Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Κιγκινάτος

Ο Ρωμαίος αυτός πολιτικός έμεινε διάσημος για την απλότητά του και για την προσήλωσή του στους δημοκρατικούς θεσμούς, στο δημοκρατικό ιδεώδες.

Πέντε φορές Ύπατος και δύο φορές Δικτάτωρ. Κάθε φορά, που έληγε η θητεία του σ’αυτά τα πιο υψηλά αξιώματα της Ρώμης, επανερχόταν στο κτήμα του και συνέχιζε τις αγροτικές του ασχολίες. Σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. Σα να μην είχε μόλις εγκαταλείψει κάποιο υψηλό αξίωμα. Σαν να μην είχε συγκεντρώσει ,προ ολίγου την πιο μεγάλη δύναμη στα χέρια του.

Ποτέ δεν ξιπάστηκε, ποτέ δεν δελεάστηκε από τη μαγική δύναμη της Κίρκης, που λέγεται εξουσία. Ποτέ δεν θέλησε, επωφελούμενος της τεράστιας δύναμής που απέρρεε από τα αξιώματα , προπαντός του Δικτάτορος, να παραμείνει σ’αυτό σε όλη του τη ζωή. Να γίνει ισόβιος Δικτάτορας. Αν και του ήταν πάρα πολύ εύκολο. Αν και όλοι του το ζήτησαν. Εκείνος είπε όχι.

Ποτέ δεν παρασύρθηκε από προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν είχε προσωπικές φιλοδοξίες.Το μόνο κίνητρό του, η αγάπη προς την πατρίδα. Η μόνη του φιλοδοξία , η σωτηρία της πατρίδος. Γι’αυτήν πάσχιζε . Αυτήν υπηρετούσε. Και οι Ρωμαίοι, όταν κινδύνευαν από εξωτερικούς ή εσωτερικούς κινδύνους, εκείνον σκέπτονταν. Σ’εκείνον στρέφονταν . Σ’εκείνον απευθύνονταν. Για να τους σώσει. Για να τους βγάλει από τη δύσκολη στιγμή. Για να διώξει τον κίνδυνο. Να δαμάσει την καταιγίδα.

Και ήξεραν που θα το βρουν. Στο κτήμα του. Εκεί ζούσε . Κι εκεί επέστρεφε κάθε φορά. Για να συνεχίσει την απλή, αγροτική ζωή του. Απλός αγρότης.

Έτσι αποδείχθηκε πρότυπο Ρωμαίου πολίτη. Αποτραβηγμένος στο κτήμα του, στάθηκε πάντα πάνω από τις κομματικές έριδες. Πάνω από τις ίντρικες . Γι’αυτό υπήρξε διαρκώς το Κεφάλαιο της Ρώμης. Η εφεδρεία της. Και οι Ρωμαίοι ήξεραν. Και στις κρίσιμες καταστάσεις κατέφευγαν σ’αυτόν.

Γι’ αυτό κάθε πόλη, κάθε χώρα πρέπει να έχει έναν τέτοιο άνδρα .Ένα τέτοιο κεφάλαιο. Πάντα άφθαρτο. Πάνω από κομματικές έριδες . Πάνω από ίντρικες, που φθείρουν. Ακέραιο, ηθικό, αλώβητο από μικρότητες. Για να σώζει την πόλη. Για να σώζει τη χώρα.

Τότε, μπορούμε να πούμε, ότι τυχερή είναι αυτή η πόλη, τυχερή είναι αυτή η χώρα, που διαθέτει τέτοιους άνδρες. Γιατί ποτέ δεν θα χαθεί. Ποτέ δεν θα απολεσθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: