Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Τι σου είναι , τέλος πάντων ,αυτοί οι Άγγλοι


                                       Τι σου είναι , τέλος πάντων , αυτοί οι Άγγλοι
              Αν γινόταν στην Ελλάδα , αυτό το ελάχιστο τροχαίο περιστατικό , οι αρμόδιες αρχές θα το είχαν κάνει ¨ γαργάρα ¨ και θα το είχαν προσπεράσει . Στην   Αγγλία,όμως,         δεν συμβαίνουν κάτι τέτοια . 
              Ας δούμε την ανταπόκριση :  ¨ Προσωπική συγγνώμη απηύθυνε ο Βασιλικός σύζυγος , Δουξ του Εδιμβούργου , Πρίγκιπας Φίλιππος , την Κυριακή 20-1-2019    σε            επιστολή του προς την Έμα Φερουέδερ , η οποία τραυματίστηκε στις 17 Ιανουαρίου 2019 , σε ατύχημα με οδηγό τον σύζυγο της Βασίλισσας Ελισσάβετ .            
              Στην επιστολή του ο 97χρονος πρίγκιπας , αναφέρει , ότι η λάμψη του χειμερινού ήλιου , ίσως να τον τύφλωσε προσωρινά καθώς έστριβε σε επαρχιακή οδό      κοντά  στα  Βασιλικά κτήματα του Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ . Στο όχημα των θυμάτων , εκτός  από την Φερουέδερ , επέβαιναν η 28χρονη συνοδηγός , που υπέστη μώλωπες  στα γόνατα και       το εννιάχρονο παιδί της . Το παιδί δεν υπέστη το παραμικρό .     
             Η επιστολή συγγνώμης του Πρίγκιπα δημοσιοποιήθηκε ύστερα από την οξεία κριτική που δέχθηκε , τόσο ο Φίλιππος , όσο και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ , γύρω από τη διαχείριση του περιστατικού . Το θύμα του ατυχήματος , που υπέστη κάταγμα στο καρπό , χαρακτήρισε τον Πρίγκιπα ¨ ιδιαίτερα αναίσθητο και αδιάφορο ¨ , μετά    την      δημοσίευση φωτογραφιών του να οδηγεί χωρίς ζώνη ασφαλείας 48 ώρες μετά το ατύχημα στο Σάντριγχαμ . Η Φερουέδερ  ζήτησε την παραπομπή του Φιλίππου στη δικαιοσύνη , εφόσον πιστοποιηθεί ότι  Πρίγκιπας ευθυνόταν για τη σύγκρουση .            
            Στην επιστολή του , ο Φίλιππος γράφει : ¨ Θέλω να σας πω πόσο λυπάμαι , για τον ρόλο μου στο ατύχημα . Υπό κανονικές συνθήκες θα είχα αποφύγει τη σύγκρουση , αλλά ο εκθαμβωτικός χειμερινός ήλιος περιόρισε την ορατότητά μου . Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή θλίψη μου για τις επιπτώσεις του ατυχήματος και τη χαρά μου για το ότι δεν τραυματιστήκατε σοβαρά ¨. Η αστυνομία του Νόρφολκ πραγματοποιεί έρευνα για το περιστατικό , ενώ ο Πρίγκιπας υποβλήθηκε σε ενδελεχείς εξετάσεις .
            Την ικανοποίησή της για τη επιστολή του Πρίγκιπα εξέφρασε η Φερουέδερ , λέγοντας : ¨ Θεωρώ ότι η απόφασή του να μου γράψει και να υπογράψει την επιστολή ως ¨ Φίλιππος ¨ , αντί του επίσημου πριγκιπικού τίτλου του , ήταν πολύ σωστή . Διαπίστωσα ότι ο Πρίγκιπας είναι ικανός για ειλικρινή , ζεστά , ανθρώπινα, συναισθήματα¨ .
            Το περιστατικό είχε εξελιχθεί σε κόλαφο για τις δημόσιες σχέσεις των ανακτόρων , μετά την αποκάλυψη , ότι η εταιρεία Land Rover παρέδωσε  νέο τζιπ για τον Φίλιππο λίγες ώρες μετά το ατύχημα . Παπαράτσι είχαν , μάλιστα , φωτογραφίσει τον Φίλιππο να οδηγεί την επόμενη μέρα χωρίς ζώνη ασφαλείας .
            Β.Π. – Βόλος 30-1-2019  .         

                             
  

Πήγαμε στις Πρέσπες ...


                                                           Πήγαμε στις Πρέσπες …
               Ήταν βράδυ Παρασκευής 25 Ιανουαρίου 2019 . Είχαν περάσει τα μεσάνυχτα και ο ύπνος ακόμη να με πιάσει . Είχε προηγηθεί εκείνο το εφιαλτικό μεσημέρι της ψήφισης  στη Βουλή , της εφιαλτικής Συμφωνίας των   Πρεσπών  ,                 με την Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα  και τον λαό να σιωπά και να      αγανακτεί              για το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας . Πήγαμε στις   Πρέσπες       μόνο           για να δώσουμε , να εκχωρήσουμε ένα κομμάτι της Πατρίδας μας , του τόπου μας . Δεν πήραμε τίποτε κι αυτό είναι το μεγάλο λάθος μας .
              Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται  , εδώ και χρόνια , χωρίς  να   τολμούμε   να αλλάξουμε στάσεις και τακτικές .
             Άργησα να κοιμηθώ . Μια γριά χοντρομπαλού χτυπούσε την πόρτα . Σηκώθηκα και της άνοιξα :
           -  Ποια είσθε τι θέλετε ; Την ρώτησα .
          -   Είμαι η Ελλάδα και ήρθα να σου πω τον πόνο μου .

             Την κοίταξα , με κοίταξε , σαν  κουκουβάγια σε μπαξέ  ,  και μου είπε με φωνή θολή , που μάνα θύμιζε τρελή :     
          ¨ Σε χώμα φύτρωσα  ζεστό , αιώνες πριν απ΄τον Χριστό . Ζούσα καλά και ευχάριστα , κι έπαιρνα μόνο άριστα . Μα , σαν προχώρησε ο καιρός , έγινε ο κόσμος μοχθηρός και με βατέψανε , που λες , αράδα βάρβαρες φυλές . Σελτζούκοι ,  Σλάβοι , Ενετοί , λες κι ήταν όλοι τους βαλτοί . Τότε κατάλαβα γιατί καμένο ήμουνα χαρτί , δίχως χαρά , δίχως γιορτή .
             Σιγά – σιγά και ταπεινά , μ’αγώνες και με βάσανα , καινούργια έβγαλα φτερά , μα ήρθαν  και τα χειρότερα . Είδα τα ίδια μου παιδιά να  δίνουν σ’άλλους τα κλειδιά και με χιλιάδες ψέματα , με προδοσίες κι αίματα , να μου σπαράζουν την καρδιά !
             Γι’αυτό μια νύχτα σκοτεινή θ’ανέβω στην Καισαριανή , με κουρασμένα βήματα να κλάψω για τα θύματα , στ’αραχνιασμένα μνήματα .
             Κι εκεί ψηλά στον Υμηττό , αντίκρυ στον Λυκαβηττό , μικρό κεράκι θα κρατώ , να φέγγει χρόνους εκατό ¨ .
             Υ.Γ.  Η  ¨ Χοντρομπαλού ¨ είναι ένα τραγούδι από τον κύκλο τραγουδιών με τίτλο ¨ Κατά Μάρκον ¨ , που έγραψε σε μεγάλο δίσκο ο Νίκος Γκάτσος , το 1991, με μουσική του Στ. Ξαρχάκου και ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα .
             Β.Π. – Βόλος – 29-1-2019                      .  





Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Ματρόζος και Κανάρης


                                                          Ματρόζος και Κανάρης
               Η ιστορία ενός Προύχοντα των Σπετσών , ενός καραβοκύρη , του θρυλικού Λέκα Ματρόζου , που τα έδωσε όλα ,για τον Αγώνα . Όλα : Σπίτια ,    χρυσαφικά ,       καράβια ,  άρπαξε ένα από αυτά και έγινε ένας από τους μπουρλοτιέρηδες , που γράψανε   το έπος , του 1821 , μαζί με τον Κωνσταντή Κανάρη .
               Μετά την απελευθέρωση ο Ματρόζος κατάντησε ζητιάνος . Σκέφθηκε , λοιπόν ,
να πάει στον Κανάρη, που ήταν Πρωθυπουργός και να του ζητήσει οικονομική βοήθεια, να γλυτώσει από την πείνα .
               Αυτό το αληθινό και συγκλονιστικό ιστορικό  γεγονός  , το αποδίδει θαυμάσια , ο ποιητής Γεώργιος Στρατήγης στο ομότιτλο ποίημά του ¨ Ο Ματρόζος ¨ . Σε κάποια στροφή του , διαβάζουμε και τούτο , που δείχνει την άδικη γραφή της ιστορίας , αφού ο Ματρόζος έσωσε τον Κανάρη στη Ναυμαχία της Τενέδου :
              ¨ … Αν ζητιάνοι σαν κι εμέ ,
                     δεν έχυναν το αίμα ,
                     οι καπετάνιοι σαν και σε ,      
                     δεν θα φορούσαν στέμμα ¨ 
              Έτσι απάντησε στο φρουρό , που του είπε να πάει να ζητιανέψει στο φτωχοκομείο !
              Αυτοί είμαστε . Αυτό το Κράτος συντηρούμε και σήμερα . Ψυχροί και ανάλγητοι  οι  άνθρωποι της Εξουσίας να ταλαιπωρούν και να ταπεινώνουν έναν περήφανο και ευεργέτη  λαό .
            Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 27-1-2019                  .
   

         



Ξεφυλλίζοντας σελίδες ιστορίας της αρχαίας Αθήνας


                               Ξεφυλλίζοντας  σελίδες ιστορίας της αρχαίας Αθήνας
               Πόσοι ήταν οι Σοφοί της Ελλάδας . Όλοι το ξέρουν . Ήταν επτά . Τους λογαριάζουν για 17 . Όλοι έμπειροι για τα ανθρώπινα φρονήματα . Ερευνητές της ανθρώπινης ψυχής      και του νου .Πρώτοι στις Επιστήμες . Στην Ιατρική , στην Αστρονομία , στο Θέατρο , στις Τέχνες … Οι διαφωνούντες και διχογνωμούντες της εποχής εκείνης είπαν , ότι  μόνον  οι Επτά Σοφοί , θα μπουν σε μια λίστα των  Σοφών .      
              O Aνάχαρσις  ήταν Σκίθης ηγεμόνας και σοφός του 6ου Π.Χ. αιώνα . Θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμού , επηρεασμένος από την Ελληνικής καταγωγής μητέρα του .    Απεκλείσθη της λίστας των Σοφών λόγω καταγωγής .
              Κάποτε ο Ανάχαρσις πέρασε από την Αθήνα , σαν προσκυνητής  ( 589 π.χ.) . Φθάνοντας στην Αθήνα αναζήτησε το σπίτι του Σόλωνα . Βρήκε , λοιπόν, το σπίτι του,
Κτύπησε την πόρτα και παρουσιάστηκε ο ίδιος ο Σόλων : 
          -   Είμαι ξένος , του λέει , και ζητώ τη φιλία και φιλοξενία σου . 
              Απάντηση  του Σόλωνος :  
          -   Καλύτερα είναι να πιάνει κανείς φιλίες στον τόπο του . 
              Α ,έτσι απάντησε πανέξυπνα ο Ανάχαρσις :   
         -     Εσύ βρίσκεσαι στον τόπο σου . Να μας κάνεις τότε φίλους σου καιφιλοξένησέμας
               Ο Σόλων θαύμασε την εξυπνάδα του και τον κράτησε κοντά του για πολύ καιρό . θεωρώντας τον εξαιρετικό του φίλο .
               Τότε ήταν η εποχή , που ο Σόλων ετοίμαζε τους Νόμους του .      
               Ο Ανάχαρσις , όπως μας το λέει ο Πλούταρχος , περιγελούσε τις προσπάθειες του Σόλωνα , που πίστευε , ότι με Νόμους θα μπορούσε να επηρεάσει τις    αδικίες       και την     
πλεονεξία των πολιτών .   
           -   Άδικα παιδεύεσαι Σόλων με τους ιστούς της αράχνης . Θα πιάνουν δηλαδή τους μικρούς και τους αδύνατους μόνον . Οι δυνατοί και οι πλούσιοι , με τη δύναμή τους   θα σπάζουν τους ιστούς των Νόμων και θα γλυτώνουν  . 
            -   Μα γιατί , λέει ο ιδεαλιστής και αισιόδοξος Σόλων . Με τους Νόμους θα μάθουν οι πολίτες να διακρίνουν το δίκαιο από το άδικο .
                 Και ο Πλούταρχος συμπληρώνει :
                 Όλα , όμως , πήγαν καλά , όπως το πρόβλεψε ο Ανάχαρσις και όχι όπως τα περίμενε ο Σόλων . 
                 Δεν χρειάζεται να μας το επισημάνει ο Πλούταρχος . Έπειτα από 2.500 χρόνια μετά , επίκαιρος είναι ο Ανάχαρσις , όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας  από μας .
                 Οι μικροί και ασήμαντοι πολίτες πιάνονται στα δίκτυα των Νόμων ενώ οι μεγάλοι και δυνατοί έχουν τον τρόπο να τρυπάνε τα δίκτυα και να διαφεύγουν .
                 Β.Π.  – Βόλος            .
  

Να σας ζήσει η κορούλα σας ( Στα ανήψια μας Γιώργο-Κατερίνα )


                                                Να σας ζήσει η κορούλα σας

                                             Κι άλλο παιδί γεννήθηκε απόψε ,
                                             κι άλλο λουλούδι βγήκε στην αυλή .
                                             Κάνε κουράγιο το λουλούδι κόψε ,
                                             κοψ’το και δώσε γάλα στο παιδί .
                                             Μη λες πως κάθε ελπίδα έχει χαθεί ,
                                             από συνήθεια ότι στέλνει ο ήλιος φως .
                                             Γεννήθηκε απόψε ένα παιδί ,        
                                             ελπίζει στους ανθρώπους ο Θεός .
                                             Γεννήθηκε απόψε ένα παιδί ,
                                             ελπίζει στους ανθρώπους ο Θεός .
                                             Στίχοι: Σώτια Τσώτου
                                             Μουσ:  Κώστας Χατζής
                                             Β.Π. – Βόλος – Ιανουάριος 2019        .
       
 
 

        

Μύθοι για τις Αλκυονίδες ημέρες


                                   Μύθοι για τις Αλκυονίδες ημέρες
                Αν και υπάρχει η επιστημονική εξήγηση , ουκ ολίγοι είναι και οι μύθοι
γύρω από το φαινόμενο των Αλκυονίδων ημερών .
                Σύμφωνα με τον επικρατέστερο , η Αλκυόνη , κόρη του Αιόλου ,   ήταν
μια πανέμορφη γυναίκα , η οποία ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα . Μάλιστα  ο
γάμος τους ήταν τόσο τέλειος , που και οι δυό τους πίστεψαν , ότι είναι ισάξιοι
των Θεών .
                Τότε ο Δίας για να  τιμωρήσει την αλαζονεία τους , βύθισε το καράβι του
Κήυκα και τον άφησε να πνιγεί . Η Αλκυόνη θρήνησε πολύ τον χαμό του συζύγου της .
Ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί , το οποίο , όμως ,
ήταν καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του τον χειμώνα .
               Έτσι , τα αγριεμένα κύματα ορμούσαν στα βράχια και κατέστρεφαν τη φωλιά
και τα αυγά της Αλκυόνης .
               Τότε , λοιπόν , ο Δίας την λυπήθηκε , για άλλη μια φορά       και  διέταξε      να       σταματήσουν οι άνεμοι και να λάμπει  ο ήλιος για δέκα πέντε μέρες μέσα στην καρδιά
του χειμώνα , προκειμένου να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αυγά της .
              Μετεωρολογικό φαινόμενο ή προϊόν μυθολογίας , όπως και να έχει οι Αλκυονίδες
Ημέρες , μας προσφέρουν μέχρι και δύο ολόκληρες εβδομάδες ( ως επί το πλείστον 15-30 Ιανουαρίου ) ηλιοφάνεια και καλοκαιρία μέσα στον χειμώνα .
              Ο αείμνηστος συμπολίτης , δικηγόρος και ποιητής Μιχάλης Μπάστας έγραψε , το 2014 , ένα ποίημα με τίτλο ¨Αλκυονίδες ημέρες ¨και το αφιερώνει στον εαυτό του :
            ¨Πέρασαν και χάθηκαν
              οι Αλκυονίδες μέρες μου ,   
              κι ήρθαν τα χιόνια στο σώμα
              και στην ψυχή .   
              Ανασκαλεύω τη χόβολη
              των αναμνήσεων ,
              μήπως και νιώσω
              κάποια αίσθηση ζεστασιάς .
             Τελικά βρήκα μια σπίθα
             ανάμεσα στις στάχτες
             και σύγκορμα ζεστάθηκα ¨ .

             Β.Π. – Βόλος-  21-1-2019 .
   
             
     

Διπλή τιμητική διάκριση


                                                          Διπλή τιμητική διάκριση

                Παρουσία πολιτικών , στρατιωτικών αρχών και πυκνού ακροατηρίου βραβεύτηκε για το συγγραφικό του έργο , την περασμένη Κυριακή 20 Ιανουαρίου   2019 ,          από τον ¨ Μορφωτικό και Λαογραφικό Σύλλογο Νίκαιας - Λάρισας ¨ Θεόκλητος    Φαρμακίδης ¨     ο  συγγραφέας και δάσκαλος Κων/νος Παπακωνσταντίνου .
               Ο αειθαλής και χαλκέντερος δάσκαλος  , άξιον τέκνον της Θεσσαλικής γης ,   ποτέ  δεν έπαυσε να γράφει και μετά την συνταξιοδότησή του . Τα 29 βιβλία του , είναι οι   κόποι  και οι προσπάθειες του συγγραφέα να γράψει  για την πατρίδα του τη Νίκαια και για τον Δάσκαλο του Γένους , Κορυφαίο της Ελληνικής Διαφώτισης Θεοκλ.Φαρμακίδη .
              Εργασιομανής και αυστηρός ο θεολόγος – καθηγητής  Θ. Φαρμακίδης ( 1784-1860)  αφιέρωσε την ζωή του στην Εκκλησία και στην Ελληνική Ορθοδοξία . Υπέστη διώξεις , εξορίες , φυλακίσεις , ουκ ολίγες . Το εθνικό φρόνημά του ουδόλως  ετρώθη και οι αγώνες του διά το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας της Ελλάδας εδικαιώθηκαν πλήρως .
               Μπορεί το δημοσιογραφικό  έργο του καθενός μας να είναι προσωρινό . Το συγγραφικό ,όμως , έργο είναι αειθαλές και αιωνόβιο ¨δένδρο¨ , που    δίνει      τους
καρπούς του σε γενιές ανθρώπων .   
               Συνέχισε το γράψιμο , μη σταματάς αγαπητέ Κώστα . Έχεις την Ευλογία του Θεού και τις χάριτες της Εκκλησίας , που σου δίνουν δυνάμεις και εμπνεύσεις στο πνευματικό σου έργο .
               Την πρώτη βράβευση , ακολούθησε και δεύτερη την ίδια μέρα . Η σύζυγος του δάσκαλου κυρία  Άλκηστη Παπακωνσταντίνου ετιμήθη ως δωρήτρια ενός διαμερίσματος εις το κέντρο της Λάρισας από τα ενοίκια-έσοδα του οποίου θα ενισχύονται οικονομικά άποροι φοιτητές της Νίκαιας – Λάρισας . Μεγάλες στιγμές και ανεπανάληπτες ,που δεν τις συναντάμε συχνά . Όταν όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε οικονομίες , για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε , υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται και βοηθάνε τον διπλανό τους . Και η κυρία Άλκηστη είναι ένας από αυτούς .
               Τελείωσε η εκδήλωση , δόθηκαν οι πλακέτες στα τιμώμενα πρόσωπα και όλοι οι προσκληθέντες αποχωρήσαμε ευχόμενοι στο ζεύγος  Κ.Π. υγείαν και από Θεού Ευλογίαν και Χάριν .
               Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος – 24-1-2019        .