζει ο μεγαλοαγρότης της Θεσσαλίας. Κάνει και αυτός απεργία. Να πως τον σκιαγράφησε Αθηναίος δημοσιογράφος :


¨…Ξέρει ότι είναι δυνατός, αλλά οφείλει να ζητάει περισσότερα. Ο πολιτισμός του είναι το πολυτελές αυτοκίνητό του για τη βόλτα του το βράδυ εκτός πόλης, το θηριώδες τζιπ 4χ4 και το τρακτέρ που μοιάζει πιο τρομακτικό από το τανκ, όταν το ενώσει μαζί με τα άλλα και κλείσει τις οδικές αρτηρίες.

Γουστάρει να βλέπει τηλεόραση στο σπίτι, να παίζει φρουτάκια και μπλακ τζακ στο καζίνο, να ρισκάρει νούμερα στο ΚΙΝΟ, στο προποτζίδικο της γειτονιάς. Πηγαίνει στο καφενείο, ξέρει τα πάντα για τα δικαιώματά του, για τα σωματεία και το κίνημα, για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και από πού κρατάει η σκούφια του, για τις εκθέσεις αγροτικών προϊόντων και τους ανταγωνιστές του από την Ευρώπη, για τους μεσάζοντες μέχρι την πώληση των προϊόντων του και για τον παγετό που κατάστρεψε τη σοδειά του.

Παρακολουθεί την ειδική εκπομπή της ΕΡΤ ¨για τους αγρότες¨ λίγο πριν φύγει για τη βόλτα και νουθετεί τα παιδιά του να μην αφήσουν τη δουλειά για τους μοντερνισμούς της Αθήνας και τις αηδίες της πιάτσας, που θέλει να ζει με τα ψέματα.Τα λεφτά είναι εδώ, ζεστά τον περιμένουν και δεν σταματούν ποτέ. Από τότε που έμαθε για την ΕΟΚ, δεν άφησε επιδότηση που να μην κυνηγήσει. Ξέρει πολύ καλά πόση είναι η Κοινοτική και πόση η Εθνική επιδότηση και ποιοι κάνουν κουμάντο στο νομό.

Η Κεντρική Διοίκηση στην Αθήνα του φαίνεται να είναι εύκολος αντίπαλος μπροστά στον όγκο των τρακτέρ του και τη δύναμη των βουλευτών της περιφέρειας, που θα κινητοποιηθούν στα ζητήματά του, γιατί προέρχονται κι’ αυτοί από αγροτική οικογένεια. Γι’αυτόν πατρίδα είναι η Ευρώπη και ο μεγαλύτερος πελάτης του, τα τελευταία χρόνια, οι Ευρωπαϊκές χώρες, γιατί στην Ελλάδα δεν ξέρουν τη δύναμη των προϊόντων τους και αγοράζουν από ξένους. Τα ¨δέκα στρέμματα χωράφι¨είναι το μέτρο της αναφοράς του, όπως είναι για τον Αθηναίο τα εβδομήντα τετραγωνικά σπίτι. Γελάει μαζί τους, γιατί νομίζουν ότι είναι δυνατοί επειδή είναι πρωτευουσιάνοι. Σκάει στα γέλια με τη λέξη ¨επαρχία¨, γιατί η εξουσία είναι στα δικά του τα μέρη και νιώθει ότι εκείνος διοικεί κι’όταν το αποφασίζει το Κράτος παραλύει. Δεν έχει τον αέρα του νησιώτη που ζει απομονωμένος στην πραγματικότητά του και έχει τη βάρκα του, σαν το απόκτημα μιας ζωής, κι’αυτό του φτάνει. Η ελληνική γη του ανήκει κι’αν τον ¨προδίδει¨ μια κακοκαιρία έχει τον τρόπο να την ελέγχει.

Η εκδίκηση της αγροτιάς είναι διαρκής. Μας βγάζουν τη γλώσσα σαρκαστικά, γιατί η επαρχία είναι η δική του πάμπλουτη πατρίδα. Η ζωή τους έχει ορίζοντα. Το απέραντο πράσινο του κάμπου ¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια: