Στην Ελλάδα μας, τη χώρα όπου θάλλει η "φαιδρά πορτοκαλέα" όλα βαίνουσι "καλώς" , από την αντίθετη φορά. Όλοι μας "μακάρια τυρβάζουμε" . Με την καλοπέραση μας, με τα "νυχτερινά μας", με τον "ωχαδερφισμό μας". Και η "νιρβάνα" καλά κρατεί. , Έχω μια αδυναμία, στη γλωσσα μας. Τι θα γίνει επιτέλους, πού θα πάει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση; Φρακάραμε από άσχετους και ακατάρτιστους "περί την γλώσσαν" . Οι αρλούμπες και τα "μαργαριτάρια" σε καθημερινή βάση. Με τις διαστάσεις που έχουν πάρει η τηλεόραση, το διαδίκτυο και η ψηφιακή τεχνολογία γενικότερα, μικρός αριθμός από τους νέους μας διαβάζει βιβλία, εκτός σχολικής ύλης, και ελάχιστοι γράφουν κείμενα. Πολλές φορές γελάω από μόνος μου.
Βλέποντας αυτή την ασχετοσύνη στη γλώσσα του καθημερινού Έλληνα, η μνήμη μου πήγε, χρόνια πίσω, σε ένα σχετικό περιστατικό: "Έγινε ένας διαγωνισμός εισαγωγής σε κάποια σχολή. Υποψήφιοι ήταν απόφοιτοι Δημοτικού και Γυμνασίου. Το θέμα της έκθεσης ιδεών "Χρόνου φείδου". Η σωστή ανάπτυξη του θέματος με λίγα λόγια: "Να ξοδεύεις με μέτρο και περίσκεψη το χρόνο σου" . Έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε τι έγραψαν τινές των υποψηφίων: "Ο άνθρωπος όταν βαδίζει εις τον δρόμον έχει τον φόβον από τα φείδια και το φείδι από τον άνθρωπο, διότι ο Θεός το έχει ορκισθεί και το έχει κάνει να σέρνεται με την κοιλιά εντός της γης, όπως και με τη λενέρδα ύδρα".
Ένας άλλος προχωρεί πιο μακριά: "Εις καθέν μας ενέργειαν πρέπει να είμεθα ενεργητικοί ως ο όφις. Ο όφις όταν ενεργήσει επίθεσιν κατά τινός εμψύχων αντικειμένων δεν έχει ουδεμίαν καθυστέρησιν κατά την αρχικήν του απόφασιν. Το αποτέλεσμα δεν γνωρίζομεν πιο θα είναι, πάντως θα την εκτελέσει με όλην την σωματικήν διάπλασιν. Εφ' όσον ο όφις έχει αυτή την ενεργητικότητα έστω και αν αποτύχει, ημάς ως έμψυχα και κοινωνικά ζώα θα πρέπει να ενεργούμεν γνωρίζοντας και το αποτέλεσμα, ως μας διακρίνει η λογική...". Ένας τρίτος υποψήφιος έγραψε: "Ο χρόνος του φείδον είναι ως εξής: Τον μήνα Μάιον εξέρχεται από την φωλιά του ζητώντας την τροφή των, τρώγει τα πιο καταστρεπτικά έντομα που βλάπτουν εις την γεωργίαν, όχι μόνο έντομα, αλλά και ποντίκια. Στο διάστημα της περιόδου όχι μόνο τρώγει, αλλά και εναποθηκεύει δια τον χειμώνα, διότι εισέρχεται εις χειμερίαν νάρκην. Είναι τα φείδια, τα οποία είναι βλαβερά εις τον άνθρωπον, διότι δαγκώνουν και έχουν δηλητήριον, ζουν πολλά χρόνια και υπάρχουν πολλών ειδών μικρά και μεγάλα" . Δεν υπάρχει χώρος για περισσότερα αποσπάσματα γραπτών. Οι υποψήφιοι απορρίφθηκαν. Τους έφαγε η γλωσσική "δράκαινα" . Ή καλύτερα ο "φείδος" .
1 σχόλιο:
Αναγκάστηκα και το έψαξα διοτι μπαίνει φαντάρος ένας φίλος μου στους Σεμιτζήδες και το έμβλημα τους γράφει αυτό...Έμεινα έκπληκτος από την ερμηνεία...Έπεσα πάνω στο ιστολόγιο σας τυχαία καθώς αναζητούσα λοιπόν,και διάβασα και αυτό το κείμενο...Μπορώ να πω οτι ο δεύτερος παρότι δεν είχε καμιά ιδέα έκανε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση...Οι υπόλοιποι,πάτωσαν.
Πάντως σχετικά με το φίδι,αν και φυσικά δεν ήταν αυτή η ερμηνεία,οι αρχαίοι το είχαν σαν ανέκδοτο διάβασα σε κάποιο κείμενο παρομοιάζοντας τον χρόνο με φίδι,που κινείται ανάλογα των περιστάσεων...
Δημοσίευση σχολίου