Σάββατο 8 Απριλίου 2017

                                 Καημένε Σεραφείμ

          Με την άφρονη εκστρατεία στη Μικρά Ασία το  1920 , που έγινε με την υπόδειξη της ΑΝΤΑΝΤ και την επιθυμία του Κλεμανσώ , προκειμένου να προστατευτούν τα Γαλλικά συμφέροντα , πάθαμε ¨ τη Νίλα του Δράμαλη¨.
        Έτσι οι Έλληνες κάτοικοι των παραλίων της Μ.Ασίας και ιδιαίτερα της Σμύρνης ( Μικρό Παρίσι ) , που ήταν οι προύχοντες , οι αφεντάδες , οι λεφτάδες και οι πολιτισμένοι , με δούλους , υπηρέτες και υποζύγια τους Τούρκους , σε μια βίαια αντιστροφή των όρων , βρέθηκαν αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από το λεπίδι της Τσέτας ( Νεότουρκοι ) . Όλοι για το λιμάνι της Σμύρνης ¨ Ο σώζων εαυτόν σωθήτω ¨.
       Άφησαν δηλαδή τον παράδεισο για να μεταναστεύσουν στην κόλαση της Ψωροκώσταινας .
       Ο ¨ συνωστισμός ¨ έφερε τον πανικό και ο πανικός τους εξωθούσε να πέφτουν στη θάλασσα για να προσεγγίσουν κάποιο καράβι . Ακόμη και στα Επτάνησα έφτασαν πολλές οικογένειες . Όλες είχαν αστική – αρχοντική παρουσία .
       Στις αποσκευές τους φρόντισαν να βολέψουν τα  πιο πολύτιμα : Την κουλτούρα , τον πολιτισμό , τις γνώσεις για τις τέχνες και επιστήμες καθώς και τα Θεωρήματα του Καραθοδωρή για να τα προσφέρουν προικιά στη γεροντοκόρη Ψωροκώσταινα . Εκείνος που ξεχώριζε ήταν ο Σεραφείμ , γιος βιομήχανου υφαντουργίας .
       Έφτασε στο νησί με τη μάνα του και την αδελφή του . Οι άλλοι της οικογένειας χάθηκαν . Ήταν άνθρωπος πανέξυπνος , εργατικός και πολυτεχνίτης . Πολύ γρήγορα έστησε υφαντουργική βιοτεχνία και έδωσε δουλειά σε πρόσφυγες και σε ντόπιους . Η οικονομική άνθηση και η προκοπή ήλθαν πολύ γρήγορα . Γρήγορα , όμως , ήλθε και ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Η αδελφή του με τον άντρα της έφυγαν για την Αργεντινή . Η βιοτεχνία έκλεισε και ο ίδιος άνοιξε ραφτάδικο . Ήλθε η Κατοχή , η πείνα και ο διχασμός . Εντάχθηκε στο Ε.Α.Μ.
        Τον ¨παράτησε¨ η ραφτική και έγινε οπλουργός στον ΕΛΑΣ . Στα Δεκεμβριανά ξεκίνησε για την Αθήνα με ποδήλατο.
Στην Αμφιλοχία , όμως , ξέμεινε από λάστιχα . Επέστρεψε ποδαράτα εβδομήντα χιλιόμετρα .
        Στη περίοδο αυτή πέθανε η μάνα του . Ξαναγύρισε στη ραπτική , αλλά μέσα σ’αυτή την ανώμαλη κατάσταση , τη φτώχεια και τη μιζέρια , ποιος να ράψει κουστούμι ; Τα παράτησε όλα . Τα πούλησε όλα . Το ‘ριξε στο πιοτό και κατάντησε μεθύστακας και ανυπόληπτος .
        Καημένε Σεραφείμ , που μες στις φλέβες σου κύλαγαν οι αρετές του κόσμου , ποιος να το περίμενε πως θάχες τέτοιο τέλος .


           Β.Π.- Προσφυγικές  αναμνήσεις – Βόλος 31/3/2017  

Δεν υπάρχουν σχόλια: