Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το μυθιστόρημα με τίτλο ¨Τα σταφύλια της οργής¨, του Αμερικανού συγγραφέα Τζων Στάϊμπεκ (1902-1968) , θα παραμένει όσα χρόνια και να περάσουν, έργο διαχρονικό και επίκαιρο. Γράφτηκε το έτος 1939, με τον Στάϊμπεκ να έχει για ήρωές του όχι τους κατοίκους των αστικών περιοχών, αλλά τους απόκληρους και παραδαρμένους , που δεν είναι άλλοι, από τους μετανάστες και τους φτωχούς αγρότες, που αγωνίζονται το πρώτο μισό του 20ου αιώνα να πετύχουν μια καλύτερη ζωή, σε μια δικαιότερη κοινωνία.
Στα ¨Σταφύλια της οργής¨ ο Στάϊμπεκ αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας φτωχών αγροτών από την Οκλαχόμα, της οικογένειας Τζόουντ, που μετά το κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, το 1929, και την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που ακολούθησε, χάνουν τη φάρμα τους και αναγκάζονται να φορτώσουν τα υπάρχοντά τους σε ένα φορτηγό και να πάνε στη Καλιφορνία, για να δουλέψουν ως εργάτες πλέον στα χωράφια των πλουσίων γαιοκτημόνων της περιοχής. Φτάνοντας εκεί συναντούν πλήθη και άλλων απελπισμένων αγροτών, που έχουν κάνει το ίδιο ταξίδι , με την ελπίδα να ξαναφτιάξουν κι αυτοί τη ζωή τους : να δημιουργήσουν οικογένεια , να βρουν μια σταθερή δουλειά, να μη χάσουν την αξιοπρέπειά τους.
Ζουν σε ένα καταυλισμό, όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες και τα αφεντικά τους εκμεταλλεύονται. Εκείνοι τότε οργανώνονται σε συνδικάτο και αναπόφευκτα συγκρούονται με την ιδιοκτησία. Η σύγκρουση είναι εξαιρετικά βίαιη. Ο Τομ Τζόουντ, που είχε καταδικαστεί παλαιότερα για δολοφονία, αλλά ύστερα από ένα διάστημα στη φυλακή πήρε αναστολή για το υπόλοιπο της ποινής του. αναγκάζεται να ξανασκοτώσει κα να ζήσει πλέον ως φυγάς. Αποχαιρετά τους γονείς του, αλλά τη στιγμή που φεύγει λέει πως ό,τι και να συμβεί από εδώ και στο εξής θα αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα υπέρ των πτωχών.
Στο μυθιστόρημα υπάρχει μια σκηνή, που θα μείνει αλησμόνητη, σε όσους θα το απολαύσουν. Εκείνη, στην οποία η Ρόουζ , κόρη του ζεύγους Τζόουντ, θηλάζει έναν πεινασμένο άντρα, σκηνή πού συνοψίζει συνολικά το μήνυμα του Στάϊμπεκ: ¨΄Οσο υπάρχει ανθρωπιά, υπάρχει ακόμη ελπίδα σε αυτόν τον κόσμο ¨.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου