Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Από τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη

 

                    Από τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του   Παπαδιαμάντη               

         Έγραψε ο φίλτατος και αγαπητός συνάδελφος Γεώργιος Βιδάλης ¨ Όπου   κι αν σας βρίσκει το κακό , μνημονεύετε Παπαδιαμάντη . Αυτές τις μέρες   ας  ανατρέξουμε στον μαγικό , παρηγορητικό κόσμο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ας συνταξιδέψουμε με  ¨θάλπος και γλυκύτητα άφατον ¨ , στα Χριστουγεννιάτικα     διηγήματά του . Ας τον ¨μνημονέψουμε¨ , όπως μας θυμίζει ο Οδυσσέας Ελύτης ,      για να πάρουμε μια ανάσα , να νιώσουμε λίγη θαλπωρή στην καρδιά μας και την     ψυχή μας .                 

        Nα περιδιαβούμε ιστορίες του με τα χρώματα των Χριστουγέννων , της Πρωτοχρονιάς και των     Φώτων και να θυμηθούμε τους αντιήρωες και τις αντιηρωίδες του .    Στο ¨ Χριστόψωμο¨ , τη νεαρά Διαλεχτή , που περιμένει τον ναυτικό άνδρα της και συγκατοικεί Με την σκληρόκαρδη μάνα του , την Κωστάκαινα . Στη ¨Σταχομαζώχτρα¨ , η θειά Αχτίτσα  ,     που    μεγαλώνει μέσα στη φτώχεια της με δυσκολία τα δύο ορφανά εγγόνια της . Στον ¨ Αμερικάνο ¨, την επιστροφή στο νησί μετά από χρόνια του Γιάννη Μοθωνιού , ελπίζοντας να τον περιμένει ακόμα η παλαιά ποτέ αρραβωνιαστικιά του , το    Μελαχρώ ( ¨ Όταν η γυναίκα έχει καλό σκαρί , δύσκολα γεράζει ¨, λέει κάποιος γείτονας για κείνην ).   ¨ Στης Κοκκώνας το σπίτι ¨, τον ρέμπελο Γιάννη τον Παλούκα , να παραμονεύει την νύχτα της    παραμονής  και να κλέβει τις εισπράξεις από τα κάλαντα των πιτσιρικάδων …            

        Πόση Ελλάδα , Χριστέ μου , στα κείμενα του κοσμοκαλόγερου ! Και πόσο θλίβομαι που τα     σημερινά παιδιά  , που μαθαίνουν πλέον να επικοινωνούν ¨ψηφιακά¨ και να συνηθίζουν στο  όσο    το δυνατόν μικρότερο λεξιλόγιο , δεν θα μπορέσουν , αν δεν γίνουν φιλόλογοι , να απολαύσουν εκείνο το απλό , ρέον και τόσο μουσικό γράψιμό του …    

        Θυμάμαι όταν πρωτοδιάβασα ¨ Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη ¨. Μουσική πανδαισία ! ¨ταβέρνα του Πατσόπουλου , ενώ ο βορράς εφύσα και υψηλά εις τα βουνά χιόνιζέ , ένα πρωί ,   μπήκε να πιεί ένα ρώμη να ζεσταθεί ο μάστρο-Παύλος ο Πισκολέτος , διωγμένος από την γυναίκα   του , υβριζόμενος από την πενθεράν του , δαρμένος από τον κουνιάδον του , ξορκισμένος από την    κυρά – Στρατίνα την σπιτονοικοκυράν του και φασκελωμένος από τον μικρόν τριετή υιόν του  , τον   οποίον ο προκομμένος ο θείος του εδίδασκεν επιμελώς , όπως και γονείς ακόμη πράττουν,   εις τα     ¨κατώτερα στρώματα¨ , πως να μουτζώνει , να βρίζει , να βλασφημεί και να κατεβάζει κάτω σταυρούς , Παναγίες , κανδήλια , θυμιατά και κόλλυβα . Κι έπειτα , γράψε Αθηναϊκά διηγήματα !   Ήρχετο πολλάκις της ημέρας η γριά-Βασίλω , πτωχή , έρημη και ξένη στα ξένα , ήτις δεν είχε προλήψεις κι έπινε φανερά το  ρούμι της . Ήρχετο και η κυρά Κώσταινα η Κλησιάρισσα , ήτις   βοηθούσε το κατά δύναμιν εις την εκκλησίαν , ισταμένη πλησίον του μανουαλίου , διά να κολλά  τα κηρία και όσας πεντάρας έπαιρνε την Κυριακήν , όλας τας έπινε , μετ’ ευσυνειδήτου ακριβείας    την Δευτέραν , Τρίτην και Τετάρτην …           

            Κάθε λέξη , μια μουσική φράση . Κι εκείνα τα ¨ν¨ πόση ομορφιάν έδιναν στη γλώσσα ! Σήμερα τα καταργήσαμε . Μερικοί τα κόβουν και από το όνομά τους .             

            Δ.Κ.- Αθήνα – Δεκέμβριος 2021      . 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: