Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ένας ψεύτικος μύθος

όμορφα τα λόγια τα μεγάλα αρέσουν σε πολλούς από εμάς. Είναι ωραίο και ανέξοδο να φουσκώνεις από εθνική υπερηφάνεια, όταν μάλιστα δεν είσαι υποχρεωμένος να θυσιάσεις τίποτα.

από αυτές τις υποθέσεις του εύκολου κλέους (τζάμπα μάγκας, θα έλεγαν κάποιοι), είναι ότι ο αστικός μύθος, ότι δήθεν η ελληνκή δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ για μία μόνο ψήφο.

μάλιστα το παραχοντραίνουν προσθέτοντας ότι αυτή η ψήφος ήταν κάποιου Εβραίου. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει η αφέλεια του μύθου. Αλλά η δυσωδία του ρατσισμού.

πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ τέτοια ψηφοφορία στην Αμερική. Τα Αγγλικά επεκράτησαν με φυσικό και αυτονόητο τρόπο, αφού η πλειοψηφία των πρώτων κατοίκων της Αμερικής τα μιλούσε ως μητρική γλώσσα. Πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν το 49% των πολιτών να ψηφίσει ως επίσημη γλώσσα του Κράτους μια γλώσσα που δεν την ομιλεί ;

Το αστείο της υπόθεσης φαίνεται ότι ο ίδιος ο μύθος κυκλοφορεί και για τη γερμανική, την Ιταλική,την Γαλλική γλώσσα।

Ο μύθος απέκτησε την αληθοφάνεια που χρειάζονταν οι Έλληνες, όταν το 1970 ο Τάσκα, πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Αθήνα, το χρησιμοποίησε για να γίνει αρεστός στους αφελείς ιθαγενείς που ¨διοικούσε¨.

Τα όμορφα ¨νέα¨αρέσουν σε όλους ακόμα και όταν είναι ψεύτικα। Αφού είναι ωραία η αλήθεια περιττεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: