Στα χρόνια του μεσοπολέμου και συγκεκριμένα στο ακαδημαϊκό έτος 1937-1938, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας Αβροτέλης Ελευθερόπουλος (1869-1963) .
Ο Α. Ελευθερόπουλος έπρεπε να εκφωνήσει, κατά τα καθιερωμένα, τον πανηγυρικό της ημέρας στις 26 Οκτωβρίου 1937, που γιόρταζε η Θεσσαλονίκη την επέτειο απελευθέρωσής της, παρουσία του Βασιλιά Γεωργίου Β΄. Την παραμονή το βράδυ ο υπουργός – γενικός διοικητής Μακεδονίας – ο διαβόητος Γεώργιος Κυρίμης, έστειλε άνθρωπό του στον Πρύτανη και ζήτησε τον λόγο, για να τον διαβάσει. Ο Ελευθερόπουλος έστειλε ένα αντίγραφο. Την άλλη μέρα το πρωί του τον επέστρεψαν ¨διορθωμένο¨. Ο Κυρίμης τον λογόκρινε ! Έσβησε ό,τι δεν του άρεσε και πρόσθεσε τα δικά του ...
Σε μια κατάμεστη αίθουσα τελετών, στη πρώτη σειρά ο Γεώργιος, πίσω η ακολουθία του, υπουργοί, πρεσβευτές, πρόξενοι, οι αρχές της πόλης, καθηγητές και άλλοι, ο Ελευθερόπουλος ανέβηκε στο ¨βήμα¨ και είπε : ¨Μεγαλειώτατε, έχω εις χείρας μου δύο λόγους : Έναν του κυρίου Κυρίμη και έναν δικό μου. Ποιον θέλετε να σας αναγνώσω ;¨ Αμήχανα, για λίγο ο Γεώργιος απάντησε : ¨Μα φυσικά τον δικό σας ¨ .
Άφησε παράμερα το λογοκριμένο αντίγραφο ο Ελευθερόπουλος και άρχισε να διαβάζει τον πανηγυρικό του. Οταν ανέφερε το όνομα του Βενιζέλου, εκφράζοντας την εθνική ευγνωμοσύνη για την Βαλκανική πολιτική, ένας στρατηγός από το ακροατήριο φώναξε : ¨ Το κτήνος ¨ ! Ο Γεώργιος, ιδιαιτέρως του είπε, πως καλά έκανε που μνημόνευσε και τον Βενιζέλο ... Οι καθηγητές του είπαν, πως έσωσε την τιμή και το γόητρο του Πανεπιστημίου.
Στις 8-12-1937 ο Α. Ελευθερόπουλος παύθηκε από καθηγητής. Δεν επανήλθε στο Πανεπιστήμιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου