¨Πάρε έναν άντρα, αχρείαστος νάναι, και ρίξτον στον μπαχτσέ. Μπορεί κάποια μέρα να χρειαστεί¨. Συμβούλευε η γιαγιά την ατίθαση εγγονή.
Πάρε ένα βιβλίο, αχρείαστο νάναι και ρίξτο στο μεγάλο ποτάμι του χρόνου. Μπορεί κάποια στιγμή να σε πάει μακριά, ίσαμε την καρδιά.
Ήταν ένα σεργιάνι, μια κατάθεση ψυχής, το βιβλίο με τίτλο : ¨Το Κατηχώρι άλλοτε και τώρα¨ του Γιώργου Μπάρδη και μας πήγε μέχρι τα βάθη της καρδιάς.
Της έκλεισες το μάτι της ζωής ή σου το έκλεισε. Ποιος να το ξέρει. Ίσως αμφότερα. Έτσι κι αλλιώς περάσαμε όμορφα.
Από χρόνια είχε κατά νου ο Γιώργος Μπάρδης να γράψει αναμνήσεις και βιώματα για τους ανθρώπους και το χωριό του, Κατηχώρι – Πηλίου.
Με οδηγό σημειώσεις και αξεπέραστες μνήμες, έγραψε ένα βιβλίο 250 σελίδων.
Ένα ¨οδοιπορικό γραφής¨ είναι το βιβλίο του κ. Μπάρδη. Με φροντίδα και επιμέλεια το χώρισε σε πέντε κεφάλαια, όπου ο αναγνώστης αναπνέει ¨άρωμα γραφής¨, μέσα από τις σελίδες του.
Το πρώτο μέρος έχει τίτλο : ¨Ιστορική φυσιογνωμία του χωριού¨. Ιστορικές αναδρομές από το Κατηχώρι. Τουρκική κατοχή, Πόλεμοι, Γερμανοί κατακτητές, αντίσταση, απελευθέρωση, σεισμοί, ανοικοδόμηση.
Το δεύτερο μέρος έχει τίτλο : ¨Εκπαίδευση-Εκκλησία-Ήθη και Έθιμα¨. Εδώ περιγράφονται το δημοτικό σχολείο και οι δάσκαλοι που δίδαξαν. Οι ναοί και οι ιερείς που λειτούργησαν. Τα πολλά εξωκκλήσια . Τα ήθη και τα έθιμα του χωριού.
Το τρίτο μέρος έχει τίτλο : ¨Ασχολίες των κατοίκων και καλλιέργειες του χωριού ¨. Αρχίζει από την ελιά και το λάδι, που είναι από τα κύρια προϊόντα του Πηλίου. Η καλλιέργεια, το μάζωμα, η επεξεργασία της βρώσιμης ελιάς. Το ¨πάτημα¨ της άλλης ελιάς στο ελαιοτριβείο, που θα μας δώσει το ευλογημένο λάδι. Τα αμπέλια και οι καλλιέργειες. Τα σταφύλια και ο μούστος, που θα μας δώσουν το εκλεκτό Κατηχωρίτικό τσίπουρο και το άριστο Κατηχωρίτικο κακκινέλι.
Το τέταρτο μέρος με τίτλο : ¨Διαπρεπείς Κατηχωρίτες. Επιστήμονες-Γιατροί-
Βιομήχανοι-Έμποροι ¨.
¨Γέννησε¨ άξια τέκνα το Κατηχώρι. Ο αείμνηστος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Βουρβέρης γεννήθηκε στο Κατηχώρι. Οι γιατροί Κων.Πατηνάρης, Παν. Στρατηγόπουλος, Γεώργ. Μαραγκλής, Χαρ. Πορλίγκης ήταν Κατηχωρίτες και υπηρέτησαν τον τόπο τους. Οι καπνοβιομήχανοι Νικόλαος, Ιωάννης, Κων/νος Ματσάγγος ήταν από το Κατηχώρι. Οι βιομήχανοι υφασμάτων Απόστολος και Γιάννης Παπαγεωργίου Κατηχωρίτες. Ο αλευροβιομήχανος Στυλιανός Καπουρνιώτης το ίδιο. Έμποροι πολλοί από όλα τα επαγγέλματα.
Το πέμπτο μέρος : ¨ Ιστορικά παραλειπόμενα και άλλα ¨. Εδώ εξιστορούνται περιστατικά από τη μυθολογία του τόπου, το ιστορικό ανέγερσης του Ηρώου και οι τύποι του χωριού που άφησαν ¨εποχή ¨.
Μέσα σε ένα βράδυ διάβασα αυτό το αξιόλογο βιβλίο ρουφώντας ¨εύγεστους χυμούς¨ενός σπάνιου ποτού.
Mε το πόνημά σου, αγαπητέ Γιώργο, απέδειξες ότι διαθέτεις συγγραφικό ταλέντο, που χρόνια έκρυβες μέσα σου.
Συνέχισε να γράφεις. Μη σταματάς. Αυτοί που σε διαβάζουν, οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν, όλοι εμείς είμαστε κοντά σου.
1 σχόλιο:
Πως μπορει να βρει κανεις αυτο το βιβλιο;
Nikoskarellos @ hotmail.com
Δημοσίευση σχολίου