¨Το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν¨, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ή όπως λέει ο λαός μας ¨τα πολλά λόγια είναι φτώχεια¨. Και εγώ σεβόμενος την παράκλησή σας θα είμαι σύντομος.
Ο Ιουλιανός, αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, ο επονομαζόμενος Παραβάτης (332-363 μ.χ), θέλησε να μεταφέρει τη θρησκεία του Δωδεκάθεου, ενώ σε όλη την επικράτειά του επικρατούσε ο Χριστιανισμός. Τελικά το εγχείρημα του Ιουλιανού ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία ,μολονότι και ναοί, εθνικοί ανοικοδομήθηκαν και αγώνες στους Δελφούς τελέστηκαν και πολλά υπέρ της αρχαίας θρησκείας μελετήθηκαν και εκτελέστηκαν.Την αποτυχίαν του εγχειρήματος πρόβλεψε και το Μαντείο των Δελφών,του οποίου ζήτησε τον χρησμόν, αποστέλλοντας αντιπροσώπους.Η Πυθία σοφή ούσα και ρεαλίστρια, απάντησε ως εξής :
¨Είπατε τω Βασιλεί: Χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά! Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ου παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και λάλον ύδωρ¨.
Ελεύθερη μετάφραση: ¨Στο Βασιλιά να πείτε :Η όμορφη γραμμή γκρεμίστηκε και ούτε έχει ο Φοίβος (Απόλλωνας) πια ναό για δάφνη μαντική. Την τραγουδίστρια τη πηγή δεν θα την ξαναβρείτε και το νερό,που μίλαγε , χάθηκε πια από κει ¨.
Εμείς τώρα με επιστήμονες πολλούς και καλούς, επιστήμονες διεθνούς ακτινοβολίας, δεν έχουμε το μυαλό της Πυθίας. Δεν καταλάβαμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει.Τα εκπαιδευτικά και οικονομικά κριτήρια έχουν άλλη ρότα. Εμείς δεν πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να προηγηθούμε αυτών ;
Ο σοφός προηγείται της εποχής του. Ο έξυπνος την ακολουθεί σε όλες τις στράτες. Ο εξυπνάκιας την εκμεταλλεύται με κάθε τρόπο. Ο ηλίθιος της βάζει προσκόμματα.
Εμείς σε πια κατηγορία ανήκουμε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου