Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

                                    Ένα μεγάλο Εύγε

          Αγαπητέ κ Σεμεργιελή , θα μου επιτρέψεις να σου απευθύνω ένα μεγάλο μπράβο , για το επιτυχημένο φωτορεπορτάζ που μας παρουσίασες στην τελευταία σελίδα της αγαπητής ¨ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ¨ , την Παρασκευή 24-2-2017 .
         Για μας τους παλιούς Βολιώτες , που ¨σηκώνουμε¨ κάποια χρόνια στις πλάτες μας το σημερινό-αναδρομικό ¨σεργιάνι¨ με θέμα τις μετακινήσεις του Ηρώου του Βόλου , μας έφερε στις μνήμες ένα άρωμα νοσταλγίας και αναμνήσεων , από τον Βόλο που δεν υπάρχει πια .
        Με αφορμή τις μετακινήσεις του Ηρώου , μας έδωσες ένα μικρό φωτογραφικό πανόραμα του πολιτιστικού ιστού της πόλης μας , εικόνες σπάνιες και πανέμορφες , όπως εκείνη του προπολεμικού Δημοτικού Θεάτρου Βόλου , καθώς και εκείνης της Τράπεζας Αθηνών , μέγαρα που κοσμούσαν το Βόλο στις αρχές του εικοστού αιώνα .
        Μπορεί οι σεισμοί και η ¨Αντιπαροχή ¨ να άλλαξαν τη φυσιογνωμία της πόλης , μένουν ωστόσο , φωτογραφίες-¨μάρτυρες¨ , για να θυμίζουν την αίγλη και τον πολιτισμό , που γνώρισε ο Βόλος μας .

       Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 24/2/2017 
        Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

     Μέσα στο αθάνατο παλτό του
     με διαβασμένο πρόσφορο ,
     λειψή φετούλα στο χαρτί κασέρι
     και με κρασί , που το’λεγε παρηγοριά .

     Τούτος ο ταπεινός ψάλτης του αγίου Ελισαίου ,
     έβγαλε τόση ποίηση από μια παλάμη νησί ,
     που έκανε το νησάκι ήπειρο
     και τους απλούστατους ανθρώπους του
     στασίδια πανανθρώπινα ,ν’ ακουμπούνε
     ¨τα πάθια τους και τους καημούς¨
     οι λυπημένοι του κόσμου .

     Λογοτεχνικές Αναζητήσεις Β.Π.- Βόλος , Ιούνιος 2016


           Πόσο ταιριάζει στις μέρες μας
           
           Με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις , ένα παλιό τραγούδι τους στίχους του οποίου έγραψε ο Γιάννης Νεγροπόντης και το οποίο μελλοποίησε ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης πόσο επίκαιρο είναι :
         Κολλήγα γιος
Κολλήγα γιος του παππού μου ο παππούς ,
κολλήγα γιος του παππού μου ο πατέρας ,
κι ο παππούς μου κολλήγας κι αυτός .
Και μονάχα εγώ του πατέρα μου γιος ,
έναν κλήρο είχα , λίγα στρέμματα βιος .
Η δουλειά στα χωράφια σκληρή , 
ντελικάτος εγώ μα ξύπνιος ,
τα χωράφια χτυπάω στο σφυρί
και στην πόλη ό,τι βγει είμαι αστός ,
Τα λεφτά απ τα χωράφια με αρχή ,
ένας γάμος ως προίκα καλός ,
μια χαρά πήγε στο μαγαζί ,
είμαι πια ένας αστός σεβαστός .
Και μονάχα εγώ του πατέρα μου γιος ,
είμαι πια ένας αστός ,
είμαι πια καθεστώς .


