Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

                           Σύμβολα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού

               Ο απόηχος της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας θα κρατήσει πολύ ακόμη . Ο σωματότυπός του , η άνεση των κινήσεών του , το αντίστοιχο στις περιστάσεις ντύσιμό του και , προ πάντων , οι προσεγμένες αντιφωνήσεις του εντυπωσίασαν . Αποκορύφωμα της θετικής εντύπωσης που άφησε , υπήρξε η ομιλία του στο  ¨ ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ¨ . Ελπίζω ότι ημέτεροι άρχοντες να κατάλαβαν τι σημαίνει να είναι κανείς απόλυτα κάτοχος του θέματος που παρουσιάζει και πως μπορεί το ακροατήριό του να γίνεται ¨εύνουν¨ .
              Ευφυής άνθρωπος ο Πρόεδρος Ομπάμα χρησιμοποίησε Ελληνικές λέξεις και τόνισε τη μεγάλη προσφορά της Ελλάδος στον πολιτισμό , και ιδιαίτερα στη Δημοκρατία . Μίλησε για την έννοια ¨πολίτης¨. Την έννοια ¨Δήμος¨. Περιέλαβε στους λόγους του και φράσεις από τον ¨Επιτάφιο¨ του Περικλέους . Σημαντικό μήνυμα για τον θαυμασμό του προς τα επιτεύγματα των προγόνων μας έστειλε και με την επίσκεψή του στην Ακρόπολη , με σπορ ντύσιμο , και την ξενάγησή του στο μουσείο της Ακρόπολης , με επίσημη ενδυμασία . Γιατί αναφέρω το ντύσιμο ; Μα γιατί κάτι τέτοιες λεπτομέρειες φωτίζουν περισσότερο την ποιότητα ενός ανθρώπου , στέλνοντας και ανάλογα μηνύματα .
             Ακούγοντας τα περί Επιταφίου του Περικλέους αρκετοί εξ ημών επιστράτευσαν τις αναμνήσεις τους από τη σχολική τους ζωή , προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις σχετικές , υψηλού επιπέδου , προεδρικές αναφορές , όσοι διδάχθηκαν τον ¨ Επιτάφιο ¨ . Γιατί την ευκαιρία αυτή δεν την είχαν , δυστυχώς γι’αυτούς , όλοι οι σημερινοί ενήλικες συμπολίτες μας , για να μπορέσουν να αντιληφθούν γιατί ένα τέτοιο σημαντικό πρόσωπο συγκαταλέγει στους λόγους του περί χρέους , ελλειμμάτων και προσφυγικού και έννοιες , όπως ¨ πολίτης ¨ και ¨ Δημοκρατία ¨. Και γιατί ένας πλανητάρχης στέκεται με θαυμασμό μπρος στην προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου .
             Ο ¨ Επιτάφιος ¨ του Περικλέους , του Θουκυδίδη ακριβέστερα , διδασκόταν για δεκαετίες στη Γ΄τάξη όλων των Γενικών Λυκείων , σε όλους τους μαθητές . Δινόταν , έτσι , η ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεαροί ΄Ελληνες τις έννοιες : Πόλις , ελευθερία , πολίτης , δημοκρατία , δικαιοσύνη , φιλοσοφία , αρετή , τέχνη , ευεργεσία , φιλανθρωπία , αγώνας , πατρίδα .
             Να συζητήσουν , να προβληματιστούν , να αμφισβητήσουν , να γνωρίσουν το ύφος του Θουκυδίδη , ενός καταπληκτικού μυαλού , που θαυμάζουν και μπροστά του στέκονται ενεοί οι ανά τον πλανήτη καλλιεργημένοι άνθρωποι .
             Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι βάσιμη η πληροφορία μου , ότι σταματά η διδασκαλία του κειμένου αυτού στα Λύκεια της πατρίδος του Περικλή και του Θουκυδίδη .
             Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο , και μας επισκεφθεί μελλοντικά αναλόγου μεγέθους πρόσωπο , με γνώση , αναμφισβήτητα , του αρχαίου μας κόσμου , οπωσδήποτε , θα εκτεθούμε αν , απαντώντας σε σχετικό του ερώτημα , το πληροφορήσουμε ότι η σημερινή Ελλάδα θεωρεί περιττή τη διδασκαλία κειμένων του είδους αυτού …

            Χρ.  Ξενάκης – Φιλόλογος

            Βόλος – 20/11/2016  . 
                               Νεκρολογία - Κωστής Στεφανόπουλος

              Σύμπασα η Ελληνική κοινωνία θρηνεί την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα , ενός πραγματικού ηγέτη , που λάμπρυνε τον δημόσιο βίο και δίδαξε με το παράδειγμα , το ήθος και την ευπρέπειά του .
              Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος άσκησε με παραδειγματικό τρόπο τα καθήκοντά του ως Προέδρου της Δημοκρατίας , ενώ διακρίθηκε ιδιαίτερα για την ολόθερμη στήριξή του , στην Ελληνική Περιφέρεια και τον όπου γης ελληνισμό .
              Επισκεπτόμενος την πατρίδα μας από τη μια γωνιά της ως την άλλη , αποτέλεσε το στήριγμα και τη φωνή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα κι εξέφρασε με το δικό του τρόπο τις αγωνίες αλλά και τα όνειρα του ελληνικού λαού .
              Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο .
              Χρέος όλων μας είναι να πορευτούμε στο δρόμο , που εκείνος χάραξε , εμπνεόμενοι από το παράδειγμά του και κάνοντας πράξη όσα μας άφησε ως παρακαταθήκη .
              Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια .
              Κώστας Αγοραστός

              Περιφερειάρχης Θεσσαλίας – Λάρισα 22/11/2016 

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

                                        Απουσία ηγετών

               Η χώρα μας ήταν πάντοτε τυχερή , διότι σε κρίσιμες στιγμές είχε ηγέτες που διέθεταν ακτινοβολία στο παγκόσμιο σκηνικό .
               Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στεκόταν απολύτως στο ίδιο επίπεδο με τον Λόιντ Τζορτζ και τους άλλους συγχρόνους του . Δεν ήταν τυχαίες οι αποφάσεις που έπαιρνε ούτε το πώς διάβαζε τους διεθνείς συσχετισμούς και το τι κέρδισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων . Ήταν ένας Έλληνας πατριώτης , που πίστευε στη Μεγάλη Ελλάδα , αλλά φρόντιζε να είναι απολύτως εξαγώγιμος , γιατί ήξερε ότι αυτό μετρούσε στο τέλος της ημέρας .
               Τέτοιος ηγέτης ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής . Αυτοδημιούργητος , αλλά γεμάτος δύναμη και ένστικτο , μπόρεσε να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με ιερά τέρατα της εποχής του : Τον Σμιτ , τον Ντ’Εστέν κ.ά. Έπεισε με την παρουσία του και τα επιχειρήματά του , πως η Ελλάδα έπρεπε να γίνει μέλος της ΕΟΚ . Δάμασε , όμως , ταυτόχρονα ένα λαό που είχε ήδη μπει στη τροχιά του λαϊκισμού . Δεν χάϊδεψε αυτιά , δεν αναμάσησε τα δημοφιλή κλισέ ,  αλλά χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και φώναξε αυτό που πίστευε ότι ήταν καλό για τον τόπο του . Δεν κλάφτηκε σε κανέναν , ούτε εμφανίστηκε ποτέ να ¨ζητάει¨ πράγματα . Όπως και ο Βενιζέλος ,  φερόταν με τρόπο που πρόδιδε μια συλλογική , εθνική αυτοπεποίθηση . Χθες ήταν σαφές ότι δεν διαθέτουμε τέτοια ηγεσία . Η χώρα είχε μια τεράστια ευκαιρία να ξεπεράσει το ζήτημα της ¨αδικίας¨ , που θεωρούμε ότι έχουμε υποστεί , και να προβάλει αυτοπεποίθηση , θετική ενέργεια και όραμα για το μέλλον . Φοβάμαι ότι προβάλλουμε την εικόνα ¨μικρής¨ χώρας και αυτό δεν είναι καλό . Ιδιαίτερα όταν στην ευρύτερη γειτονιά μας υπάρχουν ηγέτες με αυτοπεποίθηση και αλαζονεία .  Είναι άλλο πράγμα οι γενναίες δηλώσεις και αποστροφές λόγων και εντελώς διαφορετικά ο στιβαρός λόγος που πείθει ότι κρύβει ισχύ , ενότητα , σχέδιο .
               Μελαγχόλησαν πολλοί χθες . Ένιωσαν ότι ένας τόπος με μεγάλη ιστορία πίσω του είχε μία ευκαιρία να λάμψει διεθνώς και δεν το  έκανε . Έχει μικρύνει η Ελλάδα ή απλώς περνάει μια φάση παρακμής , από εκείνες που έχουμε ξαναπεράσει πριν αρχίσουμε να ανακάμπτουμε ; Δεν ξέρω . Αυτό που ξέρω είναι ότι άλλη μία φορά αναρωτήθηκα με αγωνία που μπορεί να κρύβεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του σήμερα …
               Αλ. Παπαχελάς - ¨Καθημερινή¨- 16/11/2016 .    
                          Έβλεπαν πολλά χρόνια μπροστά
               Στις δεκαετίες του 80 και του 90 , δύο πολιτικά  πρόσωπα λάμπρυναν  με την παρουσία τους την πολιτική σκηνή της Ελλάδος . Ήταν ο Αντώνης Τρίτσης και ο Γιώργος Γεννηματάς .
               Σχεδόν συνομήλικοι , πτυχιούχοι του Ε.Μ.Π., , Αρχιτέκτων ο Τρίτσης , Πολιτικός Μηχανικός ο Γεννηματάς .
               Ο Αντώνης Τρίτσης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1937 . Ήταν μοναχογιός . Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από τα Κοντογουράτα της Κεφαλονιάς και η μητέρα του ήταν η Νίκη Τρίτση . Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 αποφάσισαν οικογενειακώς να εγκατασταθούν στην Αθήνα .
               Ο Αντώνης Τρίτσης αρχίζει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ . Παράλληλα υπήρξε αθλητής στίβου και ιδιαίτερα στο Δέκαθλο , όπου είχε και πολλές διακρίσεις . Με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράϊτ πήρε το δίπλωμα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ιλλινόϊς το έτος 1963 . Το έτος 1967 κάνει το διδακτορικό στη Χωροταξία στο Σικάγο .
               Το έτος 1974 ήταν σημαντικός κρίκος στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ,το οποίο προσπάθησε να το οργανώσει στα πολυαγαπημένα του νησιά την Κεφαλονιά και Ιθάκη , το οποίο και πέτυχε .
               Το 1981 εκλέχθηκε βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης και τοποθετήθηκε Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος .Σε μια συνέντευξή του , είχε αποκαλύψει τον εξής διάλογο που είχε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή :
              ¨ Καλά τα πας εσύ , αλλά για να φτιάξεις την Αθήνα πρέπει να την γκρεμίσεις πρώτα ¨.
                Ήμουν έτοιμος να του απαντήσω , σχολίασε γελώντας ο Αντώνης , ως εξής :
              ¨ Αστειεύεσθε κύριε Πρόεδρε , να καταστρέψω το έργο σας ¨ .     
                Το 1985 επανεκλέχθηκε βουλευτής στην Κεφαλονιά και το 1986 έγινε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων . Παραιτείται από υπουργός το 1988 λόγω διαφωνιών με  την Ιεραρχία της Εκκλησίας σε θέματα αρχών .
               Τον Μάρτιο του 1989 κάνει δικό του κόμμα , το οποίο αποτυγχάνει στις εκλογές .
               Στις 14-10-1991 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων , με σκοπό να αποκαταστήσει τη ιστορικότητα της πόλης , όμως ,δεν πρόλαβε να δικαιωθεί διότι στις 7-4-1992 πεθαίνει ξαφνικά .
              Αν είχε ζήσει ο Γιώργος Γεννηματάς η Ελλάδα θα ήταν άλλη σήμερα . Ήθος , ανθρωπιά , έμπνευση , εργατικότητα , αλληλεγγύη και άλλα πολλά χαρίσματα θα μπορούσαν να αναφερθούν ως χαρακτηριστικά του . Με Πρωθυπουργό εκείνον κανείς δεν θα διενοείτο να χώσει τα δάκτυλά του στο μέλι , να παίξει παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα , να παράσχει εκδούλευση , να διορίζει από το παράθυρο .
             Κάποτε είχε πει : ¨ Τρέμω αυτούς που είναι υπερβολικά φιλόδοξοι , χωρίς όμως να διαθέτουν σοβαρή πολιτική σκέψη και κοινωνικές ευαισθησίες ¨ .
              Ο Γιώργος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939 . Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς , δικηγόρος και οικονομολόγος .
              Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ . Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια . Μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Κώστα Λαλιώτη αποτελούσαν την Τρόϊκα , την Τριανδρία του  ΠΑΣΟΚ . Εκπροσωπούσαν τον Πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου σε όλα τα επίπεδα του κόμματος.
               Το 1981 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής .Υπουργός Εσωτερικών από το 1981 έως το 1984 . Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1984 έως το 1987 και Υπουργός Εργασίας από το 1987 έως το 1989.
Στις εκλογές της 10 Οκτωβρίου 1993 εξελέγη πρώτος στη Περιφέρεια της Α΄Αθήνας και ορκίστηκε ξανά Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
             Τον Ιανουάριο του 1992 , με αφορμή ένα κρυολόγημα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος ανακοινώνει στους δημοσιογράφους ότι πάσχει από καρκίνο , λέγοντας ότι υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει , δεν είναι από μάρμαρο . ¨ Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο , αλλά θα το παλαίψω ¨ , δήλωσε .
             Πέθανε στην Αθήνα στις 25 Απριλίου 1994 . Μετά τον θάνατό του , για να τιμηθεί το έργο του , πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας πήραν το όνομά του .
             Πριν πεθάνει άφησε την ιδιόχειρη πολιτική του διαθήκη:
           ¨ Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν . Εκτός από ευχές απαιτείται Εθνική συνενόηση στην κορυφή και διάλογος και Εθνική ομοψυχία στη βάση .
              Για το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που τόσο αγάπησα εύχομαι ενότητα , περίσκεψη και αποτελεσματικότητα . Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών , που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη .
              Με τις ευχές και την άπειρη αγάπη μου .
              Γιώργος Γεννηματάς ¨ .
              Η απώλεια ήταν μεγάλη , καθώς επρόκειτο για άνθρωπο και πολιτικό , έντιμο , μετριοπαθή με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό ήθος .       
Ο Αντώνης Τρίτσης και ο Γιώργος Γεννηματάς ¨ έφυγαν νωρίς¨ . Η Ελλάδα περίμενε πολλά από αυτούς . Έχασε δύο από τα καλύτερα παιδιά της . Ας είναι αιωνία η μνήμη τους .  


Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 16/11/2016

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

                                 Ας αφυπνιστούμε έγκαιρα

               Δεν το περιμέναμε ποτέ ότι θα φτάναμε ως εδώ . Ο Ντόναλντ Τραμπ Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής , Πρόεδρος της χώρας που πενήντα χρόνια πριν έφτασε στο Φεγγάρι , της χώρας που ¨ ηγείται ¨ του δυτικού κόσμου , της χώρας που βοήθησε να κερδηθούν δύο καταστροφικοί Παγκόσμιοι Πόλεμοι , της χώρας που , που , που … Οι Αμερικανοί πάντα απρόβλεπτοι …
               Πως φτάσαμε όμως εδώ ; Φοβάμαι ότι η άγνοια , η ξενοφοβία , η έλλειψη αληθινής κουλτούρας αλλά και παιδείας , σύγχρονα παγκόσμια χαρακτηριστικά , έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα . Η Αμερική βγαίνει λαβωμένη από αυτή την προεκλογική διαδικασία , κατά την οποία επικράτησαν ο διχαστικός λόγος και οι τραγελαφικές ακρότητες . Ας ελπίσουμε για το καλό όλων μας , ότι οι πληγές θα επιλυθούν γρήγορα .
               Άκουσα με κάποια ανακούφιση , οφείλω να το πω , τις πρώτες δηλώσεις του Ντόναλτ Τραμπ  μετά τη μεγάλη νίκη του , όταν μίλησε για ενότητα και συμπόρευση όλων , για μια καλύτερη Αμερική . Είναι ξεκάθαρο πια ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τους πολιτικάντηδες πολιτικούς και ψάχνει για κάτι καινούργιο . Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα . Έτσι βρίσκουν ελεύθερο χώρο και μπουκάρουν λαϊκιστές του τύπου Μπέπε Γκρίλο , Μαρίν Λεπέν , Νάτζελ Φάρατζ , που φαντάζομαι θα τρίβουν τα χέρια τους με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ . Και εδώ καραδοκεί ο μεγάλος κίνδυνος να παρασυρθούν οι λαοί από κούφιους λαοπλάνους της Δεξιάς ή της Αριστεράς , σε ακρότητες με απρόβλεπτες συνέπειες . Το παγκόσμιο πεδίο βρωμάει μπαρούτι .
               Μέρες του Μεσοπολέμου έρχονται δυστυχώς στο μυαλό , αλλά αυτή τη φορά δεν μας παίρνει για μια παγκόσμια σύρραξη . Θα είναι το τέλος όλων μας ! Ας ελπίσουμε ότι η Αμερική θα βρει σύντομα τον βηματισμό της και θα ξεπεράσει τα τωρινά αδιέξοδα . Ας αφυπνιστούμε λοιπόν έγκαιρα , ας αφήσουμε παλαιομοδίτικες ιδεοληψίες και ας αντικρίσουμε τη νέα πραγματικότητα . Οι καιροί ου μενετοί .


               Β.Π.- Βόλος 11/11/2016   

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

                         Υποσχόταν έρωτα και μοίραζε Υπουργεία

               Ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης ήταν αρχηγός του  κόμματος των Κυανολεύκων , από τη δεκαετία του 30 και σήμερα το όνομά του έχει καταντήσει συνώνυμο της γραφικότητας .
               Γεννήθηκε το 1895 στο Αδραμύττι της Μικράς Ασίας με το όνομα Τηλέμαχος Νταλάκας . Κατά την διάρκεια του Α΄Παγκ.Πολέμου η οικογένειά του κατέφυγε στη Μυτιλήνη . Πήρε μέρος ως λοχίας στη Μικρασιατική Εκστρατεία , αλλά όταν επέστρεψε στο νησί του , είχε τρελαθεί λόγω μιας ερωτικής απογοήτευσης . Έτσι ανέβηκε στην Αθήνα με ένα καπέλο που δεν αποχωριζόταν ποτέ και με τις μπερδεμένες του ιδέες .
             Στα 30 του γυρνούσε στους δρόμους της Πρωτεύουσας πάντα ντυμένος κομψά και έβγαζε λόγους υποσχόμενος ευδαιμονία , ως μέλλων Κυβερνήτης , ενώ είχε αποκτήσει και το παρατσούκλι ¨ πρόεδρος ¨ .
             Καλούσε όποιον ενδιαφερόταν να μπει σε κάποιο υπουργείο να δηλώσει το όνομά του και να του δώσει δύο δραχμές για τα έξοδα ορκωμοσίας , ενώ υποσχόταν και την ίδρυση υπουργείου έρωτα .
             Βέβαια στα καφενεία οι άνθρωποι τον πείραζαν , αλλά εκείνος συνέχιζε να λέει το στιχάκι του : ¨ Αθηναίοι βγάλτε με και θα περνάτε φίνα , φρενοκομεία πάμπολλα θα κτίσω στην Αθήνα ¨ .
             Η φήμη του γρήγορα ξεπέρασε τα όρια της πλατείας Συντάγματος και έτσι μεγάλα αυτοκίνητα κατέφθαναν από κάθε πλευρά της πόλης για να τον μεταφέρουν σε εκδηλώσεις της αριστοκρατίας , η οποία λάτρευε να διασκεδάζει με τους λόγους του .
             Είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο ψυχιατρείο και κάθε φορά που έβγαινε από εκεί δήλωνε πως δεν θα ξαναασχοληθεί με την πολιτική και πως μόνον θα λέει την γνώμη του , σε όποιον του τη ζητά . Το έτος 1956 όταν παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής , ένας φαρσέρ παρέδωσε σημείωμα στον Δελαπατρίδη , που έλεγε ότι τον καλεί ο Πρόεδρος της Βουλής να ορκισθεί Πρωθυπουργός . Εκείνος αμέσως ετοιμάστηκε βάζοντας τα καλά του και μαζί με ένα πλήθος από πίσω του να τον επευφημεί έφτασε στη Βουλή . Την ώρα που έδειχνε στο φρουρό της πύλης το σημείωμα , έτυχε να βγαίνει ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Τάκης Ροδόπουλος , ο οποίος αφού κατάλαβε τη φάρσα και μη θέλοντας να τον κακοκαρδίσει , του είπε : ¨ Πρόεδρε ο Βασιλεύς απουσιάζει και ο Αρχιεπίσκοπος είναι άρρωστος . Τι λες ; Να το αναβάλουμε ; ¨
            Έτσι , ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης ικανοποιημένος υποκλίθηκε και αποχώρησε . Τελικά , κατέληξε αλκοολικός και πέθανε τον Ιούνιο του 1960 στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας , μετά από νοσηλεία 20 ημερών κατά την διάρκεια της οποίας δεν ήρθε κανείς να τον επισκεφτεί . Κηδεύτηκε από τον Δήμο Αθηνών .


           Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος , 7/11/2016     
Δέκα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

               Οι δέκα πιο δημοφιλείς ειδικότητες , που περισσότερο ζητούνται σε 14 χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένων και των Η.Π.Α , που έχουν σχέση με την υψηλή τεχνολογία , όπως αναφέρει η ¨ Καθημερινή ¨ είναι :
               1 . Στη τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους .
               2 . Στην εις βάθος αναζήτηση και ανάλυση στατιστικών δεδομένων .
               3 . Στην ανάπτυξη τεχνολογίας κινητών συσκευών .
               4 . Στη διαχείριση συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων .
               5 . Στο σχεδιασμό περιβάλλοντος διάδρασης με τον χρήστη .
               6 . Στην ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών .
               7 . Στην ενσωμάτωση των κατανεμημένων λογισμικών μεταξύ πελατών και διακομιστών .
               8 . Στον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του Διαδικτύου και στην ανάπτυξη πλαισίων .
               9 . Στον σχεδιασμό αλγορίθμων .
             10 . Στην ανάπτυξη της γλώσσας προγραμματισμού java .
               Σήμερα οι πιο περιζήτητες δεξιότητες σε Γαλλία , Γερμανία , Ινδία , Ιρλανδία , Η.Π.Α., και Ισπανία είναι η ειδίκευση στη τεχνολογία υπολογιστών νέφους και κατανεμημένων συστημάτων λογισμικού και η αναζήτηση και ανάλυση δεδομένων .
              Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 4/11/2016  .



                                         Στα 93 του και εργάζεται


                Είναι σήμερα 93 ετών και εξακολουθεί να εργάζεται . Δεν διάβασες λάθος φίλε αναγνώστη . Είναι μία πραγματικότητα . Ο Ζάχος Χατζηφωτίου γράφει και στις μέρες μας το χρονογράφημά του στην ¨ Εστία ¨ . Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος τον Οκτώβρη του 1940 ήταν, όπως λέει ο ίδιος , 17 ετών . Σήμερα είναι 93 ετών υγιέστατος και αισιόδοξος για το ¨ αύριο ¨ .
               Γεννήθηκε στην Πλάκα και αποφοίτησε από το πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών . Στα δεκαεπτά του απέδρασε στην Αίγυπτο  και πήρε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις . Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογενείας του , μέχρι το 1956 . Από εκείνη τη χρονιά και για έξι χρόνια διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι .
              Από το 1962 μέχρι το 1970 εμφανίστηκε ως συγγραφέας και δημοσιογράφος . Αργότερα έγραφε χρονογραφήματα στην εφημερίδα ¨ Καθημερινή ¨ , στον ¨ Ταχυδρόμο ¨με το ψευδώνυμο ¨ Ίακχος¨ και στα ¨Νέα¨ ως ¨ Διακριτικός ¨ . Έχει γράψει πάρα πολλά βιβλία και έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την εκπομπή που είχε στη τηλεόραση με τον τίτλο ¨ Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου ¨ .
             Παντρεύτηκε δύο φορές . Η Τζένη Καρέζη υπήρξε μια από τις δύο σε ένα γάμο που διήρκησε πέντε χρόνια , από το 1962 μέχρι το 1067 . Εκείνη , ¨όμως¨, τον χώρισε διότι δεν της ήταν πιστός .
            Σήμερα στα 93 του χρόνια , όπως λέει , αν και μεγάλος σε ηλικία , εξακολουθεί να εργάζεται .
           Αρθρογραφεί στη εφημερίδα ¨ Εστία ¨ και παραμένει πρόεδρος σε πολλά ιδρύματα . Δεν φοβάται μάλιστα τον θάνατο . ¨ Γιατί να τον φοβηθώ ; Είμαι 93 ετών . Μπορεί να μην είμαι 20 ετών , αλλά προς το παρόν δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα υγείας ¨ .
           Και συνεχίζει , αναφερόμενος για τη συγγραφική του αγάπη : ¨ Έχω γράψει μέχρι τώρα 31 βιβλία , αλλά έχω πρόβλημα με τα θέματα . Δεν ξέρει κανείς τι να γράψει , έτσι όπως είναι τα πράγματα ¨ .
          Υποστηρίζει δε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή του . ¨ Και ποιου τη ζωή δεν έχει επηρεάσει ; Όταν για παράδειγμα είχα μία σύνταξη με 45 χρόνια σε εφημερίδες , πάνω από 2.000 Ευρώ και τώρα παίρνω κάτω από 1.000 Ευρώ, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά . Αυτό δείχνει ότι το Κράτος με κλέβει αυτή τη στιγμή ¨, τονίζει .
          Πιστεύει ότι ακόμα και με εκλογές δεν θα αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα και λέει ότι αν οι Έλληνες κληθούν να πάνε στις κάλπες , θα είναι ό,τι ποιο επικίνδυνο μπορεί να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή . Αυτή τη στιγμή , αν ήταν νέος , θα έφευγε από τη χώρα , για μια καλύτερη ζωή . Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχτεί ότι ¨ διοικούν ουσιαστικά οι υπάλληλοι της Τρόϊκας τη χώρα μου ¨ .
          Βέβαια , ο Ζάχος Χατζηφωτίου , ανεξάρτητα από την πολιτική συνείδηση για την κατάσταση στη χώρα μας , υπήρξε μια ζωή λάτρης του γυναικείου φύλου . ¨ Τι θέλετε να ήμουν ; Του ανδρικού ; Οι πιο πολλοί στην τηλεόραση , έτσι είναι . Εγώ προτίμησα τις γυναίκες ¨. Καταλήγει χαριτολογώντας .
          Αγαπητέ Ζάχο . Η παρουσία σου στον καθημερινό Τύπο , σε όλους εμάς τους παλιούς , δίνει χαρά και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα της ζωής . Με το βροντερό ¨ παρόν¨ σου , μας λες ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ηλικίες , αλλά το πώς αισθάνεται κανείς ,κάθε πρωί , όταν ξυπνά , για να αντιμετωπίσει μια σκληρή πραγματικότητα .
Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος , 3/11/2016