Γυρίζω πίσω τις σελίδες του βιβλίου της ιστορίας και πάω εκατό χρόνια πίσω. Τον Μάϊο του 1910 η ανθρωπότητα είχε πιστέψει, ότι έφτασε το τέλος της, όταν εμφανίστηκε ο κομήτης Χάλεϊ , παρακινούμενη από αστρολόγους και μελλοντολόγους , που υποστήριζαν, ότι θα συγκρουσθεί με τη Γη. Ο πανικός μεγιστοποιήθηκε , όταν αποκαλύφθηκε , ότι η ουρά του κομήτη περιείχε ένα δηλητηριώδες κυανιούχο αέριο. Μερικοί απατεώνες βρήκαν τότε την ευκαιρία να θησαυρίσουν, πουλώντας αντιασφιξιογόνες μάσκες στους αδαείς !
Στην Οκλαχόμα μια θρησκευτική σέχτα προσπάθησε να θυσιάσει μία παρθένα για να εξορκίσει το κακό, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία . Στη Βιέννη ένας μικροσεισμός πανικόβαλε τους κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα των Αψβούργων και κατέφυγαν στους γύρω λόφους, για να παρακολουθήσουν την συντέλεια του κόσμου.
Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν διατηρώντας τη ψυχραιμία του δήλωσε , όταν τον ρώτησαν , αν ο κομήτης θα συγκρουστεί με τη Γη : ¨Με βεβαιότητα σας λέω όχι¨.Και όταν τον ξαναρώτησαν πως είναι τόσο βέβαιος, εκείνος απάντησε αφοπλιστικά : ¨Αν δεν πέσει, θα επιβεβαιωθώ . Αν όμως πέσει τελικά, κανείς μας δεν θα ζει , για να μου πει ότι έκανα λάθος ¨.
Τελικά, ο κομήτης πέρασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Γη στις 18 Μαΐου 1910, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προβλέψεις των καταστροφολόγων. Μας επισκέφθηκε και πάλι στις 9 Φεβρουαρίου 1986, προσελκύοντας μόνο το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Η επόμενη στάση του στον πλανήτη Γη είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου 2061.
Οι κομήτες είναι μεγάλα σε μέγεθος ουράνια σώματα, τα οποία κινούνται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Έτσι, μπορεί να γίνουν ορατοί σε μας και στη συνέχεια να χαθούν με ταχύτητα στο μακρύτερο σημείο του ηλιακού μας συστήματος. Σε ότι αφορά τη σύνθεσή τους, αποτελούνται από παγωμένο νερό, διοξείδιο του άνθρακα, σκόνη, πετρώματα και άλλα σωματίδια. Καθώς, λοιπόν, πλησιάζουν τον Ήλιο, το ηλιακό φως θερμαίνει τον πάγο, ο οποίος υποβάλλεται σε εξάχνωση. Το αέριο αυτό απομακρύνεται από τον Ήλιο και είναι ακριβώς εκείνο που εμείς βλέπουμε ως ουρά του κομήτη.
Ο Κομήτης Χάλεϊ, πήρε το όνομά του από τον Βρετανό αστρονόμο Έντμοντ Χάλεϊ (1665-1742), ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου 1682 τον παρατήρησε για πρώτη φορά και τον περιέγραψε. Υπάρχουν καταγεγραμμένες αστρονομικές παρατηρήσεις για τον συγκεκριμένο κομήτη στην Κίνα, ήδη, από το 240 π.χ. Η εμφάνισή του το 12 μ.χ. παρακίνησε πολλούς θεολόγους να εικάσουν , ότι το Άστρο της Βηθλεέμ , που καθοδήγησε τους τρεις Μάγους, όταν θέλησαν να επισκεφθούν τον νεογέννητο Ιησού, μπορεί να ήταν ο κομήτης Χάλεϊ.
Από τα αρχαία χρόνια , οι κομήτες αποσπούσαν την προσοχή των ανθρώπων, κυρίως ως κακοί οιωνοί , λόγω της σπανιότητας της εμφάνισής τους. Κάνουν την εμφάνισή τους κάθε 75 ή 76 χρόνια στο ηλιακό μας σύστημα. Συνδέονταν συνήθως, παλαιότερα, με επερχόμενα γεγονότα καταστροφής, με λοιμούς, θανάτους βασιλέων και καταστροφή αυτοκρατοριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου