Ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέ ντε
Θερβάντες ( 1547 – 1616 ) έζησε μια ταραχώδη και περιπετειώδη ζωή , για πολλά
χρόνια , εκτός της πατρίδος του στην Ιταλία και Αλγερία .
Στα 69 χρόνια , που έζησε , δεν σταμάτησε ποτέ το γράψιμο .
Στις πρώτες λογοτεχνικές του επιτυχίες ξεκίνησε με το μεγάλο του έργο ¨
Γαλάτεια ¨. Συνέχισε με πολλές εκδόσεις θεατρικών έργων , διηγημάτων και ποιημάτων
.
Η αποθέωση και μεγάλη
αναγνώριση του Θερβάντες στους διεθνείς λογοτεχνικούς κύκλους , έγινε με το
έργο του ¨ Δον Κιχώτης ¨ το 1605 , ένα έργο που τυπώθηκε σε πολλές εκδόσεις και
το οποίο τον συνέδεσε συναισθηματικά στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του .
Θεωρείται ένα από τα πιο
εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας . Το έργο περιγράφει τις
περιπέτειες του πρωταγωνιστή Αλόνσο Κιχάνο , ενός απλού αγρότη , ο οποίος
έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό , πιστεύει ότι είναι ιππότης ,
παίρνει το όνομα Δον Κιχώτης και φορώντας μια παλιά μεταλλική πολεμική στολή
που βρήκε , ξεκινά τις περιπέτειές του , έχοντας μαζί του το κοκαλιάρικο άλογό
του , που το έλεγε Ροσινάντη και το φίλο του Σάντσο Πάντσο . Κι όπως μας είναι
γνωστό , τα ταξίδια του Δον Κιχώτη και του πιστού συντρόφου του δεν έχουν καλή
κατάληξη . Συνήθως γίνονται αντικείμενα χλευασμού και γέλιου . Ένα σημαντικό
τμήμα του βιβλίου είναι η μάχη με τους ανεμόμυλους . Εκεί , δηλαδή , που
προχωρούσαν , είδαν καμιά σαρανταριά ανεμόμυλους , τους οποίους ο Δον Κιχώτης
πέρασε για εχθρούς , για γίγαντες που πρέπει να τους εξολοθρεύσουν .
- - Μα ποιους γίγαντες , ρώτησε ο Σάντσο .
- - Εκείνους εκεί κάτω , δεν βλέπεις ; Απάντησε ο αφέντης του , μερικοί μάλιστα έχουν χέρια μακριά ίσαμε δυο λεύγες ...
- - Κοιτάξτε αφέντη μου , παρατήρησε ο Σάντσο , εκείνα εκεί κάτω που φαίνονται δεν είναι γίγαντες , αλλά ανεμόμυλοι και αυτά που μοιάζουν με χέρια είναι τα φτερά τους που , καθώς ο άνεμος τα γυρίζει , κάνουν την μυλόπετρα να αλέθει .
- - Πως φαίνεται , ότι δεν έχεις ιδέα από περιπέτειες ! Αυτοί εκεί είναι γίγαντες και , αν φοβάσαι πήγαινε στην άκρη να προσευχηθείς , όσο θα δίνω την άνιση μάχη εναντίον τους .Και με αυτά τα λόγια , σπιρούνιασε το άλογό του και χωρίς να δίνει σημασία στις φωνές του φίλου του όρμησε εναντίον των ανεμομύλων . Ήταν τόσο πεπεισμένος ότι οι ανεμόμυλοι ήταν γίγαντες και δεν το κατάλαβε ούτε καν , όταν τους πλησίασε . Στο μεταξύ , τους φώναζε :-Μη φεύγετε δειλά και άνανδρα πλάσματα , ένας και μόνον ιππότης σας επιτίθεται .Έδωσε ένα χτύπημα με την λόγχη του στο φτερό του ανεμόμυλου , αλλά ο αέρας το μετακίνησε με τόση ορμή που έσπασεστα δυο τη λόγχη και ξεπέταξε μακριά στο χωράφι άλογο και καβαλάρη . Ο Σάντσο έτρεξε με τον γαϊδάρό του , όσο πιο γρήγορα μπορούσε , για να βοηθήσει τον αφέντη του , αλλά , στο μέρος όπου είχε πέσει , ο Δον Κιχώτης δεν μπορούσε ούτε να κουνηθεί .
- - Ο Θεός το ξέρει , είπε ο Σάντσο , μια ώρα δεν φώναζα στην ευγένειά σας να προσέξει καλά τι κάνει , γιατί δεν ήταν γίγαντες αλλά ανεμόμυλοι .
- - Πάψε φίλε Σάντσο , απάντησε ο Δον Κιχώτης . Τα πράγματα στον πόλεμο, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αλλάζουν διαρκώς ..Στη συνέχεια αφού σκέφθηκε ότι κάποιος μάγος μετέτρεψε τους εχθρούς σε ανεμόμυλους , για να του στερήσει τη δόξα της νίκης του ... με τη βοήθεια του Σάντσο καβάλησε και πάλι το άλογό του ... και έφυγαν .Σκέπτομαι πόσες φορές εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε φανταστεί εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν . Που μας αδικούν , που μας βλάπτουν , που θέλουν το κακό μας , που απεργάζονται μύρια όσα προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους , που είναι η καταστροφή μας . Μήπως είναι εύκολο να προσγειωθεί στην πραγματικότητα εκείνος , που το ¨ σχοινάκι το κάνει τριχιά ¨ , που στα δικά μας μάτια κάθε μικρή προσπάθεια παίρνει τις διαστάσεις μεγάλου κατορθώματος και επιτυχίας ; Πόσες φορές οι πολιτικοί μας δεν φαντάστηκαν εχθρούς στην προσπάθειά να δικαιολογήσουν τις αποτυχίες και την ανεπάρκειά τους . Υπάρχουν δε εφημερίδες και βιβλία που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά της Ελλάδος , αλλά και του κόσμου ολάκερου , φταίνε οι Εβραίοι , οι Σιωνιστές , οι τραπεζίτες , οι βιομήχανοι , το κεφάλαιο , οι Αμερικάνοι , οι Γερμανοί , οι Άγγλοι – Γάλλοι – Πορτογάλλοι , η Κυβέρνηση της Ισπανίας , η Ευρωπαϊκή Ένωση ... και οι μόνοι που δεν φταίνε είναι εμείς οιίδιοι !Γιατί πολεμάμε όλους αυτούς τους ανεμόμυλους ; Τι αλήθεια σημαίνει να πολεμάς ανεμόμυλους ;Σημαίνει να μην πολεμάς ενάντια σε κάτι το σημαντικό ή πραγματικό , αλλά ενάντια σε φανταστικούς εχθρούς και δίνεις φανταστικές μάχες . Εχθρούς , που είναι χτισμένοι μόνο στο μυαλό σου και όπως τους έχτισες , έτσι μπορείς να τους γκρεμίσεις . Είναι μια εμπειρία που επιβραβεύεται , το να ελέγξει κανείς τι ακριβώς αναστατώνει το μυαλό του και την ψυχή του .Καθώς με τις διαπραγματεύσεις και τις συνομιλίες ανακαλύπτουμε διαδοχικά συναισθήματα ας μη δημιουργούμε προφάσεις και δικαιολογίες γι’αυτά , αλλά να αντιληφθούμε ότι αυτά αποτελούν γόνιμο έδαφος για ειλικρινέστερη και θερμότερη προσέγγιση μεταξύ των ανθρώπων . Είτε βρίσκοναι στη Ευρωπαϊκή Ένωση , είτε στον ΟΟΣΑ είτε ... Σημαίνει όμως και κάτι άλλο : Σημαίνει , ότι υπερτιμώντας τη δύναμη του αντιπάλου μας , νομίζουμε ότι είμαστε δυνατοί , πανίσχυροι , ικανοί για το παν , την ίδια στιγμή που είμαστε εντελώς εξουθενωμένοι και αδύναμοι .Προβάλλουμε το ασήμαντο έργο μας , το διογκώνουμε , με σκοπό να δείχνουμε σπουδαίοι και δυνατοί .Ωστόσο , ο Δόν Κιχώτης στη μάχη εναντίον των ανεμόμυλων λέει μια μεγάλη αλήθεια . Ότι ¨ ...στον πόλεμο τα πράγματα , οι καταστάσεις , περισσότερο από οτιδήποτε άλλο , αλλάζουν διαρκώς ... ¨ . Δεν χρειάζεται νομίζω κανένας σχολιασμός πάνω σε αυτό . Μια ματιά αν ρίξουμε στους κάθε είδους πολέμους θα το αντιληφθούμε αμέσως .Ο μόνος πόλεμος που χάνεται , είναι αυτός που δίνεται με ηττοπάθεια .Δεν μας χρειάζονται Δον Κιχώτες . Τέτοιους θα βρούμε πολλούς δίπλα μας . Λίγο να ψάξουμε , πλήθος ... Φυλαχτείτε ! Το πάθος είναι κολλητικό . Το νου μας !Θ.Σ. – Βόλος , Μάρτιος 2015
- -
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου