Μάγειρας ετών 57
Ο κύριος Δημήτρης είναι
μάγειρας παλαιάς κοπής . Αν του
μιλήσεις για το
γιούζου εσπεριδοειδές , από την Ιαπωνία ,
μάλλον
θα νομίζει ότι του είπες κάτι για ούζο το
οποίο δεν το άκουσε καλά .
Δεν γνωρίζει τις νέες
ξενόφερτες πρώτες ύλες , αυτές που μαγειρεύουν
στις τηλεοπτικές εκπομπές
, ούτε τις τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας .
Και δεν νομίζω ότι
έχει καμία επιθυμία να τα μάθει όλα αυτά . Πέρασε
τρία-τέσσερα χρόνια
στα καράβια μαγειρεύοντας , ήταν πολύ καλά τα λεφτά
και μετά συνέχισε την
πορεία του σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα , μικρά και
μεγάλα , Β΄μάγειρας ,
Α΄μάγειρας , λίγο – πολύ σε όλα τα πόστα και στο
πρωινό και στον
μπουφέ και στο α λα καρτ . ¨ Κασαρολά¨τον φωνάζουν
γιατί κατά γενικήν ομολογία
στα φαγητά κατσαρόλας , είναι αξεπέραστος .
Σήμερα είναι 57 ετών και όπως όλοι οι μάγειρες έχει υποστεί τις
συνέπειες της
πανδημίας . Περιμένει πως και πως το πράσινο
φως των λοιμωξιολόγων για να ανοίξει η εστίαση και να
ξαναμπεί στην κουζίνα .
με την προϋπόθεση
βέβαια ότι θα καταφέρει να βρει δουλειά . Και αυτή είναι η μεγάλη του αγωνία .
συχνά γίνεται λόγος για την ανεργία των νέων , των ανθρώπων που τελείωσαν τις σπουδές τους και
αναζητούν ένα αξιοπρεπές
ξεκίνημα . Και η
αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια , ειδικά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης , οι νέοι
επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό . Είτε
εγκλωβίστηκαν επί
μακρόν εκτός εργασίας , είτε παγιδεύτηκαν
σε δουλειές κακοπληρωμένες και με τα εργασιακά τους
δικαιώματα να καταπατούνται
συστηματικά , χωρίς
συγκεκριμένο ωράριο , χωρίς ασφάλιση , χωρίς να
τους αποδίδονται
υπερωρίες .
Αυτή είναι η μία κατηγορία .
Υπάρχει και η άλλη και είναι εξίσου δυσάρεστη
γιατί αφορά μια ηλικιακή γκάμα ανθρώπων που η απώλεια της
θέσης τους μπορεί να
σημαίνει οριστικό εξοβελισμό από την αγορά εργασίας .
Η γενιά του κυρίου
Δημήτρη , οι άνω των 50 και ακόμη χειρότερα όσοι απέχουν λίγα ένσημα από τη σύνταξη , άνθρωποι
πολύτιμοι , με μεγάλη πείρα , με πολλά
χιλιόμετρα στις κουζίνες .
Όχι μόνο δυσκολεύονται πολύ
να βρουν δουλειά , αλλά πολλές
φορές Έρχονται αντιμέτωποι με
επιφυλακτικούς εργοδότες που τους
βλέπουν περισσότερο
σαν ¨ βάρος ¨παρά σαν
¨ κεφάλαιο ¨. Το επόμενο διάστημα , όταν βήμα – βήμα
ξεκινήσει η
επανεκκίνηση , θα φανεί αν η πανδημία , τους έχει φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση
.
Γ.Ε.- Αθήνα – 18-4-2021 .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου