Ξεκίνησε με μια ασπρόμαυρη ¨Αναπαράσταση¨ στις μαύρες μέρες της δικτατορίας. Κι ύστερα κατέγραψε με την κάμερα της άσβεστης μνήμης πικρές ¨ Μέρες του 36 ¨. Με τα μέλη του ¨Θιάσου¨ του περιπλανήθηκε ¨ Μια αιωνιότητα και μια μέρα ¨, για να συναντήσει τον ¨Μέγα Αλέξανδρο¨, τους ¨ Κυνηγούς ¨, τον ¨ Μελισσοκόμο ¨, αρχέτυπες φιγούρες και μορφές, που έγραψαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την ιστορία μιας χώρας που αναζητά την ταυτότητά της. Πραγματοποίησε ένα ουτοπικό ¨Ταξίδι στα Κύθηρα ¨, στις μνήμες και στα φαντάσματα του Εμφύλιου. Σ’ ¨Ένα Τοπίο στην ομίχλη ¨ είδε ¨Το βλέμμα του Οδυσσέα¨ να καρφώνεται με περιέργεια και δέος στο ¨Μετέωρο βήμα του πελαργού¨ κι ύστερα πάνω σ’ένα ¨Λιβάδι που δακρύζει¨για μια Ελένη, για μια παλιά πληγή... Και μετά χάθηκε στη ¨Σκόνη του χρόνου¨ πριν καταφέρει να φτάσει σε μιαν ¨΄Αλλη θάλασσα¨, που τόσο επιθυμούσε.
Στην άσφαλτο της τραγουδισμενης Δραπετσώνας γράφτηκε το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 2012, ο επίλογος της ζωής του ¨ποιητή των εικόνων.
Ο κινηματογράφος του Θ.Αγγελόπουλου (1935-2012) ήταν –σε αντίθεση με αυτά που του απέδιδαν – ανθρωποκεντρικός και τελετουργικός, όπως ο κινηματογράφος του Κουροσάβα και του Λεόνε. Ο ίδιος ήταν ένας στοχαστής, ένας φιλόσοφος της 7ης τέχνης που βίωνε ¨μια ανθρώπινη περιπέτεια¨ σε κάθε ταινία του, όπως έλεγε χαραχτηριστικά. Τα έργα του ήταν ποιητικές ελεγείες, όπου κυριαρχούσε η Ελλάδα, η ανθρώπινη μοίρα, η σιωπή της ιστορίας, της φύσης, του τόπου, η απουσία, η αποξένωση και η εξορία, η αγωνία και ο αγώνας των ηρώων του να επιβιώσουν σ’έναν κόσμο αφιλόξενο που γερνάει και πεθαίνει χωρίς στην πραγματικότητα να έχει ζήσει, χωρίς αρμονία, χωρίς αγάπη. Τραγικές μορφές ενός θιάσου που χάνεται στην ομίχλη, στα χιονισμένα τοπία της μοναξιάς και της απόγνωσης, σε πόλεις που βουλιάζουν, πάνω σε σχεδίες που οδηγούν που οδηγούν στο πουθενά, στην ουτοπία.
Ο κινηματογράφος του Αγγελόπουλου, σύμφωνα με τον Ντούσαν Μακαβέγιεφ, ¨΄εφερε πάλι στη ζωή μας¨ δέκα τρεις ταινίες, δεκατρία όνειρα.
Περιοδικό ¨Ραδηοτηλεόραση¨- Φεβρουάριος 2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου