Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Έφιππος χώρει ...


               Στην οδό Σταδίου και πλησίον της Παλαιάς Βουλής βρίσκεται ανδριάντας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη , έργο του αείμνηστου καθηγητή του Ε.Μ.Πολυτεχνείου Λάζαρου Σώχου .

               Στη βάση του έργου είναι χαραγμένες οι λέξεις : ¨ Έφιππος χώρει ανά τους αιώνας γενναίε στρατηγέ ,εις τους λαούς δεικνύων , πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι ¨.

               Προ πολλών ετών , σε γιορτή του Αρσάκειου Γυμνασίου , ο ομιλητής ετελείωσε ως εξής : ¨...της γης , η οποία εάν ερωτηθεί υπό των λοιπών αστέρων , τι καθ’όλον το διάστημα της ζωής της εποίησε , θα δείξει τον Παρθενώνα ¨ .

              Ένας μεγάλος των Γραμμάτων μας είπε τας παραπάνω ρήσεις .

               Είναι ο αείμνηστος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Γεώργιος Μυστριώτης . Πολυγραφότατος , υπέρμαχος της καθαρεύουσας με αγώνες υπέρ του γλωσσικού ζητήματος , ετέθη εις το περιθώριο και το έργον του απουσιάζει εις τα νεοελληνικά αναγνώσματα των Γυμνασίων και Λυκείων του Ελληνικού Κράτους .

               Έτσι για λόγους άκρατου φανατισμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων , οι νέοι μας στερούνται σήμερα ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ελληνικής Γραμματείας .

 
             Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 16-7-201

Γεώργιος Ν. Παλαμηδάς


        ¨Μας φέρνει το κύμα και πάμε θλιμμένοι ,

         στ’απέραντο βράδυ , που μας περιμένει ,

         χωρίς ένα φως πουθενά !

         Προφταίνουμε μόλις , δυο λόγια να πούμε,

         να πούμε δυο λόγια γι’αυτούς π’αγαπούμε

         κι αμέσως βυθάμε ξανά ...

 

                               ¨Ελεγεία¨ - Ναπ. Λαπαθιώτης

 

 

 

     Στο Βόλο γεννήθηκε , το 1951 , ο Γιώργος πριν εξήντα δύο χρόνια . Από μικρός μαζί με τον μικρότερο κατά τέσσερα χρόνια αδελφό του Δήμο , είχαν έφεση στις θετικές επιστήμες .

    Μετά την αποφοίτησή τους από το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου συνέχισαν τις σπουδές τους στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο Γιώργος και στο Μαθηματικό της Αθήνας ο Δήμος . Πτυχιούχοι καθηγητές τράβηξαν ο καθένας τον δικό του ¨δρόμο¨.

    Ο αείμνηστος Γιώργος Παλαμηδάς ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα . Μετά το πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έλαβε το πρώτο Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να συνεχίσει με το δεύτερο Διδακτορικό από Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με την οικονομική στήριξη του Αχιλλοπουλείου Κληροδοτήματος . 

    Το Λονδίνο , ένας τόπος της παγκόσμιας διανόησης και διακίνησης ιδεών αγάπησε και δεν εγκατέλειψε ποτέ . Εκεί στέριωσε , εκεί εργάστηκε , εκεί έκανε οικογένεια , εκεί πέθανε .

    Παράλληλα με τις σπουδές του ο Γιώργος ασχολήθηκε και με τις δύο άλλες ¨ αγάπες ¨ του ,την έρευνα και την μετάφραση . Η τεράστια βιβλιοθήκη του είναι ένας σπάνιος θησαυρός επιστημονικών βιβλίων που αφορούν τις θετικές επιστήμες . Στις μεταφράσεις άφησε τεράστιο έργο , μεταφράζοντας από τα Ελληνικά στα Αγγλικά  συγγράματα Ελλήνων Πανεπιστημιακών καθηγητών .

     Διορισμένος από την Αγγλική Κυβέρνηση δίδαξε σαν καθηγητής Φυσικής σε Πανεπιστημιακά Κολλέγια .

     Ήταν μελετηρός . Τον ελεύθερο χρόνο του , τον αφιέρωνε στη μελέτη της επιστήμης των Μαθηματικών . Ένα πτυχίο που του έδωσε μεγάλη χαρά και αισιοδοξία για τη συνέχιση της Πανεπιστημιακής του πορείας .

     Έκανε οικογένεια . Με σύζυγο από τον Βόλο την Άσπα Ιω. Βουγιούκα , απέκτησαν ένα γιο τον Νίκο , άριστο μαθητή , ο οποίος εφέτος αρχίζει σπουδές Θεωρητικής Φυσικής σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου .

     ¨ Έφυγες νωρίς ¨ αγαπημένε εξάδελφε . Πολλά ακόμη θα μπορούσες να προσφέρεις . Έτσι το θέλησε η μοίρα . Ο Θεός σε πήρε κοντά του . 

          Καλό σου ¨ταξίδι¨ και αιωνία η ανάμνησή σου .

         

          Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος  15-7-2013 .