Β.Π. – Βόλος 15/2/2017
                         Ο Ελληνισμός μας καταρρέει

          Παντού στην οικουμένη , όπου κι αν στρέψεις τα μάτια σου η κατάσταση όλο και βαλτώνει . Η Ε.Ε. μοιάζει με ένα ασθενικό λουλούδι , που μέρα με τη μέρα φυλλορροεί . Μαραίνεται . Πεθαίνει . Στην Αμερική η νέα τάξη πραγμάτων , δημιουργεί φόβους και ανησυχίες . Η Μέση Ανατολή φλέγεται ύστερα από τον αδυσώπητο αγώνα και εγκληματικές πρακτικές των Μεγάλων για τις γεωπολιτικές επιρροές . Η Αφρική , ο καταδικασμένος παράδεισος , καταδυναστεύεται από την πείνα , τις αρρώστιες και τον σκοταδισμό .
        Και μέσα σε τούτο το τσουνάμι της δυστυχίας η Ελλάδα καταρρακωμένη , δυσπραγής και απελπισμένη αναζητά τη σωτηρία της . Ο Ελληνισμός μας καταρρέει . Ένας τόπος φωτισμένος ,δημιουργός του μεγαλύτερου πολιτισμού , που έχει να επιδείξει η οικουμένη , με εύσημα και μεμβράνες μεγαλουργίας , συνεχώς φθίνει . Τρεισήμισι  χιλιάδες χρόνια , αίγλης και μεγαλείου . Και χρειάστηκαν πενήντα χρόνια περίπου , για να μαραθεί . Συγκλονιστικά γεγονότα , απρόσμενα χτυπήματα , λάθη ασυγχώρητα , οδηγούν τον Ελληνισμό , μέρα με τη μέρα σε τραγικές εξελίξεις . Μέσα σε μισό αιώνα ,χάσαμε,
τη Θράκη , την Ανατολική Ρωμυλία , την Κωνσταντινούπολη , την Ίμβρο και την Τένεδο . Διωχτήκαμε από την λαμπυρίζουσα Ιωνία . Μας άρπαξαν την Βόρειο Ήπειρο και τη Βόρειο Κύπρο . Και όχι μόνον . Βρήκαν την ευκαιρία οι γείτονες άρπαγες και απέσπασαν από την Ελλαδίτσα , ό,τι μπορούσαν . Ακόμα και σήμερα με ιταμό τρόπο και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια συμφωνίες και συνθήκες πολυετούς ισχύος , να απαιτούν και άλλα . Ο Σουλτάνος της γείτονος  Τουρκίας , ούτε λίγο , ούτε πολύ ορέγεται τα 18 νησιά μας . Σχεδόν όλο το Αιγαίο . Οι Αλβανοί ονειρεύονται Αδριατική και κάθοδό τους ως την Πρέβεζα . Προβάλλουν τα αιτήματα των Τσάμηδων , μια μειονότητα γνωστή για τις εγκληματικές της ενέργειες , εις βάρος των Ηπειρωτών . Και το κλάσμα κρατιδίου η FYROM , ορέγεται την κάθοδο στη Θεσσαλονίκη .
          Η φίλη μας Ευρώπη ! Αχ αυτή η Ευρώπη . Πάντα μας θεωρούσε ως προτεκτοράτο , για τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά της . Γνωρίζει καλά τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας , αλλά χαϊδεύει ανέκαθεν την Τουρκία για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους .
          Εδώ και πενήντα χρόνια , ο Ελληνισμός , γνωρίζει μόνο τις απώλειες και τη συρρίκνωση . Μέσα σ’αυτό το σκηνικό , ο Ελληνισμός πάντα παραπαίει . Ποιος , όμως , ευθύνεται για όλα αυτά ; Μα φυσικά οι φαύλοι και εξαχρειωμένοι πολιτικοί μας . Άνθρωποι διεφθαρμένοι . Ζεμένοι στο άρμα του νεποτισμού , με όσα σκύβαλα και κνώδαλά μας κληροδότησε η οικογενειοκρατία . Ανθρωπάκια , που αδυνατούν να σκεφτούν .  Να δράσουν σωστά . Να ονειρεύονται για την πατρίδα μας . Ευτελή πιόνια των Μεγάλων . Εξουσιολάγνοι και ανίκανοι , οδηγούν διαδοχικά τη χώρα μας , στο μαρασμό .
          Αλήθεια πως ένας λαός , περήφανος με τόσες αρετές καταδέχεται σήμερα με την ψήφο του , να τους οδηγεί ένας εσμός τρωκτικών και τερμίτων , καθ’όλα υπεύθυνοι και υπόλογοι πολιτικών , στον αφελληνισμό μας . Δεν είναι οι τωρινοί για τους οποίους ωρύονται όλοι . Κακώς . Όλοι οι φίλοι των κομμάτων , μέτοχοι και υπεύθυνοι τι έχουν να μας πουν για το πέρασμά τους από την ηγεσία ; Ποιοι υιοθέτησαν τον υπερδανεισμό ; Τη διαφθορά και τη σήψη . Τον εγκληματικό πλουτισμό τους . Την ανικανότητα στη Διοίκηση του Κράτους και τη διαπλοκή . Την αντιμετώπιση των Εθνικών προβλημάτων;
          Δεν αναφερόμαστε σε ονόματα . Είναι γνωστοί στους πάντες . Είναι αυτοί , που εκτός εξουσίας σήμερα μας τάζουν πάλι λαγούς με πετραχήλια . Πως τώρα ανεύθυνοι προβάλλουν σαν σωτήρες . Κατέστρεψαν την Ελλάδα , όταν ακόμα η χώρα μας βρισκόταν σε συνθήκες πολύ καλύτερες και ευοίωνες για την ανάπτυξη και ευημερία μας . Τώρα με πιο εχέγγυο προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο μας ;
          Θα μου πείτε τα βρίσκουν και τα κάνουν . Εμπρός λοιπόν.
Το όπλο μας είναι η ψήφος μας . Ας ψηφίσουμε τον πολιτικό θάνατο και να τους βάλουμε για πάντα εκτός πολιτικού χώρου . Και τούτους και εκείνους και όλους . Κι ας πάψουμε να πουλάμε την ψήφο μας για το ατομικό συμφέρον και την ιδιοτέλεια . Αν , όχι , τότε ας περιμένουμε τη δύση του Ελληνισμού μας , περιμένοντας το δύστηνο μέλλον των παιδιών μας . Ο καθένας από το μετερίζι του , ας συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο του Ελληνισμού .
          Καθένας μας , ας πράξει το χρέος του .

          Κ.Π. – Λάρισα 9/2/2017    .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

            
                                Λουκιανός Κηλαηδόνης

          ¨ Ο Λουκιανός μας άφησε , αλλά το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα . Σαν αγιόκλημα και γιασεμιά τις καλοκαιρινές νύχτες με φεγγάρι .
             Σε όλη του τη ζωή ονειροπόλος και μαχητικός . Πάντα πρωτοπόρος στη τέχνη και στους αγώνες .
             Από τον ¨ Θίασο ¨ μέχρι τη ¨ Βουλιαγμένη ¨ μας συντρόφευσε , πράγματι , στα ¨ καλύτερά μας χρόνια ¨ .
             Στην Άννα , στις δυο του κόρες , στην εγγονή του , σε όλους τους δικούς του ανθρώπους , εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια ¨ .


             Αλέξης Τσίπρας – Πρωθυπουργός – Αθήνα 7/2/2017