Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μια ¨διάσημη¨ φράση


               Με αφορμή τον θάνατο του πρώην υπουργού Γιώργου Κατσιφάρα (1935-2012), ο Νίκος Σαραντάκος γράφει μεταξύ άλλων στη ιστοσελίδα του :

              ¨Σε μια περίεργη σύμπτωση, μια μέρα, μετά τον θάνατο του Λευτέρη Βερυβάκη, χθες αποχαιρέτησε τη ζωή ένας συνάδελφός του στην πρώτη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1981, ο Γιώργος Κατσιφάρας. Ίσως βέβαια η σύμπτωση να μην είναι και τόσο εντυπωσιακή, κατά βάθος, αφού οι δυο τους ήταν συνομίληκοι, γεννημένοι κα οι δυο το 1935, αλλά και πάλι η ζωή δεν έχει επετηρίδα ώστε όσοι ήρθαν μαζί, να φεύγουν πάλι μαζί ¨.

               Ο Γ. Κατσιφάρας ήταν συγχωριανός των Παπανδρέου από το Καλέντζι Αχαΐας και προσωπικός φίλος του Ανδρέα, ένα καιρό ιδιαίτερος γραμματέας του, καθώς και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ . Συμπορεύτηκε πιστά στο Ανδρέα, πάντοτε αφοσιωμένος στον αρχηγό. Οι σημερινοί τριαντάρηδες μπορεί να μην τον πολυπρόλαβαν, αφού μετά το 2000 αποσύρθηκε από την πολιτική, αν και το όνομά του ακούγεται , αφού ο ανηψιός του Απόστολος έχει εκλεγεί Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.

               Δεν ανέλαβε ποτέ ¨βαρύ¨ υπουργείο. Σε εκείνη την πρώτη κυβέρνηση του 1981 είχε αναλάβει Υφυπουργός Προεδρίας, με αρμοδιότητα στον αθλητισμό, αλλά τον περισσότερο καιρό ήταν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, πόστο που ήταν και το τελευταίο του σε Κυβέρνηση του 1996 .

               Πλούτισε την ελληνική παραπολιτική φρασεολογία με μια ¨διάσημη¨ φράση, που την είχε πει τα πρώτα χρόνια, ίσως σε συνέντευξη, ίσως σε υπουργικό συμβούλιο, απευθυνόμενος σε συναδέλφους του υπουργούς : ¨ Αν δεν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, όλους εμάς δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας ¨. Βέβαια σήμερα λέμε πιο πολύ : ¨ Άστον, δεν τον ξέρει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του ¨. Βέβαια, σήμερα, λέμε πιο πολύ : ¨Αυτόν δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του ¨ , κυρίως επειδή στις σημερινές πολυκατοικίες οι θυρωροί είναι σπάνιο είδος, που οδεύει προς εξαφάνιση.
               Το επώνυμο Κατσιφάρας φαίνεται πως προέρχεται από τη λέξη κατσιφάρα. Γράφεται και κατσηφάρα. Κατσιφάρα είναι η ομίχλη, η καταχνιά. Είναι λέξη κυρίως της νότιας Ελλάδας. Ακούγεται στη Κρήτη, στα Κύθηρα, στις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο, αλλά και στη Κύπρο.                     

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Προφητικός ο λόγος του


 

 

               Ο Μπέρτολ Μπρεχτ (1898-1956) Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, απαντά ξεκάθαρα με τον προφητικό του λόγο, πριν 85 χρόνια, σ’αυτούς που μας κυβέρνησαν και στους σημερινούς , που μας κυβερνάνε :

              ¨Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι

                κηρύχνουν τη λιτότητα.

                Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα

                ζητάνε θυσίες .

                Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους ,
                για τις μεγάλες εποχές που θάρθουν ... ¨ . 

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Έκφραση ευχαριστιών


                Προς τον αξιότιμον κύριον,

                Βασίλειον Π. Παλαμηδάν,

                Ενταύθα 

 

                Σας εκφράζομε ευγνωμόνως και εκ βάθους ψυχής εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου τις θερμές μας ευχαριστίες, για την ευγενή καλοσύνη και πρωτοβουλία που είχατε να δωρήσετε στη ¨Λαϊκή Βιβλιοθήκη του θρησκευτικοφιλολογικού Συλλόγου Βόλου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ ¨, την περισπούδαστον  28τομον ¨Μεγάλην Ελληνικήν Εγκυκλοπαίδειαν¨, εκδόσεις Πυρσός ή Παύλου Δρανδάκη, η οποία θ’αντικαταστήσει την πεπαλαιωμένην και φθαρείσαν από την πολλήν χρήσιν , ομώνυμον εγκυκλοπαιδείαν του Συλλόγου μας.

                Ευχόμαστε ολόψυχα ο Θεός να σας χαρίζει υγείαν, δύναμιν και πολλά τα τέλεια δωρήματά του.

                Με πολλήν τιμήν και ευγνώμονας ευχαριστίας

                Δια το Διοικητικόν Συμβούλιον

                Ο Πρόεδρος

                Ιωάννης Δ. Πατρίκος  - Βόλος 28-8-2012 .          

 

             

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Βραβείο στην Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών


               Στις 29 Δεκεμβρίου 2011 η Ακαδημία Αθηνών απένειμε τις βραβεύσεις και λοιπές διακρίσεις των πιο άξιων σε ατομικό και συλ-

λογικό επίπεδο πνευματικών φορέων της χώρας για το περσινό έτος. Ανάμεσά τους ήταν και η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών στην οποία απονεμείθηκε βραβείο για το 40ραντάχρονο πολυσχιδές και επιστημονικό έργο της.

               Το βραβείο παρέλαβε σε ειδική τελετή στην Ακαδημία η πρόεδρος της Ε.Θ.Ε. Μηλίτσα Καραθάνου, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν και όλα τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου. 

               ΄Εχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε το κείμενο του βραβείου συνταχθέν στην εξόχως καθαρεύουσαν Ελληνικήν γλώσσαν :

               ¨Τύχη Αγαθή, έδοξε τη Ακαδημία Αθηνών, την ¨ΕΤΑΙΡΕΊΑΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ¨, βραβείω τιμήσαι, ότι επι τεσσαρακονταετίαν αόκνως και πολυτρόπως δρώσα τον της Θεσσαλίας πνευματικόν και πολιτισμικό βίον εξόχως προάγει.

                Ανείπειν δε τας τιμάς εν τη πανηγύρει μηνός Δεκεμβρίου ενάτη επί εικάδι έτους ενδεκάτου και δισχιλιοστού.

                Ο Πρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματεύς

  Απόστολος Σ. Γεωργιάδης          Βασίλειος Χ. Πετράκος