Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ισότης και εξίσωσις


Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια χώρα , όπου οι ηγέτες και οι πολίτες είχαν βγει από τον σωστό δρόμο και όπου βασίλευε η αδικία . Υπήρχαν αυτοί που είχαν καταφέρει με διάφορους πονηρούς τρόπους να κερδίζουν περισσότερα και να εργάζονται λιγότερο και υπήρχαν και άλλοι που δεν μπορούσαν να σηκώσουν κεφάλι και δυστυχούσαν πολύ . Επίσης στη χώρα αυτή υπήρχε διαφθορά και μεγάλη ατιμωρησία . Μια μέρα , όμως , τα πράγματα άλλαξαν , το παλιό καθεστώς αντικαταστάθηκε από νέα χρηστή ηγεσία , η οποία κατάργησε τις ανισότητες και τα προνόμοια , ώστε με αυτόν τον τρόπο να είναι όλοι οι πολίτες ίσοι και να μη συνεχίζεται η αδικία .


              Έτσι  , λοιπόν , καθιερώθηκε ο ενιαίος μισθός για όλους τους πολίτες και κανένας δεν ήταν περισσότερο ίσος από τους άλλους ίσους . Αυτός δηλαδή που είχε πανεπιστημιακό πτυχίο αμειβόταν το ίδιο με την ταπεινή εργάτρια , που ήταν αναλφάβητη και έραβε πουκάμισα . Επίσης την ίδια αποζημίωση εισέπραττε ο γεωργός που θέριζε το σιτάρι μόνο από ένα στρέμμα την μέρα , με τον γείτονά του , που θέριζε το σιτάρι από τρία στρέμματα . Σε μερικές χώρες που αντέγραψαν αυτό το μοντέλο της κοινωνίας , επιβλήθηκε μάλιστα και το ενιαίο ένδυμα . Όλοι οι Κινέζοι , για παράδειγμα , φορούσαν την ίδια άχαρη φόρμα που είχε καθιερώσει ο μεγάλος τιμονιέρης ο Μάο Τσε Τουνγκ .

               Αυτή η αποκατάσταση της ισότητος δια της οποίας καταργήθηκε η παλαιότερη αδικία , είχε την εξής εξέλιξη . Αφού ίσχυε ο ίδιος μισθός για όλους , δεν υπήρχε ενδιαφέρον να δουλέψει κανείς περισσότερο για να βελτιώσει την οικογενειακή του κατάσταση και να ζήσει καλύτερα , άρα για ποιο λόγο να κοπιάζει ; Πήγαιναν οι πολίτες το πρωί στη δουλειά τους , για να δίνουν παρουσία και περνούσε η μέρα αργά και χαλαρά , σαν να βλέπει κανείς κινηματογραφική ταινία σε αργό γύρισμα . Όπως ήταν αναμενόμενο η παραγωγή της χώρας και λίγη ήταν και κακής ποιότητας . Η οικονομία γενικώς πήγαινε κατά διαβόλου .

               Πέρασαν όμως πολλές δεκαετίες μέχρι να παραδεχθούν οι ηγέτες που είχαν επιβάλει την ισότητα , ότι όλοι οι πολίτες δεν είναι ίδιοι , άρα δεν μπορεί να τους κάνει κανείς ίσους . Άλλο πράγμα είναι ισότης και άλλο η εξίσωση . Και τότε άλλαξαν πάλι τα πράγματα στη Πρώην Σοβιετική Ένωση , που έγινε Ρωσία και άρχισαν και πάλι να δουλεύουν οι άνθρωποι , να επιδιώκουν καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους και να γίνεται το κράτος τους μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη .

               Είναι αλήθεια ότι στη δική μας χώρα είχαν ξεχειλώσει πολύ τα πράγματα στις λειτουργίες του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ . Είχαν δημιουργηθεί επιδόματα απαράδεκτα , προνόμια πρωτάκουστα , ρετιρέ , παρανομίες παντός είδους και απάτες κατά δεκάδες χιλιάδες . Η παραλυσία της κρατικής μηχανής μαζί με τη διαφθορά ορισμένων κυβερνώντων μας έφεραν στο χείλος του κρημνού . Επιβάλλεται , λοιπόν , να μπει τέλος σ’αυτό το χάος . Αυτή όμως η έμμονη ιδέα περί του ενιαίου μισθολογίου , διά του οποίου θα επέλθει η κάθαρση και θα βασιλεύσει η ισότητα , μόνο το ΚΚΕ θα μπορούσε να την θεωρεί ιδανική λύση ! Άρα έπρεπε να χαίρεται όλη η Αριστερά και να χαμογελάει το εκτόπισμα του Στάλιν .

           

                Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου - ¨ΕΣΤΙΑ¨, 25-1-2013 . 

              

               

                     


 

 

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Διπλωματία


               Η διπλωματία απαιτεί επιδεξιότητα , αυτοσυγκράτηση κρυψίνοια , ευελιξία . Το ιδανικό είναι να στηρίζεται σε ισχυρό στρατό και εύρωστη οικονομία , οπότε όπως διδάσκουν τα διπλωματικά εγχειρίδια η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι άκρως αποτελεσματική . Προσθέτουν , όμως , τα ίδια εγχειρίδια , ότι και σε περιπτώσεις που δεν υπήρχαν τα δύο παραπάνω στηρίγματα , μια καλή διπλωματία  ¨έσωσε πολλάκις πολλά ή επιβράδυνε μοιραίες λύσεις ¨ .

               Για όλους αυτούς τους λόγους οι λέξεις πρέσβης και πρεσβευτής υπαγορεύουν εννοιολογικώς την άσκηση της διπλωματίας από ηλικιωμένα , νουνεχή και σεβάσμια πρόσωπα . Είναι γνωστό το ανέκδοτο του βασιλέως της Γαλλίας , που πρωτοτύπησε στέλνοντας στο Βατικανό ένα νεαρότατο και αγένειο (χωρίς γένεια) διπλωμάτη . Όταν ο Πάπας εξέφρασε τη δυσάρεστη έκπληξή του , ο νεαρός απεσταλμένος , αυθόρμητος , εξωστρεφής και εκρηκτικός απάντησε : ¨Άγιε πάτερ , αν ο βασιλεύς μου γνώριζε ότι αποδίδετε τόση σημασία στη γενειάδα θα σας έστελνε για πρεσβευτή έναν τράγο . ( Φυσικά ο νεαρός διπλωμάτης δεν έμεινε ούτε μια μέρα στο Βατικανό ) .
               Πριν από αρκετές δεκαετίες ο πρέσβης Β.Π.Παπαδάκης σημείωνε : ¨ Σήμερον η γνησία διπλωματία δεν είναι το ψεύδεσθαι , αλλά το χειρίζεσθαι εντέχνως και έως εκεί που πρέπει την αλήθειαν ¨

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Χρόνος και άνθρωπος


               ¨ Στιγμή χρόνου πας εστίν ο βίος ¨ . Μετ. ¨ Όλος ο βίος είναι μια στιγμή του χρόνου ¨. – Πλούταρχος .


               ¨ Μακάριοι όσοι ζουν τη στιγμή , γιατί έτσι μπορούν και να κερδίσουν ¨ . Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος .


               ¨ Υπάρχει πολύς χρόνος , για όποιον ξέρει να επωφελείται ¨ - Βολταίρος .


               ¨ Η πεταλούδα ζει μόνο λίγες ώρες και όμως έχει αρκετό χρόνο ¨ . Ταγκόρ .


               ¨ Αιώνιος ο χρόνος . Η ζωή μια αέναη ανακύκληση . Μέσα σ’αυτήν η γέννηση , η ανάπτυξη , η ωρίμανση , η φθορά , ο    θάνατος


 Και πάλιν από την αρχή ¨. – Μενέλαος Παλάντιος .


               ¨ Ω παι , νέος ει , προϊών δε σε ο χρόνος ποιήσει πολλά ων νυν δοξάζεις μεταβάλλοντα επί τα ενάντια τα τίθεσθαι ¨ .


                  Μετ. ¨ Παιδί μου είσαι νέος και ο χρόνος με το πέρασμά του θα σε κάνει , αφού αλλάξεις απ’ όσα τώρα παραδέχεσαι , να ακολουθήσεις , τα αντίθετα . – Πλάτων .


               ¨ Άγει προς φως την αλήθειαν ο χρόνος ¨ - Μένανδρος .  


 

      

Ακόμη αναζητείται


               Μια φορά και έναν καιρό , ήταν μια χώρα στην οποία έπεσε κρίση . Οι άνθρωποι φτώχυναν και μάζευαν ξύλα από τα δάση για να ζεσταθούν και χόρτα για να φάνε . Όλοι οι σοφοί της χώρας μαζεύτηκαν στην πρωτεύουσα να δουν τι θα αποκάμουν με την κρίση αλλά λύση δεν βρισκόταν ...

               Το παραμύθι τελειώνει εδώ . Για την ώρα χωρίς ευτυχισμένο τέλος . Ο καλός μάγος που θα δώσει τη λύση , ακόμη αναζητείται .

 

               Β.Π. – Βόλος 14-1-2013 .