Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Οι βάρβαροι


               Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι ;

               Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα .

 

                Γιατί μέσα στη Σύγκλητο μια τέτοια απραξία ;

                Τί κάθοντ’οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε ;

 

                Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα .

                Τί νόμους να κάμουν οι Συγκλητικοί ;

                Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν .

 

                 Γιατί ο αυτοκτάτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη

                 και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη ;

                 Στον θρόνο επάνω,επίσημος φορώντς την κορώνα;

 

                 Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα .

                 Κι ο αυτοκράτωρ περιμένειναδεχθείτοαρχηγότους

                 Μάλιστα ετοίμασε για να του δώσει μιαπεργαμηνή

                 Εκεί τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα .

 
                 «Περιμένοντας τους βαρβάρους»  - Κ . Καβάφης 

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ραντεβού στη Βραζιλία το 2014


               Αυτό που θέλεις , είναι να κερδίζεις και να προκρίνεσαι και αυτό συχνά απαιτεί ψυχή , πάθος και αλληλεγγύη .

               Aγωνιστικά δεν μπορούμε να κάνουμε κουβέντα αν αξίζαμε να περάσουμε . Ήμασταν καλύτεροι από τους Ρουμάνους και δεν υπήρχε περίπτωση να μην διαχειριζόμασταν το ματς ακόμη και από όποιες δύσκολες στιγμές . ( Σκορ : Ελλάς-Ρουμανία 3-1 / Ρουμανία-Ελλάς 1-1)

                Το πρώτο 15λεπτο της πίεσης και το πρώτο 15λεπτο μετά τη ισοφάριση , αποτελούν τα δύο σημεία αναφοράς , χωρίς όμως να μας κάνουν ποτέ μεγάλες φάσεις . Αυτού του είδους οι εθνικές  ομάδες , όση ώρα και να παίζουν απέναντί μας , δεν πρόκειται να μας προβληματίσουν .

               Φυσικά σε ακόμη μια βραδιά χωρίς στερήσαντες , οφείλουμε κάποια μπράβο ξεχωριστά : Στην αυταπάρνηση του Καραγκούνη , που έβγαλε τη μαγική πάσα στο γκολ . Στην εικόνα του καλυτέρου Χολέμπας με την φανέλα της Εθνικής , που είχε μέχρι το 90ον λεπτό , αστείρευτες δυνάμεις για κούρσες . Στον Σαλπιγγίδη που βοήθησε αγόγγυστα στο πλευρό του λαβωμένου Τοροσίδη . Την απίστευτη σιγουριά που εκπέμπει ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος στο κέντρο της άμυνας . Την ποιότητα του Σαμαρά που ξέρει πότε πρέπει να παγώσει τους ρυθμούς . Προσθέστε το απροσπέλαστο  δίδυμο Μανιάτη και Τζιόλη και έχετε εικόνα Ο Σιόβας έκανε ένα ακόμα αψεγάδιαστο ματς και ο Καρνέζης ¨ ρέφαρε ¨ το γκολ της Αθήνας με μία σημαντική επέμβαση αμέσως μετά το 1-1 .

               Και ερχόμαστε στην εκτελεστική δεινότητα του Μήτρογλου , που όμοιά της είχαμε να δούμε από τα χρόνια του Αναστόπουλου στην Εθνική ομάδα . Η σιγουριά του , δίνει σε όλη την ομάδα φτερά , αφού ξέρεις πως αν του δοθεί ευκαιρία θα σκοράρει !

               Η Ελλάδα πέρασε πανάξια τη Ρουμανία , κάτι που αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοι , αλλά δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με το χθες . Θα ασχοληθούμε με όλα αυτά , που μας κάνουν να αισιοδοξούμε στο δρόμο για το Μούντιαλ της Βραζιλίας . 

 

Β.Π. – Νοέμβρης 2013 .

      

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Φαινόμενο πνεύματος και αντοχής


               Την Τετάρτη 30-10-2013 , ¨ έφυγε ¨ από τη ζωή ένας μύθος του γραπτού λόγου . Ο πολυτάλαντος και πολυδιάστατος Νίκος Φώσκολος (1927-2013) απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών .

                Η ζωή τον είχε ¨προικίσει¨ με πολλά τάλαντα . Συγγραφέας , μυθιστοριογράφος , σεναριογράφος , κριτικός ραδιοφώνου και θεάτρου , σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης .

                Φαινόμενο πνεύματος και αντοχής έγραψε τα σενάρια σε 70 περίπου ταινίες . Η αποθέωση στις παραγωγές του ήταν σε δύο τηλεοπτικές σειρές . Η ¨Λάμψη¨ (1991) που κράτησε 14 χρόνια (1991-2005) κάνοντας 3457 επεισόδια . Επίσης η τηλεοπτική σειρά ¨ Καλημέρα ζωή ¨ (1993) που κράτησε 13 χρόνια (1993-2006) .

                 Είναι να θαυμάζει κανείς τη συγγραφική δεινότητα του Νίκου Φώσκολου , όταν σε συνεχείς χρονικές περιόδους έγραφε τα σενάρια συγχρόνως και για τα δύο ανωτέρω σήριαλ . Και μιλάμε για χιλιάδες επεισόδια και για χιλιάδες ώρες εργασίας .

                 Όλη η Ελλάδα , ακόμη και σήμερα θυμάται την τηλεοπτική σειρά ο ¨ Άγνωστος πόλεμος ¨ (1971) , που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας . Θυμάμαι όταν έπαιζε η σειρά ερημώνονταν δρόμοι και πλατείες πόλεων και όλοι παρακολουθούσαμε με αγωνία τη συνέχεια του τηλεοπτικού δράματος .

                Αυτός ήταν ο Φώσκολος . Ένας ¨χείμαρρος¨και ¨καταρράκτης ¨ σε ιδέες , που δεν σταματούσε πουθενά .

                Τό είχε καμάρι , που πήρε 12 βραβεία σε ταινίες και 10 βραβεία σε τηλεοπτικές σειρές . Μάλιστα μια ταινία του με τίτλο ¨Το χώμα βάφτηκε κόκκινο¨, ήταν υποψήφια για oskar το έτος 1966 .

                O ίδιος πάντα έλεγε :

-         Όλη μου η παρέα είναι στον Παράδεισο ...

-         Μου λείπουν πολύ όλοι τους ...

-         Κάθε σκηνή που βλέπω μου θυμίζει και τα γυρίσματα που κάναμε ...

-         Είναι σα να ξαναζώ ...

-         Ό,τι είχα να δώσω το έδωσα .

-         Ό λαός είδε το έργο μου , με αγάπησε και αυτό με ικανοποιεί απόλυτα .

-         Δοξάζω τον Θεό γιατί μου τα έδωσε όλα στη ζωή μου .

 

Β.Π . – Βόλος 15-11-2013  .                     

 

Για μένα έχει σημασία η θετική σκέψη


               Γράφει στη σελίδα 174 του βιβλίου του με τίτλο ¨Κι όμως ήταν όμορφα¨ , ο Βολιώτης Φυσικός Λευτέρης Τσίλογλου :

            ¨ ...Αργότερα στο νέο Χημείο του Πανεπιστημίου της Αθήνας έγινε κατάληψη , έτος 1976 , από κάποιους φοιτητές και μερικοί επώνυμοι αρθρογράφοι , τους μοίραζαν αφειδώς αγωνιστικές επωμίδες . Το Χημείο είχε αποκλειστεί με την απειλή των καταληψιών , της ανατίναξης του κτιρίου με τα χημικά υλικά που περιείχε . Από κάτω πλήθος οπαδών και περιέργων . Ανάμεσά τους κι εγώ .

               Η αστυνομία παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις . Θυμάμαι μια μέρα νέους να βρίσκονται στην ταράτσα σε κατάσταση αμόκ . Αυτή τη φορά δεν πέταγαν τα σακάκια τους . Ξερίζωναν τις πλάκες και τις πετούσαν στο πεζοδρόμιο . Αυτές όταν έφταναν στην άσφαλτο γίνονταν θρύψαλα κάτω από τις ιαχές και τις επιδοκιμασίες του πλήθους . Ένας άλλος έφερνε χημικά όργανα , δοκιμαστικούς  σωλήνες και φιάλες , τις οποίες πέταγε κάτω

                Εκείνη τη μέρα μαζί τους έσπασε οριστικά κάτι μέσα μου . Ήταν ένα σημείο καμπής . Ένιωσα ξένος Και μόνος . Ένιωσα την ανάγκη να κρυφτώ , για να κρύψω την ντροπή και την απογοήτευσή μου . Σαν το λαβωμένο που χώνεται στη φωλιά του να γλείψει τις πληγές του . Λένε , ότι η καταστροφή είναι μια ηδονή . Δεν το ξέρω . Δεν τη δοκίμασα , αλλά  - να το ξεκαθαρίσω – δεν μου λείπει . Οι καταστροφές για μένα είναι η ¨ νύχτα των κρυστάλλων¨ .

               Ο προοδευτικός άνθρωπος , ο δημοκράτης , ο Αριστερός είναι αυτός που ωθεί την κοινωνία προς την πρόοδο . Είναι ο καινοτόμος , ο πρωτοπόρος , ο οργανωτής αυτής της πορείας . Δεν προσχώρησα ποτέ στην ¨επαναστατική άποψη¨ :

-         Καταστρέψτε τα πάντα ! ... Πάνω στα ερείπια της σάπιας κοινωνίας θα οικοδομήσουμε τη νέα !

-         Όχι ! Όχι ! Δε συμφωνώ .

Το πείραμα έγινε στην ιστορία και η νέα κοινωνία εμφάνισε τα ίδια και ίσως χειρότερα χαραχτηριστικά .

                  Για μένα σημασία έχει η θετική σκέψη . Πως θα βελτιώσουμε το υπάρχον , πως θα άρουμε κατά το δυνατόν τις κοινωνικές αδικίες , πως θα εξασφαλίσουμε σ’όλους τους πολίτες της χώρας ένα ελάχιστο αξιοπρεπούς ζωής .  

                  Οι καταστροφές , που σήμερα είναι σε ημερήσια διάταξη , μου είναι ανυπόφορες . Ό,τι αγοράστηκε χρειάστηκε κάποια δαπάνη και πίσω της κρύβονται ο κόπος κι ο ιδρώτας κάποιων ανθρώπων . Επειδή υπάρχουν άτομα που νέμονται τον δημόσιο πλούτο , επειδή υπάρχουν κάποιοι μπαγάσηδες που πλουτίζουν παράνομα , αυτό δε σημαίνει ότι δικαιώνεται η άποψη της καταστροφής . Οργάνωσε μια εξόρμηση , ένα κίνημα γι’αυτά τα προβλήματα .

                   Η καταστροφή είναι φασισμός !

                   Έχετε την ψευδαίσθηση ότι το αστυνομικό αυτοκίνητο που καίγεται δεν θα αντικατασταθεί ; Σας γεμίζουν τέτοιου είδους ιδεολογήματα ; Όχι ! Να είστε σίγουροι ότι αυτά που καταστρέφονται θα αντικατασταθούν . Η δαπάνη όμως αναγκαστικά αυτή μειώνει και την ικανότητα της Πολιτείας για αποτελεσματικότερη κοινωνική πολιτική .

                     Σε λίγες μέρες έγινε μια συμφωνία ειρηνικής αποχώρησης . ¨ Ο γέγονε γέγονε ¨ .

                     Δημιουργήθηκε ένας διάδρομος ασφαλείας και οι καταληψίες έφυγαν τροπαιοφόροι , κάτω από τον ήχο των χειροκροτημάτων , στα σπίτια τους . Οι ζημιές των εκατομμυρίων δεν συζητήθηκαν ποτέ . Οι διάφοροι παρατρεχάμενοι , που σε άλλες περιπτώσεις βγάζουν από τη μύγα ξίγκι κάνοντας ¨ εξονυχιστικό ρεπορτάζ ¨, στην προκειμένη περίπτωση σφύριζαν αδιάφορα .

                    -Καλά ! Εσύ τι προτείνεις , Λευτέρη ; Να έπαιρναν κατασταλτικά μέτρα και να έλυναν τα προβλήματα στα δικαστήρια

                    -Όχι δεν πιστεύω πως κατασταλτικοί νόμοι λύνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις . Όχι ! Όμως χρειάζεται μια κοινωνική άμυνα , ένα κλίμα ηθικής καταδίκης και κάθετης απομόνωσης τέτοιων πράξεων . Να μη βρίσκουν πουθενά κοινωνική στήριξη , να νιώθουν στο πετσί τους τη γενική αποστροφή του κοινωνικού συνόλου .

-         Όμως εδώ έχουμε ανθρώπους που ωραιοποιούν τους κακώς εννοούμενους ¨κοινωνικούς αγώνες¨, που με τη στάση τους , με τις δηλώσεις τους , οπλίζουν ηθικά τον κοινωνικά παρείσακτο που , μη ελεγχόμενος , στη συνέχεια παρερμηνεύει αυτή τη στήριξη και αυτοανακηρύσσει τον εαυτό του σε δικαστή αλλά και δήμιο . Μέσα σε τέτοιους ανθρώπους βγήκαν οι ¨εκτελεστές¨ των επόμενων χρόνων .

-         Η κοινωνία με τη συμπεριφορά της άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και σήμερα τρέχει και δε φτάνει..   

 

 

 

 

Ο αντίπαλός μου


               Είναι αντίπαλός μου ο χρόνος . Αυτός πάντα θα με κηνυγάει ή θα τον κηνυγάω .  Πώς θα κερδίσω ; Πολλοί αναρωτήθηκαν ...

               Προσπάθησαν να συμφιλιωθούν μάταια , δίχως αποτέλεσμα . Μα πως να παλαίψεις και να ανταγωνιστείς κάτι , το οποίο είσαι εσύ ο ίδιος .

               Η κάθε στιγμή , η κάθε ώρα , η κάθε κίνηση , η κάθε λέξη , η κάθε ασχολία μας ανήκει . Είναι ουσιαστικά , δική μας απόφαση και ευθύνη με ποιο τρόπο θα ξοδέψουμε το χρόνο μας , δηλαδή τη ζωή μας . Ας αναλογιστούμε που θα διοχετεύσουμε την προσοχή μας , την ενέργειά μας , τη σκέψη μας και θα δώσουμε κομμάτι από τον εαυτό μας .

               Αξίζει ; Έχει σημασία ; Είμαι ικανοποιημένος ; Με γεμίζει ; Με βοηθάει επί της ουσίας ; Θα νιώσω περήφανος μετά από καιρό αν γυρίσω πίσω ;

               Αν μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω , θα διαπιστώναμε ότι πολύ λίγα από όσα ασχολούμαστε αξίζουν την προσοχή μας και ότι πολλά από αυτά που δεν καταπιανόμαστε μας φωνάζουν δυνατά : ¨ Θέλω το χρόνο μου ¨ . Εμείς άραγε τα ακούμε ;

                Κι αν ναι τι κάνουμε γι’αυτά ; Έστω και μια προσπάθεια , να ασχοληθούμε με κάτι πραγματικά σημαντικό και να παραβλέψουμε κάτι το ανούσιο και δευτερεύον.

                Έχει σημασία διότι αποδεικνύει ότι δεν αφήσαμε τον χρόνο να φύγει άσκοπα .

 

                 Β.Π. Βόλος 14-11-2013 .  

               

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τα αρχαία Ελληνικά


               Κύμα αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων φιλολόγων και γλωσσολόγων , έφερε η απερίγραπτη ¨κατεδαφίστρια¨ των πάντων κ. Ρεπούση . Κήρυκας των μωροφιλόδοξων Εθνομηδενιστών . Αφού προκλητικά παραποίησε και διαστρέβλωσε ιστορικά στοιχεία , τα έβαλε και με τα θρησκευτικά . Τα θεωρεί πλεονασμό και επιβλαβή , για την ανθρωπιστική παιδεία των παιδιών μας . Δεν άργησε όμως να τα βάλει και με την Αρχαία Ελληνική γλώσσα . Την χαραχτήρισε νεκρή γλώσσα και συνιστά τον περιορισμό της

Δεν χρειάζεται ανάλυση των προθέσεων και των στόχων της

Κατεδάφιση των πάντων και ρότα για το χάος .

               Nεκρή γλώσσα κατά τους γλωσσολόγους είναι αυτή που δεν διαθέτει πια φυσικούς ομιλητές . Η γλώσσα όμως των Αρχαίων επιζεί μέσα από την εξέλιξη της Νέας Ελληνικής γλώσσας , όπως ακριβώς επιβιώνουν χαραχτηριστικά των προγόνων μας μέσα από εμάς . Αυτό το σπάνιο εργαλείο της διανόησης , πέρασε δημιουργικά και αναλλοίωτα από τον Όμηρο στους Ευαγγελιστές , στην Ελληνιστική εποχή , στο Βυζάντιο , τον Μακρυγιάννη , ως και σήμερα στον Ελύτη . Συνεπώς κ. Ρεπούση τα Αρχαία δεν είναι νεκρή γλώσσα . Νεκρά είναι τα αισθήματά σας , για το ελληνικό γένος . Η Αρχαία Ελληνική γλώσσα , στέκει αστείρευτη πηγή από την οποία δανείζεται και γεύεται τα νάματά της η νεο-ελληνική . Ακένωτη τροφοδρότρα , που εμπλουτίζει ακόμα και ξένες γλώσσες . Μια ματιά στην ορολογία της ιατρικής και άλλων επιστημών θα μας πείσει . Είναι με λίγα λόγια ένα καίριο ιδεολογικό ζήτημα , όχημα της διαιώνισης της φυλής μας . Μέγα φυλετικό επίτευγμα . Η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία , όχι μόνον δεν πρέπει να εξοστρακιστεί από τα σχολεία , αλλά και να ενισχυθεί . Είναι η φυλετική μας κληρονομιά . Τα παιδιά μαθαίνουν Αγγλικά από την Α΄Δημοτικού . Γιατί δε θα μπορούν να μάθουν την Αρχαία ; Για το Γυμνάσιο απόλυτα επιτακτική . Όσο για το Λύκειο ας εξαιρεθούν τα τμήματα πρακτικής εκπαίδευσης .

               Εμείς οι Έλληνες δεν διαθέτουμε πολλά πράγματα σε σχέση βέβαια με άλλους λαούς . Εκτός βέβαια τον ήλιο και τη θάλασσα .  Διαθέτουμε όμως ένα θησαυρό που κανείς δεν έχει . Είναι αυτή η ίδια η γλώσσα μας , που μιλιέται και γράφεται πάνω από 3.500 χρόνια . Από τούτον , τον απόμακρο βράχο με όργανο τη γλώσσα άρχισαν όλα . Η Φιλοσοφία , η ποίηση , το Θέατρο η Αρχιτεκτονική...

Η παιδεία μας πήρε έναν έντονο χρησιμοθηρικό χαραχτήρα .

Όλα θυσία στον Μαμμωνά . Χάσαμε το λόγο , που είναι ανάλειμμα κατά της κτηνωδίας . Όταν δεν έχουμε λόγο να διατυπώσουμε σκέψεις και αισθήματα , βρίζουμε , δέρνουμε, εγκληματούμε . Η γλώσσα μας σήμερα εκχυδαΐζεται , ασελγείται , βιάζεται . Κι όμως οι Αρχαίοι Έλληνες την τιμούσαν . Ο Ετεοκλής , ο γιος του Οιδίποδα εκλιπαρεί τον Δία , για τη σωτηρία των Θηβών : ¨ Μη πόλιν πανόλεθρον εκθαμνίσετε , Ελλάδος φθόγγον χέουσα ¨. Δηλ. Μην αφανίσεις την πόλη αυτή , γιατί οι κάτοικοί της μιλούν Ελληνικά . 

               H Aρχαία Ελληνική γλώσσα είναι ένα όργανο με το οποίο μπορείς να εκφρασεις με ακρίβεια και λιτότητα τα πιο υψηλά νοήματα και αισθήματα . Εδώ διακρίθηκαν οι Λακεδαίμονες . Γνωστό το ¨ Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν¨.Για κάθε αντικείμενο και έννοια , για κάθε σκέψη , για κάθε Επιστημονική Φιλοσοφική αναζήτηση τα Αρχαία έχουν τη λέξη τους . Όταν οι Άγγλοι δυσκολεύονται να βρουν μια κατάλληλη λέξη λένε : ¨ the GREEKS must have a word for it ¨ δηλ. η Ελληνική θα έχει τη λέξη που ζητάτε . Η ασχολία μας με τα Αρχαία , βελτιώνει πολύ τη χρήση της μητρικής γλώσσας , την ορθογραφία , την έκφραση με ορθές και σύντομες προτάσεις . Ωστόσο αν ρωτήσουμε ένα παιδί αν του αρέσουν τα Αρχαία θα πει όχι ! Και τούτο γιατί βασανίζεται με τη Γραμματική και το Συντακτικό τους και το απεχθάνεται .

               Πελαγώνει σε άχρηστες επεξεργασίες και δεν μυείται στον παράδεισο των ιδεών και της σοφίας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας . Θυμάμαι στα χρόνια μας

 όλη τη χρονιά τη βγάζαμε , με 3-4 σελίδες των Αρχαίων (Ζούκη) και μέλημά μας ήταν οι μετοχές και τα απαρέμφατα

               Αλήθεια πόση σχέση και πόση γνώση έχουν οι σημερινοί Έλληνες με τον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο ; Ποιος ασχολείται με τα λεκτικά αριστουργήματα του Περικλή ; Την πολιτική αγωγή του Πλάτωνα ; Τους ανατόμους ψυχής και πνεύματος Σωκράτη και Αριστοτέλη ; Ακόμα και στα Αρχαιολογικά Μουσεία , ελάχιστοι επισκέπτες παρατηρούν τα εκθέματα με ενδιαφέρον . Οι πιο πολλοί τα προσπερνούν με μια ματιά . Πόσοι Έλληνες ασχολούνται με τις ανυπέρβλητες των Αρχαίων τραγωδών . Πόσοι έχουν την υπομονή και τη δύναμη σαν άλλες φίλεργες μέλισσες ν’απανθίζουν από τα σοφά συγγράμματα των Αρχαίων , το υπέροχο εκείνο νέκταρ , που συντελεί στο φωτισμό του Γένους και τη γνήσια ανθρωπιστική παίδευση ; Και να σκεφτεί κανείς , πως στα Πανεπιστήμια των άλλων χωρών , διδάσκονται συστηματικά τα Αρχαία Ελληνικά .

               Στην Ελλάδα όχι μόνο η γλώσσα αλλά και η ιστορία υποβαθμίστηκαν με αντεθνικές και ανιστόρητες θεωρίες σκοταδισμού .

               Όχι κ. Ρεπούση . Τα Αρχαία Ελληνικά μας χρειάζονται . Είναι η νερομάνα που δίνει δύναμη στη φυλή των Ελλήνων . Δεν θα καταπιούμε την κληρονομιά μας . Την έχουμε ανάγκη , για να αντλούμε διδάγματα , αιωνίου κύρους και αξίας . Κι όσο κι αν προσπαθήσετε δεν θα τα γκρεμίσετε για να μας οδηγήσετε στο χάος .

 

             Κων/νος Παπακωνσταντίνου – Λάρισα 6-11-2013  

  

                                      

Πέρασαν 40 μέρες


Πέρασαν κιόλας 40 μέρες από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 , μέρα που λάβαμε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου της αλησμόνητης Προέδρου μας , της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νομού Μαγνησίας ¨ΙΩΝΕΣ¨  Άννας Αϊβαζόγλου .

               ¨Έφυγες¨ ξαφνικά και απρόσμενα αγαπημένη μας Άννα , σαν το πουλί που δραπετεύει από το ξεχασμένο ανοιχτό κλουβί , σαν τον δυνατό αέρα σε ξαφνικό μπουρίνι .              

 

               ¨Ανέβηκες ¨ ψηλά στους ουρανούς , Άννα . Πήγες να συναντήσεις τους φίλους σου , συμπολίτες , ¨ εργάτες του πολιτισμού ¨, που έδωσαν όλο το ταλέντο τους , για το Βόλο για τη Μαγνησία .

                 Aπό τους πρώτους που θα συνάντησες , πρέπει να ήταν ο αείμνηστος Ηλίας Λεφούσης . Ο συγγραφέας με θέματα παρμένα από την Εθνική μας Αντίσταση και όχι μόνο .

                 Τον Παναγιώτη Κατσιρέλο , συγγραφέα του Μικρασιατικού πόνου , των αλησμόνητων πατρίδων και των καημών της προσφυγιάς .

                 Τον λαογράφο Κίτσο Μακρή . Έναν ακαταπόνητο και ακατάβλητο ερευνητή της ιστορίας του τόπου μας . Έναν πνευματικό άνθρωπο , που περιηγήθηκε και μελέτησε , για πολλά χρόνια , το Πήλιο και τα χωριά του . Έναν μελετητή , που με τα ευρήματά και τα κείμενά του μας έφερε πιο κοντά του , να γνωρίσουμε τον ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ και το έργο του .

                Τον αξέχαστο καλό φίλο δικηγόρο Νίκο Κολοβό , που ασχολήθηκε παράλληλα με τη δουλειά του , με την τέχνη του κινηματογράφου . Οι μελέτες και τα βιβλία που ¨άφησε¨ ο Νίκος , τον καθιέρωσαν στο πανελλήνιο ως τον ¨θεωρητικό του κινηματογράφου ¨.

                Τον αλησμόνητο φιλόλογο Βαγγέλη Σκουβαρά , που υπηρέτησε αρκετά χρόνια σε Γυμνάσια της Μαγνησίας , ερευνητή και συγγραφέα διαφόρων βιβλίων , που τον ανέδειξαν σε Πανεπιστημιακό δάσκαλο .

                Τον δικηγόρο Μένιο Μουρτζόπουλο . Έναν επιστήμονα με πολλά ταλέντα . Φιλόσοφος , νομικός , μουσικός . Τα είχε όλα . Και είχε άποψη για όλα .

              Τον σεμνό και ακούραστο ερασιτέχνη – φωτογράφο Δημήτρη Λέτσιο , που αποθανάτισε με τις φωτογραφικές μηχανές του σπάνιες φυσικές ομορφιές από Βόλο , Πήλιο και Θεσσαλία .

              Τον δημοσιογράφο και νομικό , αείμνηστο διευθυντή της ¨ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ¨ Τάκη Οικονομάκη , που ήταν στα χρόνια του μεσοπολέμου η ¨χρυσή¨ πένα της δημοσιογραφίας .

              Αυτούς και άλλους πολλούς θα συναντήσεις αγαπημένη μας Άννα , εκεί ¨επάνω¨ στα ¨ πολιτιστικά σαλόνια¨ του Παράδεισου .

              Και η φωτεινή σου παρουσία , το γλυκό σου χαμόγελο , η καλή σου καρδιά , ο γλαφυρός σου λόγος θα ομορφαίνουν την ομήγυρη .

              Πάντα θα σε θυμόμαστε .

               

              Βόλος 9-11-2013

              Βασίλης Παλαμηδάς .  

               

Τιμά με τα έργα του την αποστολή του


               Η εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας της Νέας Υόρκης ¨ Εθνικός Κήρυξ ¨ , δημοσίευσε την Κυριακή 5-10-2013 ειδικό ένθετο-αφιέρωμα στον ιερέα π. Βασίλειο Τσουρλή , που ιερουργεί στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Νιου Πορτ Ρίτσι της Φλόριντα .

               O πατέρας Βασίλειος είναι γνωστός στη κοινωνία του Βόλου . Χειροτονήθηκε ιερέας το 2004 από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο .

               Υπηρέτησε και πρόσφερε έργο σε διάφορες υπηρεσίες της Μητρόπολης Δημητριάδος , καθώς επίσης και στο Ναό της Παναγίας Γορίτσας .

               Το έτος 2010 μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη της Ατλάντα ΗΠΑ , κ Αλεξίου μετακόμισε οικογενειακώς στην Αμερική και διορίστηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου Φλόριντα , όπου για δύο έτη επιτέλεσε δημιουργικό έργο .

               Την 1η Ιουνίου 2012 ανέλαβε ιερατικός προϊστάμενος της γειτονικής κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Νιου Πορτ Ρίτσι της Φλόριντα .

               Mιλώντας για τις δραστηριότητές του , στη νέα του θέση είπε μεταξύ άλλων :

             ¨Οταν ήλθα στον Άγιο Γεώργιο δεν λειτουργούσε το σχολείο . Είχε σταματήσει πριν ενάμιση περίπου χρόνο , γιατί γινόταν γενική ανακαίνηση των αιθουσών . Με την οικονομική βοήθεια της κυρίας Λαζίδη μπορέσαμε μέσα σε τρεις μήνες να αποτελειώσουμε τις τρεις σχολικές μας αίθουσες και να τις εξοπλήσουμε με σύγχρονα όργανα διδασκαλίας και έπιπλα . Έχουμε σε λειτουργία 35 μίνιστρα δηλαδή τμήματα και προγράμματα , που όλα λειτουργούν σε εθελοντική βάση και βοηθούν πνευματικά , αλλά και σε διάφορες άλλες ανάγκες ¨ .

               Αυτά και άλλα πολλά συντελούνται εκεί στην πέραν του Ατλαντικού Ορθόδοξη ενορία της Φλόριντα από έναν φωτισμένο και δραστήριο κληρικό .

               Από το Βόλο την πόλη που ξεκίνησες το ποιμαντικό σου έργο , πατέρα Βασίλειε , σου στέλνω τις πιο εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχές , να έχεις υγεία , δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσεις το Θεάρεστο έργο σου .

 

               Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 6.11.2013 . 

  

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Φτάνουν πια οι εξυπνάδες


Είμαι αγανακτησμένος όπως οι συνάνθρωποί μου

γιατί αυτοί την χαντάκωσαν τη ζωή, την προκοπή μου .

κλείστε τις τηλεοράσεις , κλείστε όλα τα κανάλια

δεν αντέχω πια να βλέπω μαϊντανούς με άδεια κεφάλια .

Τι να πουν οι βολεμένοι που σταλιά μυαλό δεν έχουν ,

θέλουν να μας εξηγούνε πράγματα που δεν κατέχουν .

Καλοκάθονται στα ΠΑΝΕΛ να τους δείχνει η οθόνη

Τί να πουν μωρέ στο κόσμο που τον βάλαν στην αγχόνη ;               

Κάθε λίγο και λιγάκι κάνουνε ανακοινώσεις

ευτυχώς που τις βλακείες ξεστομίζουνε με δόσεις .

Ε , ρε , ψευτοπατριώτες , ρε ξεκούρδιστα ρολόγια

φτάνει η μπουρδολογία και τα ψεύτικά τα λόγια .

Κάθε λίγο και λιγάκι βάζετε καινούργιους φόρους

τον ρωτάτε τον κοσμάκη από που θα βρει τους πόρους ;

Κάθε λέξη που θα πείτε και τρανό θα είναι ψέμα ,

όλοι σας να μου χαθείτε μας ρουφήξατε το αίμα .

Ο Σουρής καλά το είπε , κάποτε με λόγια θάρρους

στη Βουλή αντί ανθρώπους έχουμε πολλούς γαϊδάρους .

Φτάνουν πια οι εξυπνάδες και μην μας υποτιμάτε

και ξυπνήσει κάποια μέρα το θηρίο που κοιμάται .

 

Χρ . Μπουρνάκος – Λάρισα 1-11-2013 .